Gyárfás Tamás hazamehet!

Gyárfás Tamás két napot töltött a zárkában, csütörtökön döntött Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész és erről közleményt adott ki. Nem kéri az érintett előzetes letartóztatását, sőt, az őrizetből is kiengedik.

A közlemény

“A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított által bejelentett panaszokat elbírálta, és döntött a kényszer intézkedés indítványozása kérdésében.

A nyomozó hatóság az ügyben Gy. Tamást felbujtójként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd az őrizetbe vételéről döntött. A terhelt a gyanúsítás, valamint a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be.

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt.  A főügyészség ezért a panaszokat elutasította.

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy a terhelttel szemben személyi szabadságot korlátozó kényszer intézkedés elrendelése szükséges és indokolt. A legsúlyosabb kényszer intézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett. A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra is, hogy a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszer intézkedéssel is biztosíthatók.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a kényszer intézkedés elrendelésének kérdésében a holnapi napon hoz döntést.”

A büntetőeljárási szabályok alapján, amennyiben az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, úgy az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és a szabadítása iránt haladéktalanul intézkedik, egyúttal a terheltet a holnapi ülésen való kötelező megjelenésre idézi.

A fenti ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda teljesíti.

(forrás: zoom.hu)

Frissítve! Gyárfás kegyvesztett, vagy felesleges? – „Példastatuálás” Orbán-módra?

Gyárfás után újabb gyanúsítottak lehetnek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük