Már megint a gyerekeken nyerészkedtek, de a fontos, hogy Novák Katalin elégedett az eredménnyel!

Mészáros Lőrinc gyerekeinek közös cége nyerte a korábban állami tulajdonban lévő fonyódligeti gyerektábor felújítását nettó 4,48 milliárd forintért. Az összegért felújították a főépületet és leraktak 40 db vaskeretes, vaságyas műanyag sátrat, pedig valami egészen mást ígértek. De Novák Katalin családügyi miniszter büszke és szerinte mostantól a gyerekek végre 21. századi körülmények között táborozhatnak! – írta meg az Átlátszó.

Előtörténet

Menekülttárbort idéző megoldásként számolt be az új a fonyódligeti Erzsébet-táborról az Alfahír, és sajnos nem járnak messze a valóságtól. A tábori zöldövezetet szinte teljesen elpusztították a korábbi faházakat is leromboló munkagépek, és most a gyermekek egy homokos, földes parkban felállított, szaunaként is remekül üzemelő, vaságyas minimálkempingben táborozhatnak. Jó az, így lehetett a legtöbb pénzt lehúzni, ha mindent beszántunk a földig, és újraépítjük a lehető legolcsóbban.

A kormány 2016-ban elajándékozta az állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot (Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontját) a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak. A szervezet 15 évig azt tehet a táborokkal, amit csak akar, akár el is adhatja őket. Közben a kormány 2017-ben úgy döntött, hogy összesen 26 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására.

Az ígéret ez volt

Az új vakációs helyszínről így számol be az erzsebettaborok.hu weboldal:

“Összesen 5 altábor várja a táborozni vágyókat. Egy altábor 160 férőhelyes, és minden altáborhoz tartozik egy teljesen új, zuhanyzós vizesblokk. A 10-10 fős ikersátrak modern kialakításúak, vastag falakkal rendelkeznek és korszerű a szellőzéstechnika is.”

Novák

A fonyódligeti jurtatábor látványterve (forrás: erzsebettaborok.hu)

Alibizés felsőfokon

Hogy mit jelent a sátrak esetében a „modern kialakítás” és a „korszerű szellőzés”, nem derül ki, mindenesetre Novák Katalin roppant elégedett.

“Megújulnak az Ezsébet- táborok! Idén a gyerekek 21. századi körülmények között táborozhatnak. Az idei év már más, ebben az évben szeretettel várjuk a gyerekeket Zánkán is, és augusztus 1-étől itt Fonyódligeten is. Fonyódligeten teljesen lebontottuk azt a tábort, amit sokan ismerhettek. Ha itt elmentek a liget mellett, akkor egy nagyon lepusztult, rossz állapotú, romos helyet láthattak. Most ez teljesen megújult, lebontottuk a régi épületeket, ami megmaradt, azt is teljes körűen felújítottuk, és itt egy sátortábor, egy jurtatábor jött létre.”

– promózta az új tábort még két héttel a nyitás előtt Novák Katalin családügyi miniszter. Július végén pedig büszkén mutatta be a sátortengert.

A fonyódligeti jurtatábor nettó 4480 millió forintjába került az adófizetőknek, s hogy ezért az összegért mit is vártak el a kivitelezőtől, a közbeszerzésből kiderül:

 • teljes épület bontása, faház alépítmények bontása
 • porta beltéri felújítása ( 59,48 m2)
 • raktár-műhely épület felújítása (321,76 m2)
 • a központi épület felújítása (3394 m2)
 • apartmanház felújítása (339,01 m2)
 • nyílászárók cseréje
 • új sátrak, altábori szállássátor összesen 40 db – befogadóképesség 20 fő/sátor (2828 m2)
 • rendezvénysátor összesen 1 db – befogadóképesség 800 fő (976 m2)
 • 7 db új vizesblokk építése
 • térkő burkolat összesen 3564 m2
 • bazaltbeton burkolat összesen 16480 m2
 • kerítésépítés összesen 1745 fm
 • gyepvetés összesen 70000 m2
 • fa ültetés összesen 510 db
 • cserje ültetése összesen 10000 db
 •  évelők ültetése összesen 12000 db

A közbeszerzés úgy lett megfogalmazva, hogy az ajánlat elbírálásába 40%-os súllyal számított bele a fent felsorolt munkákban szerzett korábbi tapasztalat, hónapban megadva – de maximum 60 hónapra.

Milyen szerencse, hogy a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. pont az elmúlt 5 évben szerzett tábor felújítási tapasztalatot a 2014-ben indult Erzsébet-programban, miután részt vett a zánkai tábor felújításában is.

A cikk folytatása  az Átlátszón.

Kapcsolódó

 

Novák
illusztráció: V.K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük