Gyermekek, akik hamar megtanulják, mit jelent a nincs

A debreceni ételosztásokon /is/ szomorúan látjuk, hogy egyre több a kisgyermekes család, akik hétvégén csak így tudnak meleg ételt biztosítani gyermekeiknek.

Összeszorul a szívünk, amikor szomorú szemű kisgyermeket látunk,

aki fogja szülei kezét, s várja, hogy töltött káposztát ehessen. Nem felejthetjük el azt az öt év körüli kisfiút, aki ma édesanyjával jött az ételosztásra. Míg a kis edénykébe került az ennivaló, a kisgyermek síró hangon mondta: “anya éhes vagyok”. Ilyenkor mindig rádöbbenünk, hogy milyen jó érzés, hogy segíthetünk, és – ha kis időre is- örömet tudunk a társadalom elesettjeinek szerezni.

Egy másik anyuka, aki rendszeres vendégünk,

könnyes szemmel mesélte, hogy kisfia minden ételosztás reggelén noszogatja, hogy “anyu siessünk,mert finomat szeretnék enni. A kisebbik még nem tudja, hogy mit jelent a nincs, de sajnos esélyem sincs arra, hogy jobb életet biztosítsak a számukra”-mondta az anyuka. A csillogó szemű kisfia, miközben a ajándék csokit majszolta, még hozzátette: “Bácsi! Köszönöm nagyon finom a töltött káposzta. Jövünk anyuval legközelebb is.”

Ezek bizony könnyfakasztó pillanatok a többségünk számára,

elszorul a szívünk, hogy ezek a gyerekek már milyen korán megtanulják az élettől, hogy nehéz küzdelem a szüleiknek, hogy mindennap ennivaló kerüljön a kopottas asztalukra.

/A fotók a mai 2019. október 27-én, a debreceni ételosztáson készültek. /

Bácsi, köszönöm nagyon finom volt a töltött káposzta.Jövünk anyuval legközelebb is.

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon facebook csoport a hónap utolsó vasárnapján, október 27.-én Debrecenben, a Petőfi térre ismét vendégségbe hívta, a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élő felebarátainkat. Kis csapatunk igyekezett — ha csak pár órára is–,szebbé tenni a térre érkezőknek a vasárnapját.

Az októberi napsütésben már jóval az ételosztás kezdete előtt gyülekeztek

az ételre váró emberek. Többségüket már arcról jól ismerjük, hiszen rendszeresen visszatérő vendégeink. Sokan írják kommentjeikben, hogy a szegények a mai kormányra szavaztak. Mi senkivel sohasem beszélünk politikáról, nem fontos a számunkra az ételre várók pártszimpátiája. Ez mindenkinek a magánügye. A sorban állók mindegyike számunkra egy ember, akinek segítő kézre van szüksége. Erkölcsi kötelességünknek igyekszünk eleget tenni amikor havonta ebédet biztosítunk azok számára, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán. Ez független attól, hogy melyik pártra szavaztak. Az emberség az pártfüggetlen. Nem hisszük, hogy az éhes embereket bárkinek joga van megszólni azért, mert ide jutottak.

Az ételosztás ideje alatt folyamatosan jöttek az emberek, hiszen az éhes ember örül annak, hogy hétvégén legalább egyszer meleg ételhez jut. Az ételosztás végére mintegy 150 adag töltött káposztát osztottunk ki.

Tisztában vagyunk azzal, hogy amit teszünk, az nem szünteti meg a nyomort,

a kilátástalanságot. Szeretnénk, ha példánkat sokan követnék, és mind többen lennének, akik segítő kezet nyújtanak azoknak a magyar embereknek, akik hétvégén sem tudnak magukról gondoskodni.

Ferenc pápa tavaly, a szegények világnapján nemcsak a keresztény emberek számára fogalmazta meg üzenetét:

“Nemcsak azokkal kell jót tennünk, aki szeret bennünket, adjunk annak, aki nem tudja azt visszaadni, vagyis szeressünk ingyenesen.”

/ A gyermekről készült fotók a szülők beleegyezésével készültek./

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük