Hogy a bánatban van, hogy elítélt háborús bűnösöknek, akik civileket öltek, halottakkal pózoltak, teljes körű kegyelmet ad az amerikai elnök.

Hol van az amerikai tisztesség eszménye?

Az emberi élet védelme? Amerika bármit megtehet? És akkor milyen erkölcsi alapon lép fel népgyilkos rezsimek ellen. Ez iszonyat.

- Hirdetés -

Több, mint szomorúság. Mélységes csalódás. Nem Amerikában. Az amerikai elnökben.
Rendben van ez így?

Háttér….

Donald Trump az amerikai hadsereg két olyan katonájának adott kegyelmet, akiket Afganisztánban elkövetett háborús bűnökkel vádoltak, és visszaadta a katonai rangját egy harmadiknak, aki ellen azért folyt hadbírósági per, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik dzsihadistájának holtteste mellett pózolva készíttetett fotót Irakban.

A Fehér Ház péntek este közleményben tudatta,

hogy az elnök teljes körű kegyelemben részesítette Mathew L. Goldteyn őrnagyot és Clint Lorance főhadnagyot, és elrendelte, hogy állítsák vissza Edward Gallagher haditengerészeti kommandós katonai rangját, amelytől az idén tartott hadbírósági tárgyalásán megfosztották.

„Több mint kétszáz esztendőn keresztül az elnökök éltek a felhatalmazásukkal, hogy újabb esélyt adjanak azoknak, akik kiérdemelték, köztük azoknak is, akik egyenruhában szolgálják hazánkat. A mostani döntés e hosszú történelmi hagyományhoz illeszkedik”

– írta a Fehér Ház a közleményében.

A Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője közölte, hogy a tárca bízik a katonai igazságszolgáltatási rendszerben, és az elnöknek megvan a felhatalmazása, hogy ilyen ügyekben mérlegeljen.

Clint Lorance főhadnagy ellen a katonai ügyészség

még 2013-ban emelt vádat, mert beosztottjait arra utasította, hogy nyissanak tüzet két kerékpározó afgán férfira. Ezért kétrendbeli gyilkosságban bűnösnek találták. Mathew Golsteynt egy afgán férfi meggyilkolásával vádolták meg 2010-ben. Edward Gallaghert pedig – aki vezetője volt egy kommandós csapatnak – több háborús bűncselekmény vádjával állították bíróság elé, majd felmentették az egyik vád, az Iszlám Állam egyik tagjának megkéselése alól, bűnösnek találták abban a vádpontban, hogy a holttest mellett pózolva készíttetett fotót magáról. Ez utóbbi miatt fokozták le. (MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét