Kerítésen innen

Ha azt hiszi vége a rezsinadrágszíj húzásnak, téved

rezsinadrágszíj,

Bauer Tamás hívta fel a minap a figyelmet Kálmán László, a nemrég elhunyt kiváló nyelvész, közíró, demokrata egy fontos tézisére, miszerint tilos olyan szavakat használni, amiket valamiféle jelentéssel ruházott fel, sározott be a Fidesz. Ilyen például az évek óta a megélhetési költség állítólagos csökkentésére használnak -direkt nem írjuk le a Németh Szilárd által felügyelt terület fideszes nevét. Legyen mondjuk helyette rezsinadrágszíj a neve.

A piac, az piac

Az eredendő bűn gazdaságilag a lopások mellett a piaci folyamatokba történt durva beavatkozás. Nem a megélhetési költségeket, a rezsinadrágszíjat kellett volna mesterségesen közel egy évtizedig elszorítani, hanem megfelelő célzott támogatásokat kellet volna adni a megfelelő társadalmi rétegeknek. Mert az igazi társadalmi “megébredés” az évtizedes hülyítés után csak most következik, hiszen akár bevallják, akár nem, nemcsak az ársapkákat kell hamarosan megszűntetni, de további emelések is szükségszerűen jönnek, ilyen lehet a szemétszállítás díjának brutális megemelése is, több más, még be sem látható dolog mellett.

Rezsibomba élesítve

A kormányzatnak mihamarabb nyilatkoznia kell arról, hogy tervez-e díjemelést az elszállítás koncesszióját elnyerő Mol, illetve kikerülhet-e ez a szolgáltatás a rezsivédett körből. Csütörtöki online sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt, a párbeszéd szakpolitikusa, önkormányzatokért felelős elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere arról beszélt:

“az Orbán-kormány hazug és felelőtlen politikájának köszönhetően Magyarországon elszabadult a rezsibomba”, az áram és a gáz után a szemétszállítás díja is megugorhat.

Hozzátette, a korábban az önkormányzati kézben jól működő szolgáltatást előbb a “nemzeti kukaholdingba” szervezte ki a kormányzat, majd koncesszióba adta 35 esztendőre az évi ötmillió tonna lakossági szilárd hulladék begyűjtését, kezelését. A Párbeszéd politikusa azt szorgalmazta, hogy az önkormányzatok kapják vissza ezeket a feladatokat és a jogköröket, a Mol pedig “csak a finanszírozásban működjön közre”, hiszen eddig sem az volt a probléma, hogy nincsen, aki ellátja ezeket a feladatokat, hanem a pénzügyi háttér okozott gondot.

Szabó Zsolt azt is felvetette: kezdjen egyeztetésbe az önkormányzati szövetségekkel a Mol annak érdekében, hogy a koncessziós időszak kezdete után is a lehető legjobb szolgáltatást kapja a lakosság, valamint juttassák érvényre a környezeti fenntarthatósági szempontokat is.

Mit mond erről Bokros Lajos, a “csomagos”?

Bokros az ATV-ben három pontban foglalta össze, mivel kell leszámolni a jövőben:

  • A rezsicsökkentéssel (velejéig káros, a gazdaságot romboló intézkedés, nem ösztönöz takarékosságra, csak a rászorulóknak kell támogatást adni)
  • A benzinárstoppal (a hiány és a feketepiac erősödik csak)
  • A katával (szent tehén volt, rossz volt, egy jelentős réteg felmentést kapott a társadalom-biztosítási járulék alól)

Bokros szerint a problémák megoldhatóak, de még egyszer kiemelte, hogy a kormány felelős a magas inflációért, az államadósság emelkedéséért és a szegénységéért is.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Friss!

About Author

Comments (2)

  1. […] Ha azt hiszi vége a rezsinadrágszíj húzásnak, téved […]

Szólj hozzá!