Sorting by

×

Gyerekeknek árultak drogot, lebuktak

Őrizetbe vettek a rendőrök két drogdílert, akik – többek között egy iskola és egy kollégium közelében – feltehetően hónapokon át árultak tiltott szereket Pécs panelházas városrészében – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán.

Célcsoport a gyerekek

A rendőrségi honlapon azt írták: egy összehangolt rendőri akció keretében fogták el a két férfit és egy velük kapcsolatban álló nőt, mert új pszichoaktív anyag kereskedésével gyanúsítják őket.
A megalapozott gyanú szerint az elfogott 25 éves pécsi férfi és 31 éves pécsváradi társa hónapok óta árult kábítószert Pécsen, a Kertvárosban, többek között egy iskola és egy kollégium környezetében.

Őrizetbevétel

A nyomozók a 25 éves férfi lakásán csaknem fél kilogramm kábítószergyanús növényi származékot találtak és foglaltak le.
Felmerült a gyanú, hogy az elkövetők egyik nőismerősük lakásán is kábítószergyanús anyagot tárolnak, a rendőrök ott közel száz darab, alufóliába csomagolt, kábítószer gyanúját keltő zöld növényi származékot találtak és foglaltak le. A rendőrök a két férfit a nőt előállították, gyanúsítottként kihallgatták. Az akció során a rendőrök gépkocsit, készpénzt, mobiltelefonokat és egyéb tárgyakat is lefoglaltak, ezeket ugyanis a nyomozók szerint feltehetőleg a bűncselekménnyel összefüggésben szerezték.
A két férfi ellen – őrizetbe vételük mellett – új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt nyomoznak és kezdeményezték letartóztatásukat, míg a nő ellen kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás.

Tisztázzunk néhány fontos fogalmat a drogok körül!

“A drogok csoportosítása hagyományosan a pszichoaktív hatásjellegnek megfelelően történik, ami összefügg azzal, hogy az adott használó milyen célból (pl. önmedikalizációs hipotézis), életvezetési nehézségeinek megoldása szempontjából hogyan alkalmazkodva, milyen funkció miatt használ bizonyos szereket. Ennek alapján az alábbi nagy csoportokat szokás megkülönböztetni:

Narkotikumok, depresszánsok, amik hatékony fájdalomcsillapítók, csökkentik a feszültségeket és oldják a szorongást, pl. alkohol, heroin, ópium, stb.

Stimulánsok, serkentőszerek, amik fokozzák a szellemi, fizikai aktivitást és a teljesítőképességet pl. amfetamin, koffein, kokain, stb.

Hallucinogének vagy pszichedelikumok (tudattágítók), amik elfojtott tudattalan élmények megértését, spirituális csúcsélményeket okozhatnak (pl. DMT, LSD, meszkalin, pszilocibin stb). Fontos hangsúlyozni, hogy maga a hallucinogén elnevezés meglehetősen vitatott, hiszen pszichopatológiai szempontból ritkán okoznak valódi hallucinációkat, sokkal inkább illúziókat vagy pszeudohallucinációkat.

Valamint a vitatott besorolású vagy összetett hatásmechanizmusú szerek, pl. a leggyakrabban vidám tompaságot okozó kannabinoidok;

A csoportosítás szinte a végtelenségig bővíthető lehetne, hiszen gyakorlatilag ahány szer, annyiféle hatás létezik. A fogalmi kategóriák szempontjából azonban érdemes kiemelni néhány különleges hatás megnevezését:
Enteogén, aminek jelentése vallási víziókat keltő, tudatmódosító szer. Ezek gyakran kapcsolódnak egyházi szertartásokhoz, tipikusan ilyen az ayahuasca.
Empatogén, entaktogén, aminek jelentése beleélést, érzelmi közösség megélését elősegítő tudatmódosító szer, tipikusan ilyen az MDMA.” (mindset)

Kapcsolódó

drog

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.