“Ha megrendelem a drága gyógyszert, börtönbe vihetnek, ha nemet mondok, halálra ítélek egy embert”

Amíg minden “fontatlan” dolgon rugózunk, csendben tűrjük, hogy a kormány milliárdokat szór el saját népszerűsítésére, amíg az egészségügy olyan állapotban van, hogy orosz rulett-szerű próbálkozás, ha gyógyulni kényszerülünk egy-egy erre szakosodott intézményben.

A Magyar Államkincstár január végi adatai szerint a kórházak adósságai egyetlen hónap alatt mintegy nyolc milliárddal nőttek, összesen 76,2 milliárdra. Egymilliárd forintnál is többel 14 kórház tartozik, de kettőnek már a 3 milliárdot is meghaladja az adóssága.

A nagy adósokkal zajló egyezkedés e hét elején lezárulhat

Mint arról beszámoltunk a kormányzat 20 százalékot kért a számlák végösszegéből elengedni, cserébe „barátságot” ígértek a közbeszerzéseknél az informális tárgyalásokon a beszállítóknak. A Népszava információja szerint

legfeljebb egy-két milliárdos engedményre van esélye a kormány által elvárt mintegy tízmilliárd helyett.

Január végén féltucatnál több kórház nem tudott rendelni gyógyszert,

varrófonalat, steril anyagokat, eszközöket a betegek ellátásához.

A legnagyobb adós kórházak idei kerete már az év első négy hetében elfogyott miután a kormány nem fizette ki az év végéig az adósságaikat.

Számláikon egyetlen elkölthető fillér sem maradt

Eközben az egyik törvény tiltja a fedezet nélküli vásárlást, a másik viszont előírja, hogy beteg ellátatlanul nem maradhat. A januári fizetési krízissel érintett kórházak igazgatói a fenntartóhoz, az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz (ÁEEK) fordultak útmutatásért: mi legyen, reteszeljék be a kapukat, vagy föloldja valaki a lezárt számláikat? – írja a Népszava.

A költségvetési intézményekre vonatkozó szabályok szerint

a kórházak sem költhetnek többet, mint amennyire az éves keretük alapján az adott hónapban futja. S miután a nagy adósok kiegyenlítették a közműszámláikat, már

nem volt miből finanszírozniuk a napi betegellátást.

A kincstár által vezetett számlájuk fedezethiányában lezárt,

így hiába adták föl a rendeléseket – például injekciós tűre, varrófonalakra, infúziókra, kötözőszerekre, orvosságokra – azok el sem juthattak a szállítókig.

“Fiatal 35 év körüli férfit hoztak be botulizmussal. A kezeléséhez szükséges egyik gyógyszer Magyarországon éppen hiánycikk volt”– avatta be portált a kórházak „fedezetlen költéseinek rejtelmeibe” egy gazdasági igazgató.

“A kezelőorvos arról győzködött, hogy beszerezhetjük éppen, de csak a készítmény ideszállítása kétmillió forint. A havi keretünket már rég elköltöttük. Ha nem hozzuk be a készítményt, a férfi meghal.

A tét: börtönbe vihetnek, vagy halálra ítélek egy fiatal embert.

Aláírtam ezt is, ahogy a többit, amit elém tesznek. Minden ilyen túlköltésről szóló papírhoz, amiből számos van még az asztalomon, megvan a magam magyarázata.”

Arra a kérdésre, hogy mikor vihetik börtönbe, szinte azonnal rávágta:

„Amikor akarnak. Erre minden törvényes fölhatalmazásuk megvan.

De ez úgy is bekövetkezhet, ha valaki följelent, mert nem kapta meg a szükséges kezelést és emiatt súlyos egészségkárosodása lett, vagy a rokona meghalt. A mostani helyzetben csak az olcsón és gyorsan orvosolható bajokkal érkezők nem okoznak az intézménynek súlyos gazdálkodási a krízist, minden egyéb, kicsit bonyolultabb eset tuti ráfizetés.”

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük