Gyurátz Réka döntős kalapácsvetésben, Szűcs Valdó továbbjutott 110 m gáton

Gyurátz Réka kalapácsvetésben bejutott a döntőbe a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n kedden. Lesti Diana távolugrásban, Palkovits István pedig 3000 m akadályon kiesett.

Gyurátz Réka 68,63 méterrel kezdett a kalapácsvetés selejtezőjében, ami elégnek bizonyult a döntőhöz

Bár a szint 72,50 méter volt, azt csak ketten dobták túl. Másodikra 65,96 méter következett, harmadik kísérlete pedig érvénytelen volt a 2013-as ifjúsági vb-n aranyérmes atlétának. A 68,63-mal csoportjában ötödik lett, összesítésben a hatodik helyen került a szerdai fináléba.

“Örülök, hogy elsőre sikerült jót dobnom, nyilván amiatt viszont szomorkodom, hogy utána nem sikerült javítani. Jó, hogy meg tudtam oldani a feladatot, amiért jöttünk, körülbelül ez volt a minimum szint, amiben gondolkodtunk. A második és harmadik kísérletemnél többet kockáztattam, ezért becsúsztak technikai hibák. Holnap este szeretném ezeket kijavítani, és még jobb eredményt elérni. Bízom magamban” 

– nyilatkozott Gyurátz Réka az MTI-nek.

Szűcs Valdó továbbjutott, Eszes és Szeles kiesett 110 m gáton

A szám három magyar indulója közül elsőként Eszes Dániel mutatkozott be. A 2016-ban ifjúsági Eb-aranyérmes sprinter idén 13.56 mp-re javította egyéni csúcsát, ezúttal azonban jócskán elmaradt tőle, rossz rajt után futamában utolsó, nyolcadik lett 14.25 mp-cel.

“Nem emlékszem pontosan, mi történt, de az biztos, hogy rúgtam több gátat is. Ezzel együtt örülök, hogy végig tudtam futni a versenyt egy felnőtt Eb-n. Nagyon vártam ezt a versenyt, sajnos most csak ennyit tudtam teljesíteni, de nem vagyok elégedetlen, mert sok tapasztalatot gyűjtöttem.”

– mondta az MTI-nek a VS Dunakeszi gátasa. 

Szeles Bálint viszont remekül rajtolt és az utolsó méterekig jól tartotta magát, volt esélye, hogy az első négy között végezzen, ami továbbjutást jelentett volna. Végül szoros befutóban 13.97-tel hetedik lett, 13.63-es ezévi legjobbja a második helyet érte volna a futamban.

“Ennek a futásnak egy egyszerű továbbjutásnak kellett volna lennie, de nagyon akartam, kicsit görcsösen futottam. Szétrúgtam két gátat is, ha az utolsót nem rúgom meg, akkor jó lettem volna. Eléggé csalódott vagyok, de ilyen a sport”   

– értékelt az Egri Városi Sportiskola országos bajnoka. 
Szűcs Valdó
Szűcs Valdó (k) a férfi 110 méteres gátfutás előfutamában a müncheni multisport Európa-bajnokságo. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Eb előtt sérüléssel bajlódó Szűcs Valdó viszont kiegyensúlyozott futást mutatott be, a futamgyőzelemért is versenyben volt, 13.73 másodperccel szerezte meg a negyedik helyet és így a továbbjutást. A tokiói olimpián elődöntős sprinter így a szerda esti programban folytathatja.    

“Úgy éreztem, hogy vezetek, de az utolsó gát nagyon kibabrált velem, de szerencsére kitartott az előnyöm. Úgy jöttem ki, hogy szeretném megnyerni a futamot, ez a kilenc és feledik gátig sikerült is. Tíz gát van, úgyhogy erre majd figyelek az elődöntőben.”

– nyilatkozott az elmúlt évben többször sérüléssel is bajlódó atléta, aki hozzátette: az elődöntőben szeretné, ha összeszedettebb lenne a mozgása és jobb időeredményre is tör. 

Távolugrásban Lesti Diana első kísérlete érvénytelen volt, majd 6,29 méterrel folytatta

A döntőbe jutáshoz szükséges szintet 6,75 méterben határozták meg – vagy a legjobb 12 folytathatja -, így a magyar atlétának 6,53 méteres idei legjobbját meg kellett volna javítania, de legalább 6,49 métert ugrani. Ez nem sikerült, mivel harmadikra is belépett és a 17. helyen végzett.

Lesti Diana
Lesti Diana a női távolugrás selejtezőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Nem így terveztem. Szerettem volna döntőbe jutni, ami az eredmények alapján össze is jöhetett volna, de sajnos nem így alakult. Az utolsó ugrásom nagyon picin múlott. Csalódott vagyok, de próbálom levonni a következtetéseket” 

– mondta az MTI-nek Lesti Diana.

Hozzátette: a harmadik sorozat előtt közel fél óráig állt a verseny, ennek valószínűleg technikai okai voltak, de nem erre fogja a visszafogottabb teljesítményt, mert mint fogalmazott, alkalmazkodni kell a körülményekhez.

A tavaly U23-as Európa-bajnok Palkovits István az első körökön az élmezőnyben helyezkedett 3000 méter akadályon, a hajrát azonban nem bírta, és 8:40:47 perccel a 11. helyen ért célba. A két futamból a legjobb 5-5 mellett a további öt leggyorsabb jutott a döntőbe. Palkovits a 20. helyen végzett.

Palkovits István
Palkovits István (k) a férfi 3000 m akadályfutás előfutamában a müncheni multisport Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Az idővel kevésbé foglalkozom, azzal annál inkább, hogy mennyivel maradtam el a döntőtől, sajnos elég sokkal – nyilatkozott az MTI-nek a 20 éves futó. – Az volt a baj, hogy elég erősen lökdösődtünk, harcias volt az egész mezőny, s ez nagyon sok energiát kivett belőlem. Volt olyan akadály, amely előtt vagy közben métereket löktek rajtam. Szörnyen gátaztam végig, sajnos ezt a fajta harcmodort edzésen vagy egy országos bajnokságon nem tudom megtapasztalni. Egyelőre le vagyok maradva a külföldi riválisoktól, de az ilyen tapasztalatokból lehet tanulni.”

A kedd délutáni programban két magyar atléta lesz érdekelt az Eb-n: Bakosi Péter magasugrásban, Takács Boglárka pedig a 100 méteres síkfutás elődöntőjében.

Forrás: MASZ / MTI

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Madarász Viktória bronzérmes 35 km-es gyaloglásban

VK – SPORT

Kínyó Norbert

hegesztő

One thought on “Gyurátz Réka döntős kalapácsvetésben, Szűcs Valdó továbbjutott 110 m gáton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.