Kerítésen innenKiemelt hírek

Gyermeknapi ételosztás Debrecenben “kéretlenül”

Gyermeknapi ételosztás Debrecenben "kéretlenül"

Egy társadalom emberiességének legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével” (XVI. Benedek pápa). A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete, több mint egy évtizede, a hónap utolsó vasárnapján vendégségbe hívja, a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élő felebarátainkat.

“…már születéskor eldől a sorsuk…”

Minden alkalommal elszorult a szívünk, amikor gyermekeikkel érkező szülők jöttek a térre. Ezek a gyermekek már korán megtanulják, hogy mit jelent a nincs, beleszülettek a szegénységbe. Úgy látjuk, hogy legtöbbjüknek már születéskor eldől a sorsuk, esélyük sincs arra, többre vigyék, mint a szüleik. A koronavírus járvány miatt az utcai ételosztás szünetel, ennek ellenére igyekeztünk a legrászorultabb emberekhez eddig is eljutni.

Ma van a Nemzetközi Gyermeknap. Ezért úgy gondoltuk, a magunk módján, lehetőségeink szerint, a debreceni nehéz sorsú gyerekeknek szerzünk egy kis örömet, viszünk fényt az életünkbe.

A délelőttöt a Kamilla Családok Átmeneti Otthonában és a Szeta Nap utcai otthonában töltöttük. Mindkét intézményben biztosítják, hogy a családok a gyermekeikkel együtt éljenek, segítséget nyújtanak a szülőknek a gyermekük ellátásához, gondozásához.

Régi ismerőseink,

hisz’ az utóbbi években több alkalommal voltak az ételosztásainkon, illetve mi is vittünk élelmiszert a számukra. Így tettünk most is. A szülők örömmel fogadták a töltött káposztát, a gyermekek édességet kaptak. Vittünk játékot, könyveket is. Jutott mindenkinek öröm volt látni a csillogó szemeket.

Külön köszönjük egy berettyóújfalui vállalkozó adományát. Jóvoltából nagyon finom földiepret majszolhattak a gyerekek. Igazi kincs volt a finomság a számukra.

Ezt követően az egyesület által patronált gyermekes családokat látogattuk meg. Elmentünk Debrecen – Pacra, ahol az “örökbefogadott” fiunk Ferike él testvérével, és szüleivel, tisztes szegénységben. Felpakolva érkeztünk, volt is nagy boldogság. Ferike és tesója boldogan bújt hozzánk, köszönték meg, hogy nem feledkeztünk meg róluk. Ferike szeptembertől iskolába megy, a kis közösségünk a beiskolázásban is segíteni szeretne. A család nemrégen költözött új albérletbe, ahol emberibb és barátságosabb környezetben élhetnek. Örömmel láttuk, hogy jó embereknek köszönhetően, kicsinykét jobban élnek, de még messze vannak attól, hogy ne legyenek megélhetési gondjaik.

Ferikéék után egy hétgyermekes családhoz vitt az utunk…

A héten már egy kocsinyi ruhát juttattunk el a számukra, most bőséges ebédet vittünk. A gyermekekről sem feledkeztünk meg, jutott egy kis ajándék mindenkinek. A szülők tisztességben nevelik a gyermekeiket, a maguk szerény lehetőségei szerint “mindent” biztosítanak a számukra. A járvány sajnos őket is megviselte, hiszen ugyanannyi pénzből, most jóval kevesebbet kapnak a boltban. A mindennapokhoz szükséges élelmiszerek ára napról, napra emelkedik, a családi pénztárca nem vastagszik ilyen gyorsan. Sőt mondhatni, egyáltalán nem. Ezért örömmel fogadnának tartós élelmiszert, gyermek ruhákat. Akik támogatni szeretnék a családot, jelezzék, segítünk a kapcsolatfelvételben.

Naponta újabb és újabb debreceni lakosok keresnek meg bennünket, hogy támogassuk őket

Eddig senkinek sem mondtuk, hogy nem, mert meggyőződésünk, segítenünk kell, mind többen higgyenek abban, azért mert szegények, ugyanolyan emberek, mint azok, akiknek az élet napos oldalán jutott hely. Az egyesület természetesen a maga lehetőségei szerint a jövőben is teszi a dolgát, de teljesítő képességünk határait feszegetjük. Eddigi “védenceink” továbbra is számíthatnak ránk, de ezt a kört tovább nem tudjuk civil szervezetként, anyagi támogatás nélkül, tovább bővíteni.

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti.

  • Mobil / a hét minden napján/ : 30 9841 963
  • E-mail címünk: segitsaraszoruloknak@gmail.com
  • Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma : Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802. A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2021. Aki a hét gyermek családot szeretné támogatni, közleményként írja be: adomány nagycsaládnak

Bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy segítő kézre, egy jó szóra, emberi hangra lenne szüksége.

Úgy hisszük, hogy a szeretet, a segíts felebarátodon örök emberi értéke, –egyben az emberség fokmérője–, napjainkban különösen fontos. A járvány miatt nagyon sokan vesztették el a munkájukat, vált bizonytalanná az egzisztenciája. A szegények többsége jobban fél az éhezéstől, mint a vírustól. Mert enni mindennap kell/ene/!

Szabó Zoltánné, az egyesület alelnöke

(A fotók a szerző felvételei, a rajtuk szereplők és szüleik hozzájárultak a képek közléséhez.)

About Author

Comments (1)

  1. Fábián attila

    A Jobbiknak kevés szerepe
    lesz a kormányváltás után!

Comment here