Ha vesz egy porszívót, 1 év garanciát kap, Paks II-re 3 évet vállal a Roszatom!

Az ugye megvan, hogy minden 1.000 forint feletti műszaki cuccra minimum 1 év általános garanciát vállal a gyártója. Ehhez a jobb helyeken pár ezresért vásárolhat plusz éveket, aki szeretne. Na, ehhez képest a 12 milliárd – 12.000.000.000 milliárd, vagy, ha úgy tetszik: 396 milliárd forint – eurós Paks II atomerőműre a kivitelezője össz-vissz 3 évet garantál.

Csütörtök késő este kikerült az internetre a Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő által kiperelt anyag a paksi erőmű kivitelezési szerződéséről. Közösségi oldalán elemezte az iratot:

Jávor szerint az anyag erősen hiányos, de annyi kiderül a szövegből, hogy a szerződés nem védi kellően a magyar érdekeket.

Egyértelmű, hogy a 12,5 milliárd euróra becsült szerződéses áron felül az orosz fél még számos követeléssel élhet. Például amennyiben a magyar fél hibájából csúszik a projekt, a késedelem költséget a Roszatom ráterhelheti a magyar államra. Márpedig jelenleg 2-3 éves csúszásnál járunk az engedélyezés elhúzódása miatt, és az atomerőművek esetében mindig a késedelmes befejezés a drágulás fő oka

– mondta Jávor.

Jávor Benedek: Paks2 engedélye szerint a múlt hét nem is létezett

Ennél is riasztóbb, hogy a fővállalkozó-generálkivitelező Roszatom

mindössze három éves általános garanciát vállalt,

ami Jávor Benedek szerint egy elektromos radiátornál talán megfelelő lenne, itt viszont egy 60 éves működésre tervezett, 4-5 ezer milliárd forintos atomerőműről van szó.

Paks 2? Nincs itt semmi látni való haladjunk tovább!!

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Ha vesz egy porszívót, 1 év garanciát kap, Paks II-re 3 évet vállal a Roszatom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük