Sorting by

×

Háborús napló 13. – Cikkünk folyamatosan frissül

Ma is tovább robog a háborús úthenger, mindenki békéről szőtt álmait szét zúzva. Közép-Európa kitettsége pedig mindennél nagyobb, még sem tudunk kialakítani egy egységes álláspontot, követendő stratégiát. Mi lesz így?

 

Putyin elhagyja Oroszországot

Szombat: 17-05 Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Ankarában fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a megbeszélés fő témája az ukrajnai háború lesz – közölte Ibrahim Kalin török kormányszóvivőre hivatkozva a Reuters hírügynökség szombaton. A Reuters átal is idézett Kalin szerint Törökország „kész közreműködni” a válság megoldásában. Kalin Isztambulban újságíróknak elmondta: Törökország felajánlja, hogy otthont ad az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásoknak, és a harcok azonnali befejezésére szólított fel. Megismételte, hogy Törökország nem kívánja megszakítani jó kapcsolatait sem Moszkvával, sem Kijevvel.

BEREGSZÁSZON DIÁKOK FONJÁK AZ ÁLCAHÁLÓT AZ UKRÁN X-FAKTOR SZTÁRJÁVAL

Szombat: 16-12 A 2014-es ukrán Európa-párti megmozdulásokon tanult kézműves technikával készül az álcaháló halászhálóból és csíkokra vágott rongyokból egy beregszászi iskola folyosóján és tornatermében. A menekültek, diákok, tanárok munkájába a napokban az ukrán X-Faktor egyik sztárja is besegít.

A munkát koordináló angoltanár mesélte el, hogy múlt hét szombaton hívták fel: segítség kellene, mert nincs elég álcahálója a harcoló katonáknak. Azonnal írt egy posztot egy segítő csoportban, és másnap már tucatnyi ember kezdte el készíteni a hálókat; először a városházán egy irodában dolgoztak, aztán átköltöztek a gimnázium folyosójára, végül már a tornaterem minden falán ez lógott.
A beérkezett anyagokat vékony csíkokra vágják, majd azokat egy kifeszített halászhálóra kötözik cikk-cakkban. Ezt addig csinálják, míg teljesen be ne fedi a hálót. A frontról konkrét méreteket kérnek, annak megfelelően készülnek a hálók. Sokan hoznak felvágható rongyokat, de nem minden anyag jó: azon kívül, hogy nem lehet csillogó, fényvisszaverő, nem lehet nagyon színes sem. Az anyaga is fontos, hogy ne legyen műszálas, éghető, olvadó. Van, aki az alapul szolgáló halászhálókat ajánlotta fel, de most már ott tartanak, hogy egy segítő azt mondta, ha beszerzik az alapanyagot, ő tud készíteni halászhálót is.

Az ukrán elnök cáfolata

Szombat: 07-10.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken hivatalos Instagram-fiókján közzétett egy videót, amelyben közölte, hogy még mindig a fővárosban, Kijevben tartózkodik, és nem menekült el az országból.

“KÉTNAPONTA JÖNNEK KI OLYAN INFORMÁCIÓK, HOGY ELMENEKÜLTEM VALAHOVÁ – ELMENEKÜLTEM UKRAJNÁBÓL, KIJEVBŐL, A HIVATALOMBÓL. MINT LÁTHATJÁK, ÉN ITT VAGYOK A HELYEMEN, ANDRIJ BORISZOVICS (JERMAK) ITT VAN. SENKI SEM MENEKÜLT EL SEHOVA. ITT DOLGOZUNK”

– mondta Zelenszkij.

“Szeretünk kocogni, de most nincs időnk erre, a különböző kardiógyakorlatokra”

– viccelődött.

“Dolgozni. Dicsőség Ukrajnának”.

A menekültek ellátásáról

Szombat: 06-34 A kormány 24 órás szolgálatban biztosítja az ukrajnai háborús menekültek egészségügyi ellátását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel. Azt írták, hogy Magyarország minden ukrajnai menekültet fogad és ellát, a kormány szálláshelyet és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátást is biztosít nekik. A nap 24 órájában egészségügyi mobilcsapatok várják a menekülteket már a határ menti gyűjtőpontokon biztosítják az emberek egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését, és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

A MENEKÜLTHULLÁM ELINDULÁSA ÓTA CSAKNEM 100 MENEKÜLT IGÉNYELT KÓRHÁZI, TÖBBSÉGÉBEN RÖVIDEBB AMBULÁNS ELLÁTÁST. JELENLEG 14-EN VANNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 9 GYERMEK – KÖZÖLTÉK.

Forrás

Minden a háborúról!

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.