Sorting by

×

Gyurcsány Ferenc, az Orbán-mumus: “volt amikor értünk nem adtak volna egy lyukas kétfillérest!”

Gyurcsány Ferenc, az Orbán-mumus az ATV kamerája előtt elemezte a vasárnapi EP-választás eredményét, saját teljesítményüket, a lehetőséget és a felelősséget, amit a rájuk szavazóktól kaptak.

“…ma végigbeszéltük a tanulságokat…”

Szerinte a jó választási szereplés titka többek között az volt, hogy a Demokratikus Koalíciónak sikerült megtörnie a menekültkérdésről szóló Fidesz kampányt az Európai Egyesült Államok programjával. Úgy látja: Dobrev Klára sok szavazatot hozott. Ezen felül

„volt egy kitűnő kampány”,

és a DK mellett megjelent egy teljesen új korosztály. Hozzátette azonban: a megszerzett 4 képviselői hely azért legtöbbjüket meglepte.

„Klára elnyerte a lehetőséget, hogy bebizonyítsa, hogy olyan jó politikus, mint amilyennek sokan tartják, köztük én magam is”

– mondta az elért eredményekről Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: vigyázni kell rá, hogy a megválasztott DK-s képviselők ne tűnjenek el az EP közegében. Dobrev Klárával kapcsolatban ehhez hozzátette:

nagyon értékes, amit ő csinált és az értéket nem kellene elveszíteni.

Európai Egyesült Államok

Szerinte Dobrev Klára ambíciója az, hogy amit ígért a választóknak (vagyis az Európai Egyesült Államokért és a szociális Európáért végzett munkát) elvégezze. Gyurcsány ezzel egyetértve úgy látja: nincs rendben, hogy valamit képviselek a kampányban és utána egészen mást csinálok.

A DK elnöke azt is elárulta, hogy Brüsszelbe készül, ahol Guy Verhofstadttal fog tárgyalni a DK képviselőinek ALDE-frakcióhoz történő csatlakozásáról. Ehhez azonban hozzátette:

a DK nem liberális, hanem centrista balközép párt.

Úgy látja: több dolog köti a DK-t az EP szocialista és demokrata frakiójához, mint az Aldéhez, de Macron francia elnök pártjának csatlakozásával Gyurcsány reményei szerint az ALDE többé már nem egy liberális, hanem egy Európa-párti szövetség lesz.

Pokoli nehéz éveken mentünk keresztül, volt amikor értünk nem adtak volna egy lyukas kétfillérest

– értékelte pártja elmúlt éveit Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: attól, hogy jól szerepeltek, nem a szájuk lesz nagyobb, hanem a felelősségérzetük.

Az EP-választás eredményével és az önkormányzati választási megállapodások esetleges felülvizsgálatával kapcsolatban a DK elnöke úgy fogalmazott: nem szereti, ha valaki az ellenzék vezetőjének képzeli magát. Itt önálló pártok vannak, de ezeknek tudniuk kell: jó együttműködéssel Budapesten és sok megyei jogú városban verhető a Fidesz. Az EP-eredmény miatt a maga részéről semmilyen különleges jogot nem vindikál se magának, de a DK-nak és nem akarja felülvizsgálni az önkormányzati választásra született megállapodásokat. Szavunkat adtuk sok héttel ezelőtt – fogalmazott.

Arra reagálva, hogy korábban az Indexnek nyilatkozva Ujhelyi István azt állította, hogy a DK lenyúlta az MSZP programját, Gyurcsány azt mondta: az MSZP el fogja végezni ennek a szereplésnek az elemzését, nem akarja nehezíteni a dolgukat. Ami az LMP szereplését illeti, Gyurcsány szerint annak tanulsága az, hogy egy önkényre, diktatúrára épülő rendszerben nem lehet középen állni.

Forrás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.