Gyurta Dániel rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté úszta magát

Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszónk mostanság pályát módosított és minden jel szerint Szijjártó Pétert választotta „edzőjének”, aki ilyen minőségében egyengeti is a karrierjét. A külügyminiszter javaslatára most rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónak Novák Katalin köztársasági elnök. Az erről szóló határozat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A startpisztoly eldördült….

A 2012-es londoni olimpián aranyérmet nyert Gyurta 2018-ban jelentette be visszavonulását, 2019-ben lett Szijjártó Péter főtanácsadója. Akkor havi 616 ezer forintot kapott a feladatért, viszont egy 2020-as adatigénylés szerint „sportdiplomáciában való közreműködés” címén abban az évben 11 milliót kapott a minisztériumtól. A Pécsi Stop is kikérte a külügy szerződéseit, és ezekből az derült ki, hogy tavaly 13,2 milliót kapott az egykori úszóbajnok.

Szijjártó Péter azon az eseményen jelentette be Gyurta főtanácsadóságát, amikor együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) rektorával, Mocsai Lajossal. A miniszter beszélt a sportdiplomácia jelentőségéről, és arról is, hogy a megállapodás értelmében értelmében a külképviseletek aktívabban népszerűsítik majd a TE oktatási és tudományos tevékenységét. A külügyminisztériumot a Telex megkérdezte, hogy pontosan mit takar Gyurta nagyköveti rangja, milyen feladatai lesznek, kap-e ezért valamilyen juttatást. Eddig nem érkezett válasz.

Apropó, tudja, mit takar Gyurta új posztja?

„A nagykövet (teljes hivatalos elnevezése szerint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet) a legmagasabb diplomáciai rang, viselője a nemzetközi jog normái szerint képviseli hazája legmagasabb méltóságát egy másik állam legfőbb vezetőjénél. A nagyköveti rangnak a Apostoli Szentszéknél az apostoli nuncius felel meg. A nagyköveti rangot állandó jelleggel adományozza az államfő, a megbízatás lejárta után is megőrzi az illető személy. A nagykövet nem feltétlenül diplomáciai karrier során jut el erre a posztra, gyakran lehet politikai kinevezett is. A nagykövet általában egy diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban; ennek megfelelően hivatalának neve nagykövetség, vagy (a Vatikán képviseletei esetében) nunciatúra….” Forrás

Szijjártó nem csak kinevezett, vissza is vont….

Pintér Attila rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet – érdemei elismerése mellett – felmentette Magyarország belgrádi nagykövetségének a vezetésére kapott megbízása alól.

Pin It on Pinterest