Ha minderre mi civilek gyűjtünk pénzt, mi a rongyba-tekert istenharagjára fizetek ennyi adót?

Civilként gyakran felötlik bennem, hogy mi-mindenre gyűjtünk különböző szervezetek keretein belül. (igyekszem visszafogottan fogalmazni – lehet nem fog menni.

Ugye gyűjtünk nyáron és télen….

 • Gyűjtünk ősszel és tavasszal…
 • Gyűjtünk karácsonykor, húsvétkor, anyák napján, nőnapon, pedagógusnapon, iskolakezdésre, és iskolai szünetre…
 • Gyűjtünk a hajléktalanoknak, éhezőknek, nőknek, gyerekeknek, áldozatoknak, nincsteleneknek, rászorulóknak, védteleneknek, állatoknak…
 • Gyűjtünk környezetvédelemere, természetvédelemre, fenntarthatóságra, képzésre, oktatásra, felkészítésre.
 • Gyűjtünk ételt, italt, ruhát, iskolai és kórházi felszerelést, tüzelőt, építőanyagot, védőfelszerelést, gyógyszert.
 • Gyűjtünk iskoláknak, kórházaknak, nyugdíjas otthonoknak, anyaotthonoknak, óvodáknak, bölcsődéknek, hajléktalanszállóknak, menhelyeknek…
 • Gyűjtünk fogyatékkal élőknek, súlyos betegeknek, elesetteknek, árváknak, megmenthető haldoklóknak, időseknek, középkorúaknak, elárvultaknak…

Gyűjtünk már mindenre!

 • Bérletre, kátyúra, buszmegállóra, félfamentes rajzlapra, pelenkára, lélegeztetőgépre EKG-ra, inkubátorra.
 • Gyűjtünk a terror, tűzvész, vírus, háború, megszállás, bűncselekmény, természeti és munkahelyi katasztrófák áldozatainak.

Gyűjtünk!

És időnként felötlik bennem az is, hogy ha minderre mi civilek gyűjtjük pénzt, eszközt, anyagot, értéket, rigófüttyött, lopimpilit, és esti fényt… TŐLETEK, JÓ EMBEREKTŐL, mert szükség van rá, akkor:

 • a. Minek a kormány, hiszen ti, meg mi, látszat szerint mindent megoldunk. Összefogással és szeretettel.
 • b. Mi a bánatos, cudar, mennybe oltott, kékeres, likacsos, kupakos, varjú tépte, szél fújta, rongyba-tekert istenharagjára fizetek ennyi adót?

Juhász Zoli – Shepherd

 

6 hozzászólás

 • 2020.01.16 - 14:13
  Közvetlen hivatkozás

  Ha a gyűjtés,humánus főleg emberbaráti célra történik,könnyen meg nyithatja az adakozó /jó lelkü/
  emberek sokaságának,pénz tálcáját.A listán főleg ez irányú gyűjtések,szerepelnek.Mi korábban adakoztunk.Mondhatnám erre a célra is akadt valamicske lehetőségünk.Kb.három éve nem adunk
  semmire.Két okból kifolyólag: 1.Az egyik tv.adáson meg hallottuk,hogy igen bonyolult úton jut el a támogatás, /főleg a pénz/a meg célzott helyre,személyhez.Mire oda ér,alig marad valami a gyűjtött
  tőkéből.Magyarán felélik a kezdeményezők. 2.Már nem telik, még a legnemesebb cél érdekében sem
  adakoznunk.Még azt meg jegyezném.Ha elvisszük a felesleges holmit,főleg ruhaneműt a gyűjtő kontínerbe,ott már lesik,késsőbb a piacon lehet vele találkozni.Tehát ez sem az adakozást szolgálja.

  Válasz
 • 2020.01.17 - 07:38
  Közvetlen hivatkozás

  Már többször feltárták, hogy az adományoknak a 10%-a sem ér el a rászorulókhoz. Az adomány kérő szervezetek az adományok nagy részét saját költségeikre /fizetésük, költségtérítés, gk., telefon/ fordítják.
  A tárgyi adományok közül is csak a maradék kerül tovább. Mindenki gondolja meg, hogy kinek ad, legjobb a közvetlen adományozás, de azzal is jobb vigyázni és előbb meggyőződni a kérő hitelességéröl.

  Válasz
 • 2020.01.17 - 14:04
  Közvetlen hivatkozás

  Sajnos a Bizalom az, ami elveszett bennem az adakozást illetően! Hiszen rengeteg élő példa van arra, hogy elakadt, hogy nem ért oda, hogy nem az(ok) kapták, aki(knek) szánták, stb.stb. Az odaérkezésig vezető úttal van a gond, a bibi!!

  Válasz
 • 2020.01.18 - 12:16
  Közvetlen hivatkozás

  Csoda hogy még egyáltalán ad az ember…Amikor azt látjuk,hogy a nyomorba szülő nők kéregetnek,és utána van pofájuk eladni amit kaptak,vagy amikor a töredéke jut el a rászorulókhoz,ott nálam vége…Maximum a közelembe működő ismert állatalapítványoknak segítek..

  Válasz
 • 2020.02.06 - 02:27
  Közvetlen hivatkozás

  Egyetértek, az összes, előttem hozzászólóval. Szégyen ez az ország, és a rengeteg, kapzsi, pénzéhes, egoista EMBERÁLLAT.?Én is találkoztam a környezetemben olyannal, aki egyidőben rá volt szorulva a segítségemre, most meg már tojik a fejemre. Szomorú, hova fajult a világ!Vagy, mindig ilyen volt???

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük