Sorting by

×

Ha megtehetik, meg is teszik. Ne legyenek illúzióid! – Tegye fel a kezét, akinek nincs ötlete, hogy kikről lesz szó!

A Snowden-film tanulsága, hogy nem csak az USA-ban és nem csak akkoriban, de mindenhol és most is mindenkit megfigyelnek. Mert ha a lehetőség fennáll, akkor fölösleges a feltételes mód. Ha megtehetik, meg is teszik.

Ne legyenek illúzióid

Az utca, persze tele van kamerákkal. Valamennyi kommunikációs eszközödhöz hozzáférnek. Az “1984”-ben a tévét nézed, de a tévé is néz téged. Ez már régen így van. Ha a számítógépeden csak a írógép üzemmódban és csak magadnak írsz, vedd tudomásul, hogy közzétetted a világnak. Igaz a Liverpool-szurkolók dala, ” You never walk alone“- sose jársz egyedül. Csak nem egészén úgy, ahogy a dalolók gondolják.

Soha nem felejtem el, hogy hosszú évtizedekkel ezelőtt, a boldogult szocializmusban a KKM-beli munkahelyemen fölelemeltem a telefont és egy párbeszédet hallottam: “bekötötted?” “Várjál, mindjárt.” “Megmondtam hova!” “Persze. Rögtön készen leszek”.

Megvallom, kicsit besz@rtam. Kedvem lett volna beszólni, hogy hé, csöndesebben, mindent hallok, de gyorsan és csöndben letettem a kagylót.

Azóta a módszerek sokat finomulhattak

Egyfelől azt mondják, nálunk (is) bírói felhatalmazás kell a lehallgatáshoz, de a bíró nem tudja, kit és miért kell fülelni, tehát olymindegy. Másfelől meg azt is mondják, de jó lenne, ha bírói engedély kellene, mert most nem kell.

Végülis homályos az egész, maradjunk abban, hogy semmi közünk magunkhoz.

Nemzetbiztonság? A nemzet biztonsága attól függ, ki van éppen kormányon. A nemzet biztonsága a hatalmon lévők biztonsága. Jaj neked, ha megsérted. Másfelől meg akár egész külföldi kémszervezetet telepíthetnek az orrod előtt, persze a te adódból, még ki is tüntetik érte az elkövetőt. És ők is téged figyelnek. A hétköznapi embert. Mert az a légérdekesebb.

Ezért te, te mindig nagyító alatt vagy

Ne hidd, hogy nem. Senki sincs biztonságban. Illetve dehogynem. Mindenki biztonságban van. Ha erre gondolok, mindig a Költő jár az eszemben:

“Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok. Lehet, hogy nem is kell.
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.”

Én sem így képzeltem el a rendet.

Forrás

Kapcsolódó

 

Ha megtehetik, meg is teszik. Ne legyenek illúzióid! - Tegye fel a kezét, akinek nincs ötlete, hogy kikről lesz szó!
illusztráció: V.K.
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.