Ha készpénzt használ, betart a nemzetgazdaságnak – államtitkári agitálás a Szigeten

Elképzelik azt, amikor mindenkinek kötelező lesz egy mondjuk narancssárga – szigorúan 2Rule-kompatibilis –  karra erősített nemzeti szalag viselése, amibe olyan chipet ültetnek, – Rogán-fejlesztés – ami nem csak azt mutatja, hogy éppen merre csámpázik, hanem azt is tudatja a leolvasókkal, hogy kivel, hol, mikor, hányszor, mit? A sziget, csak az első lépés?

Kártyázzon a gazdaság üdvéért!

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár kedden Budapesten, a Sziget Fesztiválon tartott sajtótájékoztatót. Fő mondandója az volt, hogy

a magas készpénzarány számos kedvezőtlen hatással jár: amellett, hogy jelentős költséget ró a nemzetgazdaságra, a készpénzben tartott megtakarítások nem vesznek részt a gazdaság finanszírozásában.

Vagyis, aki nem valamelyik bankban tartja a pénzét egy számlán, annál  állam bácsi nem tudja kellőképpen használni és ellenőrizni, hogy mikor, mennyit és mire herdál a meggondolatlan, „kiskorú” állampolgár. Belátva, hogy normális esetben ez a XXI. századi megoldás, mégsem bízik mindenki, a ki tudja kiknek és mikor, főleg milyen szándékkal egy mozdulattal átlátható megoldásban.

Ki érti ezt?

A kormányzati stratégia célja a korszerű, készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése, valamint a fiatalok pénzügyi nevelése

– hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az elektronikus fizetés elterjedésével többek között számottevően visszaszorul a készpénzre épülő feketegazdaság is.

Hornung kitért arra is, hogy

a kormány által elfogadott 7 éves Pénzügyi tudatosság kormánystratégia főbb irányvonalaival sok ponton kapcsolódik össze a Sziget fesztivál, ahol már évek óta használják az elektronikus fizetést.

7 éves kormánystratégia? Mostantól…?

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője arról beszélt, hogy a fesztiválon elsőként 2011-ben valósult meg a készpénzmentes fizetés, és a rendezvény ideje alatt immár kilencedik éve gond nélkül sikerül alkalmanként több mint egymillió tranzakciót lebonyolítani.

idén a MasterCard érintőkártya használata mellett a fesztiválozók olyan karszalaggal is fizethetnek, amelyet egy mobiltelefonról elérhető, a fesztivál saját alkalmazása segítségével tölthetnek fel.

Elképzelik azt, amikor mindenkinek kötelező lesz egy mondjuk narancssárga – szigorúan 2Rule-kompatibilis –  karra erősített nemzeti szalag viselése, amibe olyan chipet ültetnek, – Rogán-fejlesztés – ami nem csak azt mutatja, hogy éppen merre csámpázik, hanem azt is tudatja a leolvasókkal, hogy kivel, hol, mikor, hányszor, mit? Sőt, ne álljunk meg itt, a gondolatait is érdemes lesz átfuttatni egy ellenőrző rendszeren, nehogy nemzetietlen irányba kacsintgassanak.

Sziget labor, Szép új világ!

(forrás: VK/MTI)

Ha a Szigetre megy a gyerek, legyen nála zsé rendesen! – Ízelítő az árakból….

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük