Gyárfás után újabb gyanúsítottak lehetnek

A döglött ügyek osztályának egykori vezetője szerint lehet még a Fenyő-gyilkosságnak újabb gyanúsítottja. Kovács Lajos azt is elmondta, hogy Gyárfás feljelentése után foglalták le azt a hangfelvételt, amivel zsarolni próbálták. 

Részletes vallomást tett és tagadta a bűncselekmény elkövetését Gyárfás Tamás, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy ő volt a felbujtó Fenyő János médiavállalkozó 20 évvel ezelőtti kivégzésekor. Elfogása is időzített lehetett, a Nemzetközi Úszószövetség alelnökét titkosszolgálati módszerekkel figyelhették, így arról is tudhattak, hogy szerdán Kí­nába utazott volna a pekingi Szinkronúszó Vi­lág­kupára.

Kovács Lajos, a döglött ügyek osztályának egykori vezetője a Borsnak azt mondta, hogy több kérdés még tisztázatlan, így Portik Tamás, Jozef Rohác és Gyárfás Tamás mellett lehet még az ügynek gyanúsítottja.

Kovács Lajos: Vádalku nélkül nincs bizonyíték

Ezt már az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában mondta a nyugdíjas rendőr, aki szerint Horn Gyula miniszterelnök utasította ugyan Gyárfást és Fenyő Jánost a kibékülésre pár héttel a gyilkosság előtt, de a mérges viszony az utolsó pillanatig fennállt a két vállalkozó között.

Kovács Lajos szerint az hozott a két évtizede felderítetlen bűncselekmény megoldásában áttörést, hogy Portik Tamást elítélték és börtönbe zárták. A Portik ügyében résztvevő bűnözők magukhoz voltak hűek, mikor felszólaltak és mindenki a saját érdekeit próbálta védeni, azzal, hogy vallomást tett.

Ebben meghatározó szerepe volt annak, hogy a hatóságok „kijátszották” az alkunak a lehetőségét, amely egy “törvény adta lehetőség”. Kovács Lajos szerint ez a bűnözési szinten vádalku nélkül szinte lehetetlen lett volna bizonyítékokat találni.

Gyárfás feljelentése után foglalták le azt a hangfelvételt, amivel zsarolni próbálták

Kovács Lajos a Magyar Időknek azt mondta, komoly bizonyítékok alapján, alapos megfontolás után gyanúsíthatták meg Gyárfás Tamást Fenyő János meggyilkolása ügyében.

A lap azt írja, Gyárfást még tavaly megzsarolták egy Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos hangfelvétellel, ezért ő feljelentést tett, majd november 27-én azt vallotta, két hónappal korábban a lakásán kereste fel egy ismeretlen férfi, aki egy fenyegető tartalmú írást adott át neki.

Gyárfás azt mondta, hogy tavaly november 8-án egy olyan küldeményt dobtak a postaládájába, ami az előzetes fenyegetést megerősítette. A Nemzeti Nyomozó Iroda pedig március 14-én zsarolás miatt fogta el Imrich K.-t, aki kapcsolatban állt Jozef Rohác családjával.

A Bors szerint is a Fenyő-ügyben újraindított nyomozást maga Gyárfás Tamás gyorsította fel, amikor egy őt zsaroló hangfelvétellel állítólag besétált a rendőrségre.

Sokak szerint egy ideig azért nem nyúltak Gyárfáshoz, mert nem volt meg az 1998-as utcai kivégzés géppisztolyos elkövetője, és ha nincs gyilkos, nem lehet felbujtó sem. Aztán meglett az elkövető, Jozef Rohácot hosszú eljárás után el is ítélték, a felbujtóról azonban nem sikerült kiszedni belőle semmit, igaz, közben a hírek szerint több vádlott, például Tasnádi Péter is Gyárfás ellen vallott, de az nem számított. Majd jött egy újabb fordulat: a már életfogytiglanját töltő bérgyilkos változtatott álláspontján, szívesen beszélt volna a megbízó személyéről, de valamiért nem foglalkoztak vele.

Mindezt már 20 éve is tudták?

Blikknek Sándor István, a Papa néven ismert exnyomozó azt mondta, a Fenyő-gyilkosság után két héttel leadott jelentésében benne volt az ügy megoldása, „ami nagyban hasonlít ahhoz, amit most a hírekben hallunk”.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Frissítve! Gyárfás kegyvesztett, vagy felesleges? – „Példastatuálás” Orbán-módra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük