Ha nincs elég fertőzött, nincs bevizsgálás – magyarázta Rétvári, miért nem tesztelik itthon a klorokint

A gyakorlatban teszt nélkül is alkalmazhatják a szert, aminek kivitelét márciusban rendeleti úton tiltotta meg a kormány és úgy vélik, hatásos lehet a koronavírus-fertőzés kezelésére. Rétvári szerint nincs elég fertőzött……

Nem folynak itthon klinikai tesztek a klorokin nevű maláriagyógyszer koronavírus elleni hatásosságáról, bár a kormány és a több nemzetközi kutatócsoport is ígéretes eszköznek tartja a járvány leküzdéséhez. Ez derül ki abból a levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője folytatott Rétvári Bencével, az Emmi parlamenti államtitkárával. Tordai március 24-én az Emmi vezetőjét, Kásler Miklóst kérdezte arról, hogy itthon zajlik-e a gyógyszer tesztelése, és ha igen, mikor kezdték a kutatásokat.

Ha nincs elég fertőzött, nincs vizsgálat sem

A megszólított helyett április 8-án délután Rétvári Bence államtitkár reagált, és logikus, bár morbid okkal magyarázta, miért nem zajlik ilyen vizsgálat Magyarországon.

A koronavírus (COVID-19) fertőzés kezelésére a klorokinhatóanyaggal kapcsolatban vizsgálat – vagy ahogyan a kérdésben szerepel, „teszt” – csak olyan országban kivitelezhető, ahol ehhez megfelelő számú beteg áll rendelkezésre.

„Az engedélyező gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban OGYÉI) tájékoztatása szerint a klorokinnal kapcsolatban nem érkezett vizsgálati kérelem Magyarországon”

– írta Rétvári. Szerinte a kérelmezők oda vitték a klinikai vizsgálatokat, ahol eddig sok fertőzött beteg volt, és szerencsére az elmúlt időszakban magyarországi esetszám még alacsony maradt.

Egyedi eljárásokban figyelik a szer hatását

Az államtitkár ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy létezik egyfajta alternatív megoldás: az OGYÉI már adott ki eseti engedélyeket úgynevezett offlabel alkamazásra – amikor egy kezelőorvos igényelte a klorokint egy-egy beteg gyógyításához.  Vagyis a

betegek ellátásához nem kell feltétlenül klinikai teszt, de a megrendelő orvos a kezelés lezárása után köteles beszámolni az elért eredményekről az OGYÉI-nek.

Az intézet pedig az egyedi beszámolók alapján valamilyen képet alkothat az eljárás sikerességéről is. Rétvári ugyanakkor hozzátette,

a klorokinos kezelések jelenleg is tartanak, tehát az eredményességről nincsenek még hazai tapasztalatok.

Bőven van belőle, kérdés, hogy használni is tudjuk?

Az államtitkár egyúttal emlékeztetett rá, a kormány március 25-én (egy nappal Tordai levele után) rendeletben tiltotta meg  a klorokin tartalmú gyógyszer és a hidroxi-klorokinszulfát hatóanyag kivitelét az országból.

Ha a szer beválik, legalább bőven lesz belőle itthon, hiszen több mint kétmillió beteg kezelésére elegendő alapanyag maradt az országban.

Tegyük hozzá, a klorokin koronavírus elleni hatásossága  még nemzetközi színtéren sem egyértelműen bizonyított.

A kampány ezúttal sem szünetelt….

Rétvári válaszlevele ezután a kormány eddig tett járványügyi intézkedéseinek felsorolásával folytatódik, majd a már szinte kormányzati levélsablonként használt bekezdéssel zárul:

az ellenzék az összefogás helyett még most is csak saját érdekével törődik, mert nem szavazták meg a (kormánynak amúgy korlátlan felhatalmazást adó a szerk.) koronavírus-törvényjavaslat gyorsított tárgyalását.

Egy hozzászólás itt: “Ha nincs elég fertőzött, nincs bevizsgálás – magyarázta Rétvári, miért nem tesztelik itthon a klorokint

  • 2020.04.11 - 20:59
    Közvetlen hivatkozás

    Mivel nem tesztelnek, “nincs elég fertőzött”. És ő kereszténynek tartja magát. (?)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük