Sorting by

×

Háború, vagy béke? – Mi vár ránk?

Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát – erősítette meg Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtök délutáni telefonbeszélgetése alkalmával. Ne tévedjünk, a háború már hosszú hónapok óta zajlik, most az a kérdés eszkalálóik-e.

Az USA elköteleződött

A Fehér Ház közleménye szerint Biden hangsúlyozta

“az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.”

az amerikai elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok több mint félmilliárd dollár fejlesztési és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának az elmúlt évben, és mérlegeli, hogy további gazdasági támogatást nyújtson a kelet-európai országnak.

Biden világossá tette, hogy bár

“a nagykövetségen dolgozó személyzet családtagjai távoztak Ukrajnából, de az Egyesült Államok kijevi külképviselete továbbra is nyitva áll és teljes mértékben ellátja feladatát.

“A Fehér Ház közlése szerint a vezetők megvitatták az európai biztonság érdekében tett közös diplomáciai erőfeszítéseket, Biden elnök pedig “

kifejezte az Egyesült Államok támogatását a normandiai formátumú konfliktusrendezési erőfeszítések iránt.

” Az amerikai elnök kifejezte reményét, hogy a felek január 26-i elköteleződése a 2020 júliusi tűzszünet feltételei melletti segít csökkenteni a feszültséget és előmozdítani a minszki megállapodások végrehajtását”

– áll a közleményben.

Normandiai formátum

Ez a fórum egyeztetések a Donyec-medencei válság békés, tárgyalásos rendezésére jöttek létre. Az úgynevezett normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – 2015 februárjában hozta tető alá a minszki megállapodásokat, de azok maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára.
Zelenszkij a beszélgetést követően, a Twitterre írt rövid bejegyzésében úgy fogalmazott:

“Megbeszéltük a közelmúltbeli diplomáciai erőfeszítéseket a deeszkaláció érdekében, és megállapodtunk a jövőre vonatkozó közös lépésekről.”

Az ukrán elnök hozzátette: megköszönte Bidennek a katonai segítséget, valamint szó esett Ukrajna pénzügyi támogatásának lehetőségeiről is.

Akár így, akár úgy 2022 januárja fontos dátum lesz nem csak Európa történetében.

Kapcsolódó

háború

átver

Egy hozzászólás itt: “Háború, vagy béke? – Mi vár ránk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.