Győzelemmel kezdett a férfi vízilabda-válogatott

Az Európa-bajnokságra készülő férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra legyőzte a románokat a budapesti Benu Kupa felkészülési torna csütörtöki nyitónapján.

A kapitány ígéretéhez híven

Eb-csapatát küldte vízbe a BENU-kupa első napján (amelynek felvezetéseként U19-es válogatottunk 19–10-es vereséget szenvedett egy amerikai egyetemei csapattól, majd Ausztrália 10–9-re verte Egyesült Államok együttesét), amelyen a szintén a kontinensviadalra készülő Románia volt az ellenfél. Egy cseppet sem lebecsülendő csapat, amelyben a Bajnokok Ligájában edződő játékosok egész sora található. Fel is hívta játékosai figyelmét Märcz Tamás az ellenfél veszélyességére – ami rögvest az első negyedben megmutatkozott.

Bizony, nem egy Vogel Soma-védés kellett ahhoz, hogy előnnyel zárjuk az etapot. Kovács Gergő villanására, majd Mezei Tamás centergóljára is érkezett válasz a túloldalról. Sőt többször adogattak az előnyért, az egyik ilyen után Manhercz Krisztián fordult le, s lőtt a jól védő Tic kapujába.

Manhercz Krisztián a labdával. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A második negyedben Ghiban fórból újra egyenlített, ami jelezte, bizony, jó lesz odafigyelni. Vámos Márton bombája, majd Bedő Krisztián találata igyekezett megnyugtatni a nagy munkától talán kissé ólmosan játszó társaságot. Egy román fórból fordult le aztán a Bedő, Vámos, Manhercz trió– utóbbi fejezte be kíméletlen lövéssel az akciót. És ugyan Ghiban szépített, de egy pontosan megjátszott fór végén Erdélyi Balázs volt eredményes.

Térfélcserét követően sem adta meg magát a rivális,

kellemetlen, szívós játéka nem nagyon ízlett a mienknek. Radu, majd Negrean lőtt gólt, sőt többször az egyenlítésért lendült támadásba a román együttes. Ebből nem lett semmi, mert azért észnél voltak a mieink, sőt Bátori Bence csak „betette” egy fórt, amivel az utolsó szünetben 8–6-ra vezettünk.

Georgescu hozta fel újra egy gólra csapatát, majd Angyal Dániel talált be. Ahhoz, hogy aztán 9–8 után végképp lerázzuk az ellenfelet, két Vámos-löket kellett. A 11–8-as győzelem jól mutatja, van még munka az amúgy a tornateremben csütörtökön alaposan megizzasztott csapat előtt, amiben a BENU-kupa sokat segíthet, így a pénteki, amerikaiak elleni mérkőzés is.

Vámos Márton lő kapura. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Vámos Márton: „Délelőtt volt még egy konditermi edzésünk a felkészülés jegyében – tudtuk, hogy emiatt is nehéz dolgunk lesz. Emellett több játékosunk hétvégén még meccseket játszott, talán ennek is volt betudható a megingás a meccs közepén, ám ennek ellenére végig uraltuk a mérkőzést. Holnap Amerika következik, szeretnénk visszavágni nekik a Duisburgban elszenvedett vereség miatt. Kemény ellenfél, fizikálisan jól felépített csapat, mi pedig még a felkészülésünkre koncentrálunk, de a célunk nem lehet más, mint a győzelem.”

Märcz Tamás szövetségi kapitány így látta a találkozót: A kecskeméti összecsapáshoz képest, mikor 0-3-ról indultunk, ez már jobb volt, végig a kezünkben tartottuk a mérkőzést. Nem vagyok csalódott, sőt, örülök, hogy a végén azért bebiztosítottuk a győzelmet. Talán pont annyi energiát fektettek bele a fiúk – így, hogy zsinórban játszunk három meccset –, amennyi feltétlenül kellett ahhoz, hogy behúzzuk a találkozót. Reggel még kemény konditermi edzésük volt, éreztem is rajtuk, hogy picit fásultabbak és lomhábbak voltak a szokottnál, de ahogy haladunk előre, a nehézség kimegy a karokból. Tudom, hogy ennél sokkal többre képesek és többet bele tudunk még tenni, mint amennyit most beletettünk, vissza kell térnünk ahhoz a motivált és dinamikus játékunkhoz, amit a Világligán mutattunk. Minden játékelemben tudunk még előrébb lépni, mind gyorsaságban, mind blokkokban, és a védésekben is. Ott tart a csapat ahol tartania kell, biztos vagyok benne, hogy fogunk mi még ennél sokkal jobb meccseket is játszani.”

A jövő szombaton rajtoló kontinensviadal csoportkörében Georgia, Németország és Olaszország lesz Märcz Tamás szövetségi kapitány együttesének riválisa.

Benu Kupa, 1. forduló:

Magyarország-Románia 11-8 (3-2, 4-2, 1-2, 3-2)
Gól: Vámos 3, Manhercz 2, Angyal, Bátori, Bedő, Erdélyi, Kovács, Mezei 1-1, ill. Ghiban 3, Georgescu, Gergelyfi, Negrean, Oantá, Radu

Ausztrália-Egyesült Államok 10-9 (0-2, 4-2, 4-3, 2-2)

Július 6., péntek
Ausztrália-Románia, 16:45
Magyarország-Egyesült Államok, 18:15 – tv: M4 Sport

Július 7., szombat
Románia-Egyesült Államok, 9:45
Magyarország-Ausztrália, 11:15 – tv: M4 Sport

Forrás: waterpolo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest