Sorting by

×

Háborús napló 23 – Szijjártó kapott hideget, meleget – Cikkünk folyamatosan frissül

A szerdán örömmel észlelt apró fény az alagút végén egyre halványabb figyelembe véve mi következett a nap hátralevő részében és az éjszaka folyamán a háború ukrán frontjain.

Kenyérért álltak sorba, agyonlőtték őket

Csütörtök: 09-07 Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége szerint tíz embert agyonlőttek az orosz erők  Csernyihivben, akik kenyérért álltak sorba. Csernyihiv vezetője elmondta, hogy tegnap 53 ember halt meg a városban. Három gyerek holttestét találták meg a város egyik épületében.

Elloptak 400 Ukrajnának szánt golyóálló mellényt

Csütörtök: 08-10 A helyi rendőrség közlése szerint mintegy 400 Ukrajnának szánt golyóálló mellényt loptak el egy New York-i nonprofit szervezettől. A rendőrök által adományozott eszközöket az Amerikai Ukrán Kongresszus Bizottságának és az Amerikai Ukrán Nők Ligájának a manhattani Second Avenue-n található irodáiból vitték el. A mellényeket valószínűleg polgári biztonsági és egészségügyi csapatok használták volna, köztük az Oroszország elleni harchoz csatlakozott civilek, nem pedig az ukrán katonák.

Az ukrán külügyminiszter keményen beleszállt Szijjártó Péterbe

Csütörtök: 07-10 Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének Facebook-oldalán osztott meg egy írást, melyben kemény kritikával illette Szijjártó Pétert – számolt be az SzMo.hu.

„Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kezdek kételkedni benne, hogy emlékszik-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyarok küzdelmét, vagy 1956-ra, amikor Budapest utcáin szovjet tankok taposták el szabadságukat, a magyarok pedig a Nyugat segítségét kérték, amit nem kaptak meg” – fogalmazott Kuleba, aki szerint „a magyar állampolgárok biztonságára való törődés nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk az ukrán állampolgárok meggyilkolása felett”,

ezért felszólította a magyar hatóságokat, hogy határozottan álljanak Ukrajna mellé.

Majd  így folytatta:

“tévedés abban reménykedni, hogy a behízelgő politika megállítja Putyint”. „Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Úgy gondolom, hogy ő ma határozottan Ukrajna mellett állna” – zárta sorait a külügyminiszter. “

Lebombáztak egy óvóhelyűl szolgáló színházat

Csütörtök: 06-10 A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak abban a mariupoli színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért – derül ki  Vadim Bojcsenko polgármester éjszakai közléséből. Ukrán oldalról az országot február 24. óta támadó orosz erőket vádolták a bombázással, az orosz védelmi minisztérium szerint azonban a színházat az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a “Gyermekek” feliratot festették fel. (Főképünk) A városvezetés korábbi közlése szerint a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el.

Bojcsenko azt is jelezte, hogy az elmúlt két napban 6500 személyautó tudott távozni Mariupolból, jóllehet a város környékén nem volt tűzszünet.

Forrás

Tűz alatt a menekülők konvoja

Csütörtök: 04-50 Az orosz erők tüzet nyitottak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városából menekülő lakosok egyik autókonvojára, legalább öten, köztük egy kisgyermek súlyosan megsérült – közölte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye katonai adminisztrációjára és az ukrán vezérkarra hivatkozva.

A jelentés szerint a Zaporizzsja megyében lévő Sztepnohorszk településnél az autópályán érte “ellenséges tüzérségi támadás” a konvojt, szerda délután négy óra körül. A megyei vezetés egyelőre öt sérültről tud. Az ukrán vezérkar szerint halálos áldozatai is vannak a támadásnak, de számokat egyelőre nem közöltek.

(Minden a háborúról!)

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.