Sorting by

×

Ha teheted, adj vért!

Adj vért! A véradói hajlandóság fokozásáért és a rendszeres véradók elkötelezettségének erősítéséért Együtt az egészségért! címmel hirdetnek akciót a betegek világnapján, február 11-én – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

A Betegek Világnapját először 1993-ban tartották meg II. János Pál pápa kezdeményezésére, a pápai meghatározás szerint azért, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.”

Aki vérét adja egy számára ismeretlen ember gyógyítására, átérzi mások betegségét és szenvedését, a gyógyulásért folytatott küzdelmét.

Együtt az egészségért!

A véradói hajlandóság fokozása, a rendszeres véradók elkötelezettségének erősítése érdekében a Betegek Világnapján, 2021. február 11-én az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), az Orvostechnikai Szövetség, és az Országos Vérellátó Szolgálat közös akciót hirdet „Együtt az egészségért!” címen.

Tamás Rita a Ne pánikolj, sportolj oldal és mozgalom képviselője éppen ma volt ismét vért adni, miután lejárt a két véradás között kötelező 56 nap.

“Megint piszok hamar lecsorgott, komolyan mondom, ha ebben rendeznének versenyt, nagy bizonyossággal kijelenthetem, hogy dobogós lennék. A vérnyomásom tökéletes volt – előtte mindig mérnek -, a hemoglobinomra – azt is nézik előtte – csettintett a doktornő. Az asszisztenshölgy megdicsért, hogy milyen ügyes és gyors voltam – utóbbiért mondjuk a véremnek jár a dicséret -, ami az ügyességet illeti, egykori pánikbetegként azért a véradás mindig kihívás marad a számomra egy kicsit. Kevesebb, mint öt perc alatt kijött a fél liter… ” (Ne pánikolj, sportolj!)

Az orvostechnikai szektor kiemelten fontosnak tartja a folyamatos és zavartalan kórházi ellátást, és ezt a véradók támogatása és a véradás népszerűsítése útján is segíteni kívánja.

A világnapon minden véradót az akcióban részt vevő szervezetek által felajánlott kézfertőtlenítővel ajándékoznak meg.

Emellett azoknak a többszörös véradóknak, akik február 11-én tízedik, huszadik vagy harmincadik alkalommal adnak vért, Covid-19 ellenanyag (IgG) tesztelési lehetőséget is biztosítanak – tudatták a közleményben.

A véradási helyszínekről és időpontokról a www.ovsz.hu és a www.voroskereszt.hu Oldalakon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó

vért

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.