Ha otthon panaszkodik, fizessen – 3-5.000.- forintot! – ennyiért megy lakásra a háziorvos

Hogy jogos-e, vagy nem, a törvényi szabályozáson kívűl döntse el ki-ki maga. Egyre több háziorvos honlapján szerepel a fizetős szolgáltatások között a házhoz menetel. Eszünkbe jut ilyenkor, hogy az egészségügyi szolgáltatásért már egyszer fizetünk havonta a jövedelmünkből, tehát ezt is kifizettük?

Plusz szolgáltatás?

Nem kizárható, hogy létezik olyan eset, amikor a beteg kizárólag kényelmi szempontból kéri a kiszállást, de ezért büntetni mindenkit, aki vacakul van nem etikus. Nem beszélve  arról, hogy a jog sem teszi lehetővé a plusz költség kötelezővé tételét.

A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér.

„Ha valaki azzal telefonál a rendelőbe, hogy 3 napja fáj a torka, de nem szeretne órákat ülni a váróban, vagy fáj a dereka, ám nehogy azonnal induljak, mert most még előbb el kell ugrania a közértbe, akkor azt szoktam mondani: vagy fizet 3 ezer forint kényelmi díjat, vagy bejön a rendelőbe”

– meséli egy háziorvos. Vállalkozása honlapján több tucat szolgáltatást is felsorol, amiért térítési díjat számol fel a betegeinek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat fölsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása.

Azért azt ne feledjük, hogy amióta világ a világ, ha kihívunk egy orvost, azért szinte mindenki csúsztat a táskába, zsebbe egy borítékot. Ennél mindenképpen tisztább és egyértelműbb, ha szabott, előre tudható ára van a házi vizitnek.

Nem egyedi az eset

A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér. Ez az orvosnő azt mondja: még évekkel ezelőtt, akkor írta ki az összeget a honlapra, amikor a körzetbe került, de számlát eddig nem kellett adnia. Ennek ismeretében ugyanis a körzetében már nemigen érzik szükségét, hogy házhoz hívják. Tapasztalatai szerint az esetek túlnyomó többségében nem is indokolt a lakáson zajló ellátás.

„A rendelőben vannak eszközök, szükség esetén képzett segítő, s így ez a beteg számára is biztonságosabb, mintha csak egy orvosi táskával kezemben egy rosszul megvilágított helyiségben próbálnám végezni a dolgom.”

Az orvosnő szerint azért vannak kivételek, amikor tényleg nincs más lehetőség, mint kimenni a beteghez, akkor viszont már szóba sem jöhet, hogy pénzt kér.

Mások szerint a kényelmi szolgáltatási díj még mindig jobb, mint a zsebbe csúsztatott hálapénz.

“Nincs annál megalázóbb, amikor az ember 30 fokban, félórát kering, hogy parkolóhelyet találjon, majd fölmászik a negyedikre, és ezután azt kérdezik tőle, tud-e ötezresből visszaadni”

– idézi föl saját tavaly nyári történetét az egyikük.

Akkor már inkább viszem a számlatömböt, ahogyan ezt más mesteremberek is teszik.

Az orvosok többsége úgy véli, ha kiírja a rendelőbe a tarifákat, akkor azt jogszerűen be is szedheti.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke is. Ő állítja:

a háziorvoslás kereteiről szóló jogszabályban az van, hogy szükség esetén a beteget az otthonában is el kell látni. Eszerint egyértelmű, hogy a házhoz hívásért nem kérhető pénz.

Mint mondja:

az alapellátásban nincs indokolatlan házhoz hívás. A páciens csak azt tudja, hogy nincs jól, de hogy mennyire a beteg, azt az orvosnak kell megítélnie. Ezért, ha hívják, mindenképpen házhoz kell mennie. Ha valaki egy ilyen helyzetben, a vizsgálat után pénzt kér, számlát ad, jó ha tudja, hogy azt jogalap nélkül teszi. Így könnyen lehet, hogy meg is büntetik érte.

(forrás: népszava.hu)

Romokban hever a modern orvoslás társadalmi hitele

Az Orbán-kormányzás állatorvosi lova a világszínvonalúnak hazudott magyar egészségügy

„Migráncshiszti” – írta a főorvos, miután az utolsó orvos is felmondott a kórház gyerekosztályán

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük