Ha mázlija van, nem a közeljövőben kell Önt operálni – hiánycikk az altatáshoz nélkülözhetetlen injekció!

Már hallom is a kásleri tirádát arról, hogy a dolog soros-ügynök kitalálás, vagy, ha nem, akkor már régen megoldotta a gondos nemzeti kormány. Még az is előfordulhat, hogy belengetik, hogy aki mélymagyar az bírja a kínt, mi az neki!

Az injekció-saga

Az utóbbi hónapokban több, sokaknak életmentő gyógyszer került hiánylistára, persze kizárólag kerítésen belül. Saját tapasztalat, hogy az infarktuson átesetten a megszokott és bevált, amúgy is borsos árú gyógyszert tették elérhetetlenné. A gyógyszertárban azzal vigasztaltak, hogy Bécsben kapható, menjek oda kiváltani, vagy rendeljem meg az erre specializálódott cégtől. Megpróbáltam, kiderült, hogy az itteni árnak a tízszereséért már hozzák is.

Összeesküvéselmélet? Nem hiszem….

Arra jutottam, hogy mivel a gyógyszerek gyártása nem szűnt meg, csak Magyarországon nem kapható, feltehetően akkora sara van a hazai cégeknek, hogy nem szállítanak. Persze ez feltevés, nem tudom bizonyítani…..

Az viszont tény, hogy….

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz – írta a 24.hu, amelyet kórházi dolgozók tájékoztattak erről. Ők azt írták: bizonytalan végű hiány lépett fel.

A lap azt írja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Fentanyl injekció július 3. óta számít hiánycikknek, a

„bizonytalan végű hiány”

pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A lap kórházi forrásai azt mondták,

rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek. Volt olyan, aki azt mondta, húsz doboz Fentanyl injekciója van, és ez ugyan a hónapban még ki is tart, ha viszont

„két drogfüggő beesik, akkor jövő héten már nincs Fentanylom”.

A 24.hu szerint a kommunikáció hiánya is aggasztó, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, mekkora a baj és mi a teendő.

A lap érdeklődött OGYÉI-nél,

ők azonban nem válaszoltak, a forgalmazóként feltüntetett Richter pedig azt a tájékoztatást adta, hogy már nem gyártja a Fentanylt, mivel licenctermék volt, és a licencjogot visszavonta a tulajdonos. Szerintük hiány esetén az OGYÉI felé kell bejelentést tenni, aminek a Richter eleget tett.

Lesz, de mibű…?

Az ügyben egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett, a Mediwings Pharma kórházaknak küldött leveléből pedig azt derült ki, hogy a helyzet súlyos: a Fentanyl injekció hosszabb távon nem lesz elérhető az országban, ezért Angliából kell rendelni, az első szállítmány a jövő héten érkezhet meg. Mivel azonban máshonnan jön, a korábbi ár négyszeresét kell fizetni, 625 forint helyett 2600 forintot. A többletköltséget a kórházaknak kell állnia, épp azoknak, melyekről nemrég megírtuk: úsznak az adósságban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük