Sorting by

×

Orbánéknak köszönhetően újabb vészhelyzet várható az egészségügyben – Fontos gyógyászati segédeszközök tűnhetnek el a kereskedelemből

A 18 éve változatlan finanszírozási árak lehetetlen helyzetbe hozták a gyógyászati segédeszköz (gyse) piac szereplőit. Egy átlagos gyse boltban kapható termékek több mint fele veszteséget, vagy nulla nyereséget termel, ami könnyen odavezethet, hogy 2022 tavaszától nem lehet többé egyedileg gyártott gyógyászati segédeszközhöz jutni Magyarországon.

Veszélyben több mint egymillió  ember ellátása

A kormány 3 milliárdos gyorssegély-ígérete csak a problémahalmaz kis részére jelent megoldást, ha megérkezik – derült ki a segédeszközpiaci szereplők által rendezett csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Agyógyászati segédeszköz-ellátás több mint egymillió embert érint Magyarországon, rendkívül széleskörű ugyanis a termékpaletta: a támogatott tb-lista jelenleg 3482 termékeket tartalmaz, ebből mintegy 1400 termék a hallókészülék, szemüveglencse és az egyedi rendelésre gyártott eszközök, további 1200 különféle termék pedig többnyire kötszer, sztóma, inkontinencia segédeszköz.

A támogatási és fogyasztói árat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) hagyja jóvá, az ártámogatásban részesülő termékek esetében a közfinanszírozott fogyasztói áraknál magasabb térítési díjat a forgalmazó nem kérhet a betegtől.

A finanszírozás közel  húsz éve stagnál

A fő probléma, hogy a jelenlegi finanszírozási árak 2003 óta gyakorlatilag változatlanok, miközben a nagykereskedelmi árrés nem rögzített, ellentétben például a gyógyszerforgalmazással. Így a gyártó annyiért adhatja a terméket a forgalmazónak, amennyiért neki megéri, miközben a forgalmazó a 2003-ban rögzített fix áron köteles kiszolgálni a vevőit, mivel ellátási kötelezettség köti – vázolta a gyse-ellátás rendszerét a háttérbeszélgetésen Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Minden változott, csak a közfinanszírozott ár nem
Miközben a finanszírozási árak 2003 óta változatlanok, a fogyasztói árindex csaknem 100 százalékkal nőtt, a devizaárfolyamok pedig a dollár esetében 35 százalékkal, az eurónál 40 százalékkal emelkedtek, ami azért lényeges mert a hazai gyártás jelentős részéhez import alapanyagot használnak.

Bár a tb lista közel 3500 különféle terméket tartalmaz, egy átlagos gyse-bolt a felmérések szerint 747 darab támogatott terméket forgalmaz. Míg 2021 márciusában a forgalmazott termékek közül 70 tartozott a kritikus árrésűek közé, augusztusban már 336 volt ezen termékek száma.

A legfrissebb, 2022 januári adatok szerint 41 termék árrése negatív, vagyis minden egyes darab eladása veszteséget termel, 387 pedig kritikus, azaz 15 százaléknál kisebb árrésű, ami egy átlagos bolt kínálatának több mint a fele!

Egyre nőnek a betegekre háruló terhek

Az egyik legkritikusabb eszköz a Kínából érkező több funkciós járókeretek az úgy nevezett rollátorok, amelyek nagykereskedelmi ára 100 dollár körüli, miközben az egészségbiztosító 14 ezer forintot ismer el belőle. Negatív az árrése a pelenkáknak, a szobai vécéknek, deréktámaszoknak is, támasztóeszközöknek is.

A működési költségeket nem fedező közfinanszírozott árak következtében ellátási zavar, áruhiány lép fel, a kialakult helyzetet pedig a beteg szenvedi el – hangsúlyozta Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára. A betegterhek nőnek, a rászorulók magasabb áron lesznek kénytelen vásárolni, vagy közvetlenül rendelik meg a terméket Ázsiából, ami olcsóbb ugyan, de nem kapják meg hozzá a megfelelő szakmai tájékoztatást, ezért ettől mindenkit óvott a FESZ főtitkára.

Bár a gyse kassza nőtt az említett időszak alatt, a növekedés nem az emelkedő áraknak, hanem a növekvő igényeknek volt köszönhető.

Írja a Népszavára hivatkozva a  Napi.hu.

Kapcsolódó

gyógyászati segédeszköz

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.