Ha Ön “munkaerőpiaci szempontból aktív” nagyszülő, részt vehet a nemzeti “több unoka után több gyedet” akcióban!

Novák Katalintól megszokhattuk, hogy hétről hétre csodás dolgokkal eteti az arra fogékony népességet nemzeti családpolitika témában. Arról most ne beszéljünk, hogy kis idő teltével mindegyikről kiderül, hogy nem pont úgy, nem pont akkor és nem igazán azoknak szólnak, ahogy mesélte. A csütörtöki csodabejelentés szerint “most jó lenni nagyszülőnek”!

Nemzeti “munkaerőpiaci szempontból aktív” nagyszülők, figyelem!

Több unoka után több nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) is igénybe vehető lesz január 1-jétől

– közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy csütörtöki budapesti idősklub-találkozón.

Novák: „világelső a mi kis országunk a családtámogatás, a családi értékek megjelenítése terén”

Novák Katalin a családvédelmi akcióterv időseket érintő részeit ismertetve azt mondta, jövőre a dolgozó szülők átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik – még nem nyugdíjas – nagyszülőnek.
A “munkaerőpiaci szempontból aktív” nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa.
A gyedjogosultság akkor adható át valamelyik nagyszülőnek, ha mindkét szülő – illetve egyedülálló esetén a szülő – dolgozik.

A gyed összegét ebben az esetben a nagyszülő fizetése alapján határozzák meg

A fontos kisbetűs rész….

A nagyszülő, aki a gyedet kapja, nem adhatja a gyermeket bölcsődébe, és legfeljebb az otthonában folytathat keresőtevékenységet, hiszen a cél, hogy gondoskodjon a gyerekről, vagy a gyerekekről akár a saját, akár a szülők háztartásában.

Novák Katalin a kormányzati családpolitika idősebbeket érintő újabb elemei között említette, hogy a központi közigazgatásban dolgozók – unokánként – 5 napos nagyszülői szabadságot kapnak. Megemlítette, hogy a Nők 40 program továbbra is nyitva áll azok számára, akik a feltételeknek megfelelnek. Eddig 247 ezren éltek e lehetőséggel.

Novák Katalin napi pontosítása gyerek-hitel ügyben – holnap folyt.köv.?

Tovább is van…..

Az államtitkár a II. Országos Gyalogló Idősklub találkozón, a városligeti Vajdahunyadvárban tartott rendezvényen közölte azt is, hogy pályázatot írtak ki a gyaloglóklubok számára. Novák Katalin szerint a Monspart Sarolta tájfutó világbajnok segítségével életre hívott gyalogló mozgalom az újabb klubok alakulásával országos hálózattá és igazi közösséggé alakulhat az aktív életre vágyó idősebbek számára.

Testmozgással lehet teljes az élet és bárki, akár 65 év felett is, megtapasztalhatja, mennyi erőt és energiát szabadíthat fel a mozgás.

A nemzetnek szüksége van a dolgozó “nyuggerre”!

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalomnak bővülő erőforrást jelenthetnek az aktív életet élő, fizikailag, lelkileg és szellemileg is jó erőben lévő idősek, akiknek az aránya évről-évre nő.

2000-ben a magyar társadalom minden hetedik tagja volt 64 évesnél idősebb, tavaly már minden ötödik, az előrejelzések szerint 2030-ra pedig minden negyedik.

Az államtitkár szerint nem mindegy, hogy az idősebb emberek hogyan tudják tartalommal megtölteni az életüket, hiszen azzal, hogy vigyáznak az egészségükre, nem csak maguknak és a családjuknak, de még a nemzetgazdaságnak is nagy szolgálatot tesznek.

Novák kartársnő bejelentette: Július 1-n indul útjára a nemzeti dőzs!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük