Sorting by

×

Gyurcsány Ferenc “e-évértékelt”, avagy az “online nagyrendezvény”

Egy drámai év szokatlan évértékelője –  Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Facebookon tartja meg tizenhetedik évértékelőjét.
(a cikk folyamatosan frissül!)

Gyurcsány Ferenc a vírust és a vele küzdő embert tartja a tavalyi év főszereplőjének,

ami azt is megmutatja, milyen kicsi lett a világ.

“Ha a vírus globálisan támad, akkor védekezni is globálisan kell”

– mondta tizenhetedik évértékelőjében a DK elnöke, amit a koronavírus miatt a Facebookon tartott, “online nagyrendezvény” elnevezéssel .

A küzdelem politikai oldaláról elmondta, a politika a közös életünk és a közügyek intézése, a globális világjárvány pedig közügy.

“Nagyon helyes, ha közéleti vita tárgya, hogy jól intézzük-e a közös dolgainkat járvány idején, vagy jól intézik-e azok, akiknek ebben kitüntetett felelőssége van.”

Virológiai szempontból bevallotta, hogy nem ért a védekezéshez és a vakcinákhoz, de elvárná a tiszta beszédet a kormánytól járványkezelés ügyében.

“Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak. És nem kezelhetnek minket gyermekként. De ha akként kezelnek, akkor is igényt tartunk arra, hogy tudjuk, milyen lehetőségeink vannak, mivel áll szemben az ország. De felnőtt emberek vagyunk, a saját hazánk ez, a kormánytól azt várjuk el, hogy bennünket partnernek tekintsen”

– mondta.

A politikus szerint az a mítosz is ledőlt, hogy a Fidesz tud kormányozni:

“Most az ellenfél nem egy általuk kiválasztott ellenfél, hanem találkoztak a valósággal, a valóság pedig vereséget mért a kormányra.”

Az oltásról….

“Az a felelős magatartás, és ezt javasoljuk valamennyi honfitársunknak, hogy oltassa be magát.”

A kétkedőknek azt üzente, hogy a világ tudományos közössége is oltáspárti, és válassza mindenki a kisebb kockázatot, “válasszák az életet.” Emellett mindenkinek azt javasolta, hogy olyan vakcinával engedje magát beoltani, amit az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezett.

“Lehet ez az orosz és a kínai is, ha engedélyezték Európában. Ameddig nincs engedély, addig óvatosan.”

Az egyetemek modellváltása

most a teljes magyar felsőoktatást adja oda ingyen pár embernek bármiféle ellenérték nélkül, a cél pedig az, hogy

“kikerüljön a demokratikus ellenőrzés alól.”

Gyurcsány szerint Orbán Viktor nem szereti a szabad szellemet, ezért történik most ez. A szabad szellem mindig kritikus volt szerinte, majd Makovecz Imrét, Roger Scrutont, Sinkovits Imrét és Zsigmond Vilmost hozta fel szabad szellemű lázadóként.

“Valójában a kormányfő érti a szabad szellem lázadását, azt nem szereti, ha ez a kritika és a lázadás ellene szól. Ezt a szellemi harcot meg kell vívni, és dicsőség az SZFE hallgatóinak, akik bátorságból sokunknak példát mutattak.”

Gyurcsány problémának ítélte, hogy nem vagyunk készen a modern világ kihívásaira

“A viták a 20. századi történelmi drámákról szólnak, és nem arról, hogyan lesz sikeres az ország holnap és holnapután. Kiderült, hogy iszonyatos kapacitás van a digitális oktatásban, nekünk egy járvány kellett ahhoz, hogy rájöjjünk. A kormány a múlt fogságában él.”

A boldog emberek igényeiről beszélve felhozta a szeretet szabadságát:

“Nincs felhatalmazása a közhatalomnak arra, hogy beleszóljon abba, ki, kit, hogyan szeret. A közhatalomnak el kell tűnni innen. El a kezekkel a családjainktól! Nincs ehhez közötök. Foglalkozzatok a saját családotokkal, a miénkkel mi foglalkozunk.”

Gyurcsány jelként hozta fel a Fidesz jó kapcsolatát a különösen szigorú abortusztörvényt megalkotott lengyel Jog és Igazságosság párthoz.

“Ha az ilyen szabályozást támogató keresztény egyházak azzal találkoznak, hogy üresen konganak a templomaik, azt fogom nekik javasolni, hogy gondoljanak arra, nem irgalmat és szeretetet adnak a híveiknek, hanem irgalmatlanok, és végtelenül dogmatikusak saját, és véleményem szerint istentelen szándékuk megvalósításakor.”

Ezek után az orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij helyzetéről beszélt,

kiemelve, hogy Vlagyimir Putyin a pravoszláv egyházzal ápol jó viszonyt.

“Ha a keresztényi szeretet azt jelenti, akkor azt gondolom, egyre kevesebbek akarnak keresztények lenni. Egyébként sem hiszem, hogy rendben van, hogy politikai szlogent, mi több, vásári árut próbál meg valaki a keresztény hitből, annak jelképeiből, történeteiből, szentjeiből.”

Szóba kerültek 2020 pozitív részei is:

politikatörténeti jelentőségűnek értékelte az ellenzéki pártok összefogását a Fidesz ellen.

“Hosszú idő kellett hozzá, hogy mindenki megértse, hogy Magyarországon rég nem demokratikus versengés zajlik. Egy autokratikus rendszer ellen kell fellépnie egy ellenzéknek. Ez közös felismerés volt. Én jobban látom ezt a folyamatot belülről, és ha mi többen, nem a nyilvánosság előtt beszélünk, az ellenzéki politikusok végtelen eleganciával, nyitottsággal és kompromisszumkészséggel beszélnek.”

A DK-t az összefogás egyenrangú szereplőjeként írta le, ami “talán a legerősebb.”

Az Egyesült Államokban lezajlott elnökválasztásról is beszélt: Donald Trump kormányzását borzasztónak élte meg, és szerinte

“sok mindent megrendült bennünk azokban az években.”

Szerinte nemcsak Trump bukott, hanem azok a politikusok, akiknek a családjába Orbán Viktor is beletartozik.

“Itthon még basáskodik, de ma már csak bajkeverő Európában. Ma ha rá figyelnek, azért teszik, mert oda kell figyelni mindenkire, aki a bajt hozhatja ránk.”

A politikus szerint a nacionalista populisták nemzeti sértődésüket hordozzák ideológiai alapként, miközben erős nemzet nem született sértődésből.

“Le kell vetkőzni ezt a sértődöttséget. Nem azért, mert csak jó történt velünk, nem azért, mert időnként nem bánnak bosszantóan velünk, de okosabbnak lenni, ügyesebbnek lenni és bölcsebbnek lenni a megoldás.”

“Azt ajánlom Magyarországnak, hogy készüljön fel a tavaszi versenyre és a választásra.” – mondta, az esetleges kormányváltás után egy jobb Magyarországot ígérve.

Forrás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.