Gyerekprostitúció Budapesten

Letartóztatott a bíróság szombaton két nőt és egy férfit, akik a gyanú szerint szervezetten prostitúciós tevékenységet végeztettek kiskorúakkal, főként külföldiek részére tavaly októbertől. A prostitúció helyszíne a Duna-korzó környéke volt.

A gyerekprostitúció haszonélvezői

A közlemény szerint az 50 éves és az 54 éves nő, valamint utóbbi 53 éves élettársa védelmet biztosított, átvette a pénzt, továbbá a férfi a kiskorúak szállítását is végezte.
A három embert gyermekprostitúció kihasználásával, minősített emberkereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

Letartóztatásukat eljárásbeli jelenlétük és a bizonyítás zavartalansága, valamint a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében indítványozta a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség.
A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója elrendelte a legsúlyosabb kényszerintézkedést mindhárom gyanúsított esetében. A végzés nem végleges – áll a közleményben.

A gyerek-prostituáltak helyzete Magyarországon

“Évente 1,2 millió nő és lány kerül be a szexiparba világszerte, akiknek 30-35 százaléka 18 év alatti lány. Európában a szexuális célú emberkereskedelem áldozatainak 95 százalékát nők és gyereklányok teszik ki. Magyarország az EU adatai szerint az emberkereskedelem áldozatainak tekintetében az elsők között van.

Magyarországon elviekben a prostitúcióra kényszerített gyerekek futtatóit és használóit bünteti a törvény, és a gyerek-prostituáltakat nem kriminalizálja, tehát a gyerekek, lányok nem büntethetőek amiatt, mert prostituáltként élnek. Azonban a gyakorlatban a használókkal és az emberkereskedőkkel nem történik semmi, a 18 év alatti lányok pedig ugyanúgy kapják a szabálysértési bírságokat, mint ahogyan a 18 év feletti társaik.

Mivel 2010-ben törölték a szabálysértési törvényből, hogy a szabálysértés nem járhat elzárással fiatalkorúak esetében, ezért sokszor ugyanúgy börtönbe, javítóintézetbe kerülnek, mint a 18 éven felüli nők, annak okán, hogy kereskedtek velük. Teljesen általánosak az olyan történetek, mint például annak a lánynak az esete, aki 13 évesen egy éve élt együtt a partnerével, s miután a férfi folyamatosan bántalmazta és elkezdte fenyegetni, hogy megöli az anyját és a testvéreit, ha nem áll ki az utcára, megtette ezt – majd az ott kapott bírságok miatt javítóintézeti nevelésre ítélték. (KETTŐSMÉRCE BLOG)”

Itt lenne az ideje, hogy a törvényalkotó odafigyeljen a fenti ellentmondásokra.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük