Jogfosztott szülők – álljunk ki mellettük!

Kőkemény meló, járjon érte fizetés! “Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár!” címmel indult kampány a fogyatékos gyermeküket otthon, családban nevelő szülők érdekében. Nagyon fontos, hogy minél több jóérzésű ember csatlakozzon, erősítve a magukra maradt emberek hangját.

Megalázott családok, jogfosztott szülők

A fenti címmel e sorok szerzője már a kétezres évek legelején csatlakozott az értetlenséggel, érdektelenséggel, közönnyel küszködő jogvédő aktivisták küzdelmeihez.

A fogyatékkal élők a legváltozatosabb témákban ütköznek falakba – a legutóbbi országos figyelmet keltő ügy például az akadálymentesítés nélkül megtervezett fővárosi metrófelújítás botránya volt.

Ritkán gondolunk bele abba is,

hogy amikor kiderül egy családban, hogy a megszületett gyermek fogyatékkal éli le életét, szörnyű választás elé kerülnek az anyukák és apukák: “megszabadul” a tehertől, egy intézményre bízva a gyermeket, vagy végigharcolja életét, de mindvégig a családban, szeretetben ápolja?

Több kísérlet is történt már az elmúlt évtizedekben, hogy azok számára, akik a családi ápolást választják, méltó elismerést harcoljanak ki a közösség, a társadalom, az állam részéről. Volt már sikeres népi kezdeményezés az ügyben (a téma kötelezően az Országgyűlés elé is került, ahol aztán elbukott) – és most, 2018 tavaszán újabb kampány indult,

“Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár!”

címmel.

Természetesen elsősorban a megélhetés minimumát garantáló pénzről van szó: a kampány mindenki számára érthető része, hogy jelentősen emelkedjen az otthoni ápolásért járó összeg.

A Lépjünk, hogy léphessenek!

Közhasznú Egyesület adatokkal is illusztrálja a magyar ügy elmaradását:

“tavalyi adatok szerint Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki
ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta. Szlovákiában az
otthoni ápolók bére (nem segélye!) 435 euró (138 ezer forint). Csehországban a
kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta,
Horvátországban 445 euró (140 ezer forint). Ehhez képest Magyarországon a legmagasabb, a kiemelt ápolási díj összege 2018-ban nettó 52800 forint.”

Nem véletlen azonban, hogy “munkabért” követelnek a kampány elindítói. Tisztességes foglalkoztatási jogviszonnyal, nyugdíjjogosultsággal, és a munkahelyeken dolgozókkal minden szempontból egyenlő jogokkal járjon, ha valaki évtizedekre a fogyatékkal élő gyermeke, majd felnőtt családtagja gondozását vállalja.

Egyszerűen csatlakozhat a kampány petíciójához, vagy böngéssze a Facebook-oldalukat. 

https://www.facebook.com/magyaraHang/posts/191472868168643

Kapcsolódó

Az autizmus világnapja tiszteletére Tolnanémediben a fogyatékosok ellen népszavaznak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük