Gyurta Dániel lehet gyorskorcsolyázóink éremátadója a téli olimpián

Liu Shaolin Sándornak és társainak megéri majd éremre hajtaniuk a pjongcsangi téli olimpián, hiszen – mint azt a rövidpályás gyorskorcsolyázó a DIGI Sport híradójának elmondta – a tervek szerint nem más, mint az olimpiai bajnok úszó Gyurta Dániel adhatja át az érmeket az egyik versenyszámban. Abban, amelyikben akár egy magyar is felállhat a dobogóra.
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]
“Mondta (Gyurta Dániel), hogy nem kell izgulni, ő is kint lesz, és kérte, hogy ő adhassa át az 1500 méteres verseny után az érmeket, ez pedig még egy plusz, ami motivál engem, és tényleg igyekszem majd. Szerencsére nem csak tőle kaptam motivációs szavakat, hanem Verrasztó Dávidtól is, amikor egyszer találkoztunk a repülőtéren, az is nagyon sokat segített, úgyhogy nagyon sokan támogatnak, most már egyre többen” – nyilatkozta a Sport 24-nek Liu Shaolin Sándor, hozzátéve, hogy semmilyen nyomást nem tesz rájuk senki, és ez jól jöhet majd a versenyeken.

“Azért kelünk minden reggel hajnalok-hajnalán, hogy minél jobban fel tudjunk készülni erre az eseményre, és szerintem mindenki megtett mindent, úgyhogy biztos nagy meglepetéseket fogunk okozni” – fogalmazott Liu Shaolin.

A 22 éves sportoló két éve a szöuli világbajnokságon 500 méteren arany-, összetettben bronzérmes lett, három éve ugyanebben a két számban egyaránt vb-második lett, 2017-ben pedig összetettben szerzett vb-bronzot.

Utoljára 1980-ban nyert magyar sportoló téli olimpiai érmet, 38 éve a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros lett ezüstérmes. Az idei játékokon a közvélemény és a szakma egyaránt a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól várja, hogy megtörjön a jég, és ismét magyar olimpiai érmest ünnepelhessünk.

Letette az esküt a magyar csapat

Az eskü szövegét Engi Klára volt műkorcsolyázó mondta el az ünnepségen, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök is. Az államfő köszöntőjében arra emlékeztette a versenyzőket, hogy elődeik mennyivel nehezebb körülmények között készültek fel az olimpiára. Felidézte többek között az első magyar téli olimpiai érmes műkorcsolyázó páros, Rotter Emília és Szollás László történetét, akik számára elérhetetlennek tűnt a szereplés Lake Placidben, ám végül közadakozásból ki tudták fizetni a jegyüket, s bronzérmet nyertek az 1932-es olimpián.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy hosszú idő után először utazhat komoly érmes reményekkel téli játékokra a magyar küldöttség, melynek tagjaitól – a legendás öttusázó Balczó András idézve – azt kérte, “érezzék, mindenkiért futnak, az itthoniakért is küzdenek”.

“A magyar téli olimpiai érmek “átlagéletkora” több mint 67 év, és a legutolsó is immáron 38 esztendős. Bízunk benne, hogy az elmúlt időkben dicső eredményeket elérő rövidpályás gyorskorcsolyázóink révén idén nemcsak élményekben gazdagodunk, de érmekben is megfiatalodhatunk” – fogalmazott Áder János.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a február 9-én kezdődő pjongcsangi téli olimpiára és a március 9-én rajtoló téli paralimpiára utazó magyar csapat eskütétele előtt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta:

Az olimpia maga a valóra vált csoda

“De az olimpia csodája nem a szervezettségben, a felfokozott érdeklődésben rejlik. Itt hősök legendák, születnek. Csak a sport képes arra, hogy elsimítsa a társadalmi egyenlőtlenségeket, a nemek közti különbségeket, háborúból békét teremt” – mondta a nyitóbeszédben Kulcsár Krisztián.

“A lényeg a lelkedben, a hitedben van. A legszebb reményeitek váljanak valóra a téli olimpián és paralimpián” – szólt a sportolókhoz Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A sportvezető beszélt a paralimpián induló három magyar versenyzőről. Elmondta, a látássérült Balogh Zsolt csak árnyakat lát, s így száguld a lejtőkön 60 km/órával. Bocsi Bence pedig előtte síelve, a hátán lévő hangszóróval irányítja őt. Sífutásban és sílövészetben a kerekesszékes Lőrincz Krisztina lesz a résztvevő.

A pjongcsangi téli olimpiai és paralimpiai játékokon résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtételük után a budapesti MOM Kulturális Központban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar csapatot szinte biztosan ugyanúgy 16 fő alkotja majd, mint négy éve Szocsiban, bár a sízők kvótája ezen a héten válik majd hivatalossá. Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket.

Alpesi síben és sífutásban minden bizonnyal egy-egy férfi és női sportoló indulhat: előbbiben Hozmann Szonja, utóbbiban Kónya Ádám és Szőcs Emőke utazhat, míg a férfi alpesi sízőknél három magyar közül – Samsal Dalibor, Kékesi Márton és Nagy Bence – a héten jelöli ki a résztvevőt a hazai szövetség. A sízőket egyedül Kónya képviselte, a korcsolyázóknál pedig csak Liu Shaoang hiányzott.

(Forrás: DIGI Sport – Sport 24, MTI)

Kapcsolódó:

Viktor An rövidpályás gyorskorcsolyázót kizárták a téli olimpiáról

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük