Gyurcsány Ferenc: A Big Data olyan, mint kamaszkorban a szex

Leegyszerűsítve: a “Big Data”, mint fogalom, a nagyon nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól. Ezekhez a hozzáférés eléggé nehézkes. Az új kihívásról rendez pénteken délután konferenciát az  Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja.

Áradó digitalizáció

A konferenciát Gyurcsány Ferenc nyitotta meg, aki többek között a “Big Data” megértésének és elfogadásának fontosságáról is beszélt. A figyelmet egy idézettel próbálta felkelteni azokban is, akik értetlenkedés okán inkább nem foglalkoznának a dologgal:

A Big Data olyan, mint kamaszkorban a szex (…) mert, hogy mindenki beszél róla, senki nem tudja hogyan kell csinálni, mindenki azt gondolja, hogy mindenki csinálja már és mindenki az állítja, hogy ő is csinálja…”

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/videos/327533304693960/

A későbbiekben olyan előadókat hallgathatnak meg a résztvevők, mint Dessewffy Tibor szociológus, Boros Tamás,  a Policy Solutions Politikai Elemző Intézet igazgatója, illetve Böcskei Balázs politikai elemző, az IDEA Intézettől. A kerekasztal beszélgetést Pikó András, a Klubrádió riportere vezeti.

“Összegező gondolatok a digitális kor és a politika kapcsolatáról európai és hazai nézőpontból”

-címmel mond zárszót dr. Molnár Csaba EP képviselő, a DK ügyvezető alelnöke.

Az ehhez hasonló konfenernciákkal, szakmai vitákkal érhetné el az ellenzék a saját értelmiségi holdudvarának újraszerveződését, ami sokkal hatékonyabb lenne bármilyen erőltettetett próbálkozásnál.

DKNa jó, kell, de mi is az pontosan?

A „Big Data” a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti. Strukturáltan és kielemezve ez a rengeteg információ nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek számára.

A magánélet és a munka területén egyaránt jelen lévő digitalizáció egyre növekvő adatmennyiségeket eredményez. Exabitek, zettabitek, yottabitek – a hangzásuk alapján akár egy sci-fiből is származhatnának ezek a kifejezések, ám valójában ezek lesznek a jövő adatméretei, ahogy az adatok mennyisége folyamatosan növekszik.

Az IBM szerint jelenleg világszerte napi szinten kb. 2,5 exabit adatot állítunk elő – ez egy olyan számot jelent, amit 18 nulla követ, és 2,5 trillió bitnek felel meg. Erre a mértékű adatfolyamra szoktunk „big data”-ként utalni, és ez több forrásból származhat: a mobilinternet használatából, gépek közötti kommunikációból és szenzorok használatából („a tárgyak internete”). A magánélet és a munka területén egyaránt fokozódó digitalizáció napról napra növekvő adatmennyiségeket eredményez.

Célja a kapcsolatok felismerése és a minták elemzése, ami ideális segítség lehet olyan modell-előrejelzések összeállításához, amelyek előrevetítenék, hogy milyen irányban alakul a piac, hogyan javíthatók a szolgáltatások, folyamatok és struktúrák, és hogy mit szeretnének a vásárlók, ügyfelek. Erre azért van szükség, mert minél gyorsabban képes egy cég a piac változásaira reagálni, annál jobb esélyekkel indul a versenyben. Ideális esetben ennek révén a cégek olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy proaktív döntéseket hozzanak, ahelyett, hogy fáziskéséssel reagálnak az egyes eseményekre. (forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük