Ha Ön nyugdíjas, akkor nagyon figyeljen, mert a zsebére megy! - Városi Kurír

Sorting by

×

Ha Ön nyugdíjas, akkor nagyon figyeljen, mert a zsebére megy!

Vajon az 5 százalékkal megemelt nyugdíjat tekintik a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés alapjának, vagy a januári emelést visszamenőlegesen egészítik ki? A kormány vonatkozó rendeletei alapján egyértelmű a helyzet.

Hirdetés

Gulyás mondta….

Április végén jelentette be Gulyás Gergely a kormány döntését:

minden várakozást felülhaladó infláció miatt további 3,9 százalékos emelést hajtanak végre a nyugdíjak tekintetében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az intézkedést azzal indolkolta:

az infláció mértéke meghaladja a januári emelést, és azért lesz éppen 3,9 százalék, mert a jegybank akkor 8,9 százalékos inflációt tartott reálisnak 2022-re

– foglalta össze a 24.hu.

Nem egyértelmű….

A hvg.hu egyik olvasója azonban jelezte: nem egyértelmű a júliusi emelés alapja, azaz:

“Januárig visszamenőleges lesz, és egy összegben fizetik ki, illetve az 5 százalékkal megemelt nyugdíjat tekinti-e alapnak vagy sem? Ha a már 5 százalékkal megemelet januári nyugdíjra jönne rá a júliusi plusz 3,9 százalék, abban esetben ugyanis éves szinten összességében nem 8,9, hanem 9,095 százalékos emeléssel lehetne számolni”

– fejtette ki a problémát.

Hogy az idei infláció végül mennyi lesz, azt még nem tudni, valóban a jegybank által előre jelzett 8,9 százalék lesz-e. Áprilisban például 21 éve nem látott mértékű, 9,5 százalékos volt, és akad olyan elemző, aki szerint akár két számjegyű is lehet idén. Vagyis esélyes, hogy novemberben is szükség lesz egy újabb korrekcióra a nyugdíjaknál.

A kiábrándító tény….

A 3,9 százalékos emelésről szóló kormányrendelet világosan kimondja, hogy az emelés alapjának ugyanazt a nyugdíjat tekintik, mint amit a tavaly december elején kiadott, az eredeti, 5 százalékos emelésről szóló rendeletben meghatároztak, ami pedig

„a január 1-jét megelőző időponttól megállapított” nyugdíj. Így tehát összességében 8,9 százalékos lesz az emelés.

A kormány az április végi rendeletben így fogalmaz:

„…2022. július 1-jétől – 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – 3,9 százalékkal hivatalból kell emelni…” a nyugdíjat „…amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. január havi emeléséről szóló 692/2021. (XII. 9.) Korm. rendelet 1. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt”.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.