Ha a hülyeség elhatalmasodik... - Városi Kurír

Sorting by

×

Ha a hülyeség elhatalmasodik…

Ha a hülyeség a kormányzásban elhatalmasodik és átveszi az irányítást, nincs menekvés. Mi ápoltak, úgy nagyjából 99-százaléknyian, csak ülünk a diliházban, s bámulattal vegyes rémülettel nézzük, mi mindent tesz Főnéni a maga módján gyógyulásunk érdekében. Vagy felépülünk, vagy feldobjuk a bakancsot. Most éppen az utóbbi látszik valószínűbbnek. A Magyar Közlöny című hivatalos kiadványban pénteken megjelent 1494/2021. (VII. 23.) Korm. Sz. Határozat alapján megállapítható a kormányzati kórisme.

Hirdetés

Gyanítom, sem a Dunán innen, sem a Dunán túl nem sokan olvasgatják a reggeli mellett ezt a nyomtatványt,

pedig sokszor szerfölött érdekes sőt tanulságos dolgokat tartalmaz, mint a legutóbbi is. Az említett határozat pénzről szól, sok-sok pénzről, leginkább arról a 2500 milliárd forintról, amelyet az Európai Unió különített el Magyarország számára az úgynevezett helyreállítási alapban A kormány a határozat első pontjában megállapította,

“…, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a Kormány és az Európai Bizottság előremutató szakmai egyeztetései ellenére – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti.“

Az EB bizony valóban így tesz – közleménye szerint azért, mert

  • a magyar kormány folyamatosan megsérti az EU jogállamisági követelményeit, például az igazságszolgáltatás függetlenségét,
  • alig valamit tesz a rendkívül nagy kormányzati korrupció ellen,
  • nem szorgalmazza az uniós támogatások felhasználásnak hatékonyabb ellenőrzését és veszélyezteti a sajtószabadságot.

Az Európai Parlament még tavaly nagy többséggel elfogadta

azt a törvényt, amely előírja, hogy az európai alapjogokat sértő kormányzás esetén az uniós támogatások kifizetése felfüggeszthető sőt megtagadható.

Nos, az EU legfrissebb jogállamisági jelentése sok pontban elmarasztalta a magyar kormányt. Ezért az Európai Bizottság most első alkalommal az elfogadott törvény szerint járt el a magyar kormánnyal szemben. Közben Orbán Viktor a maga privát (voksszerző?) elmeroggyanásaival volt elfoglalva, amikor engedelmes parlamentjével meghozatta az ún. gyermekvédelmi törvényt, utóbb pedig belepottyant az egész világra kiterjedő megfigyelési botrányba, amelynek kezelésére eddig nem sikerült semmiféle elfogadható módszert találni. A kormány ez ügyben fecseg, locsog, vagy nem szól vagy hárít.

 

A homofób pedofil-ellenes törvénynek, és a lehallgatási botránynak tehát közvetlenül nem volt hatása az EB döntésére, de az biztos, hogy nem erősítették a bizottság és a kormány közötti, egyébként sem szeretetteljes kapcsolatokat.

Na ebből jött a miniszterelnök úr zavaros elmére valló megjegyzése péntek reggeli rádiós fecsejében:

“…az Európai Unió megtámadta Magyarországot“

Nyakunkon tehát az újabb hadjárat, védekeznünk kell! Hozzunk határozatot, de ízibe‘!

Unió! Reszkess! Ütközetre készülünk!

Így a kormány

„az Európai Bizottsággal folytatott további egyeztetések tekintetében az alábbi tárgyalási álláspontot határozza meg: „a) hazánk helyreállítási tervének elfogadása során csak olyan megállapodás fogadható el, amelyben az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma);“

Ez a passzus talán megérdemel némi elmélkedő értelmezést!

Vajon a magyar kormány e határozatban az Európai Bizottságnak szab cselekvési határokat? Erre nincs sem ha-tásköre (joghatósága) sem hatalma (ereje), de még befolyása sem. Ha viszont (amint remélhető) ez a fényes elmeszülemény a magyar delegáció tárgyalási pozícióját lenne hivatott rögzíteni, akkor is némi zavarba kerülünk: arról van-e szó, hogy a rosszalkodó EU-tagok mindegyikének támogatását függesszék fel; vagy hogy amiben Magyarországot elmarasztalták, az legyen érvényes más országokra is, és ha azok kapnak pénzt, kapjunk mi is!? Na ez már nagyon zavaros, ne boncolgassuk tovább. Fejtse meg az EB, hogy ez mi akar lenni!?

De van tovább is, a kormány igencsak kicifrázta e határozatát:

  • „b) Hazánk az EU Alapjogi Chartájában foglaltak szerint … „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.
  • c) hazánk a…nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazza.

Hogy a b) és c) pontnak mi köze van a helyreállítási alap pénzeinek folyósításához, azt csakis a kormány tudja,

nyilván az első bekezdésben közölt állítással van összefüggésben, miszerint a „gyermekvédelmi törvény“ lenne a halasztás oka, pedig az EB közleménye meg sem említi ezt a törvényt.

Itt tévedésnek, csúsztatásnak, félrevezetésnek, otromba hazudozásnak lehetünk tanúi, de ez mit sem változtat a tényen: pénzt egyelőre nem kapunk, 2500 milliárd forintot, s ez azért némileg kínosan értini a magyar államháztartás egyensúlyát.

Sebaj. A kormány erre is tud orvosságot

A határozat rögzíti, hogy

„a … helyreállítási terv végrehajtása kiemelt kormányzati cél, így felhívja az érintett minisztereket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a …tervezett intézkedések végrehajtását….Egyben felhívja a pénzügyminisztert, hogy a) hozza létre a Nemzeti Helyreállítási Alap megnevezésű előirányzatot; b) a Nemzeti Helyreállítási Alap terhére a forrásigények felmerülésének ütemében intézkedjen a .. szükséges források előfinanszírozásáról.“ Orbán Viktor sk.

Mindebből adódik néhány nyers következtetés:

  • A kormánynak eszébe sem jut a jogállamisági jelentésben foglalt hiányosságok ki-küszöbölése
  • Nekünk annyira jól megy, hogy megvagyunk mi az EU pénze nélkül is
  • A gazdaság fellendítéséhez (és a boldogsághoz) elég egy kormányhatározat, a mi-niszterek pattanjanak és dolgozzanak
  • A pénzügyminiszternek pedig kutya kötelessége előteremteni a forrásokat a föld alól is.

Orbán Viktort (sk.) a várható következmények egyáltalán nem zavarják, sőt nem is foglalkoztatják

Az állam kénytelen-kelletlen újabb (belső vagy/és külső) hitelt vesz fel, (nem az EU-tól kedvezményesen!), nő az államadósság és az adósságszolgálati kiadás, romlik az egyensúly. A már most is tántorgó forint árfolyama tovább zuhan, az infláció ismételten meglódul. Ez nyomást gyakorol a keresetekre, a (nem a javuló teljesítményhez kötött) béremelések csökkentik a vállalkozások jövedelmezőségét, ám aligha érik el az infláció ütemét. A folyamat ráadásul elbocsátásokkal járhat, az emberek sokasága nyeli majd az éhkoppot. Nem csökken, hanem elmélyül a gazdasági (és a társadalmi) válság – kiváltképp ha a járvány 4. hulláma ellen az ország nem képes védekezni elég hatásosan.

A különösen szeretett kedvencek ebből is profitálnak majd, nőnek a jövedelmi különbségek, a középosztályból sokan elszegényednek, a szegények nyomorba jutnak.

A nagy közszolgáltatási rendszerek hatékonysága tovább romlik. És ha esetleg még a multik is sorra elköltöznének, az végzetes lenne.

De mind-e bajokért Orbán Viktor és engedelmes szolgahada az Európai Uniót, Sorost, Gyurcsányt, az ellenzéki önkormányzatokat, Karácsonyt, a liberálisokat, az ellenzéket, a civileket, az LMBTQ szervezeteket, az évszakokat és a Sátánt okolja majd.

Attól tartok, hogy ez a minden ízében ostoba és feltehetően végrehajthatatlan kormányhatározat is csak kilépésünket készíti elő az Európai Unióból, ami (a választás megnyerésén túl) mostanság alkalmasint a durcás Orbán Viktor legfontosabb politikai terve.

 

hülyeség

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.