Ha viharkár éri, mindent fényképezzen le! – üzenik a biztosítók

Egészen délutánig viharos szélre kell felkészülnünk az egész országban, ráadásul februárhoz képest szokatlan módon a zivatarokat sem ússzuk meg.

Újra viharossá fokozódik a szél – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat

A következő 1-3 órára másodfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron megyére, valamint Komárom-Esztergom megye nyugati részére. Ott óránként 90 kilométeres sebességű szél is lehet, egészen délutánig.

Elsőfokú riasztás van érvényben

  • a Dunántúl északi felének összes többi részén,
  • Budapesten,
  • Pest, Nógrád,
  • Heves megye legnagyobb területén,

ez 70 km/h körüli széllökéseket jelent.

A zivatarok miatt a déli és a keleti határ melletti 20-40 kilométeres sávban van érvényben elsőfokú riasztás, Pécstől egészen Debrecen környékéig.

A délutáni órákban veszít erejéből a szél,

de erős lökések (45-60 km/h) még az éjszaka is előfordulhatnak, nagyobb eséllyel az északi országrészben és az Alföldön. Zivatarok viszont valószínűleg csak délelőtt lesznek.

A biztosítók arra figyelmeztettek:

ha valaki viharkárt szenved, akkor lehetőleg mindent fényképezzen le, és abban a pár napban, amíg ki nem érkeznek a szakemberek a kárszemlét elvégezni, csak a legszükségesebb állagmegóvási munkákat végezze el.

Már az előző hét viharai miatt is közel tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz – írja a Világgazdaság. A Magyar Biztosítók Szövetsége úgy számol, hogy a következő hetekben akár egymilliárd forintot is kifizethetnek, így

az idei február a biztosítók számára olyan lehet, mint amilyen más években a május és augusztus közötti viharszezon.

A szövetség arra kéri az ügyfeleket:

ha valaki viharkárt szenved el, akkor lehetőleg mindent fényképezzen le, és abban a pár napban, amíg ki nem érkeznek a szakemberek a kárszemlét elvégezni, csak a legszükségesebb állagmegóvási munkákat végezzék el. A kisebb összegű károkat már néhány napon belül megtérítik – ígérte a Mabisz.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük