Ha magyar vagy és ötvenes…

…akkor azt tanultad először, hogy hazánk és népünk vezető ereje a Magyar Szocialista Munkáspárt. A parasztság és a munkásság a velük szövetséges értelmiséggel együtt építi a szocializmust. Aztán vége lett, jött a demokrácia, amibe bármelyik nap beledögölhetsz, mert senki nem foglalkozik veled.

Akkor még tintapatronos, nyílhegyű töltőtollal tanultál írni

és amikor ez már ment, kezedbe vehetted a golyóstollat is. Mikor először láttál Erika írógépet, akkor már érezted a szocializmus fejlettségét a bűnös Nyugattal szemben, de Robotron irógéptől később elájultál. Aztán amikor először mondták, hogy emil, te a szomszéd bácsira gondoltál a harmadikról. Ma már küldözgeted a világba szerteszét.

Az úttörőtáborban csendes pihenőn levelet kellett írni Lellén a szüleidnek, majd elmentetek az osztállyal feladni a postára bélyeggel. Ma meg nyomkodod a telót, köldözgeted az emailt, sms-t, messengert stb.

Ha magyar vagy, és ötvenes,

akkor tudod, hogy milyen volt évek várni Magyar Postától megigényelt vonalas telefonra, még használtál gyerekkorodban olyat, amit a telefonos kisasszony kapcsolt kérésre. Most már sok lakásban nincs is, csak a smartphonet nyomkodja mindenki, ami felváltotta a másfél kilós bunkofont.

Te még azt tanultad, hogy a munka nem csak jog, hanem kötelesség. Aki nem dolgozott azt elítélte a bíróság közveszélyes munkakerülést. Már megtanultad rendszerváltás után, hogy nem csak, hogy nincs jogod a munkához, hanem megdögölhetsz az utcán egyedül, ha elveszted fejed fölül a tetőt. Közben az új urak osztják neked az észt milliárdos pénzhalmok tetején ülve.

Ha ötvenes férfi vagy, akkor voltál még katona legalább egy évig

Ezalatt voltál elvtárs, bajtárs, meg úr is. Maga a főhadnagy se tudta már, hogyan szólítson szabályosan. Nem volt jó a sereg, sokat lehetett szopni, de tartást azért adott később…

Ha magyar vagy és ötvenes,

akkor férfiként régen azt gondoltad, ha egy fiatal nőnek nagy melle van, akkor az szép, és érzéki. Ma meg azt gondolod, hogy gumi. Ezért ha ilyesmit akarsz fogni, inkább veszel egy szép piros pöttyöset és játszol az unokáddal. Ha nincs már ő is Londonban…

Ha magyar vagy és ötvenes,

akkor túl vagy az első, második, harmadik válásodon, már nincsen férjed vagy feleséged, csak telón beszéltek néha, illetve ha a gyerek miatt kell. Meg az unokák ballagásán látjátok egymást. Közben fáj, hogy elmúlt, eltörött, de tudod, hogy nem lehet újra összeragasztani… Mikor először láttál számítógép monitort, azt gondoltad, semmire se jó, mert még a Colombót se lehet nézni rajta. Ma meg ott ülsz esténként, és nyomod a facebookot hajnalig.

Ha magyar vagy és ötvenes,

akkor tudod, nem volt még a történelemben olyan generáció, akinek ennyit kellett alkalmazkodnia a társadalmi, technika változásokhoz. Akinek ennyit kellett tanulni. Akkor tudod, hogy túl vagy egy két infarktuson, cukorbetegségen az ízületeid roncsok.

Ha magyar vagy és ötvenes, nő, vagy férfi,

akkor tudod milyen éveket várni egy nyugati útlevélre. Most meg Csányoszrón élsz tanárként, Londonban mint postás, Párizsban vendéglősként, az USA-ban, Észak-Karolinában az egyetemen dolgozol matematika professzorként, Svédországban orvos, Pécsett ügyvéd vagy.

De ezt a kurva országot, kurva Hazát nem tudtad elfelejteni.

Azt mondják, azért vagyunk még, mert minket győzelemre tanítottak. Egy francokat! Nem győzni akartunk mi már rég ebben a hatalmas változásban! Hanem csak életben maradni! Sikerült Barátaim?!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük