Sorting by

×

Háborús napló 23. – Cikkünk folyamatosan frissül

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége új adatokat közölt az Oroszországgal vívott háború elől elmenekült ukránok számáról – írta a Sky News. Továbbra is egymást érik a légiriadók.

Ukrán ellentámadás

Szerda 09-10 Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal tanácsosa, az Oroszországgal folytatandó béketárgyalásokon résztvevő ukrán küldöttség tagja szerint gyökeres változást hozhat a háború menetében az ukrán haderő általános ellentámadása, írja a censor.net. Az ukrán politikus elmondása szerint az ukrán hadsereg minden fontos irányban ellentámadásba lendült, és ez gyökeresen megváltoztathatja a helyzetet. Erre utal, hogy elkezdtek elszökdösni az orosz televíziós csatornák újságírói. Másrészt az orosz vezetés olyan szövetségesek után kutat, amelyek katonái készek ukrán földön meghalni az orosz érdekekért.

Kínaiak akartak csecsemőket kicsempészni Ukrajnából

Szerda 08-00A határőrök megakadályozták, hogy két kínai állampolgár kísérő okmányokkal nem rendelkező csecsemőket vigyenek ki Ukrajnából. Az eset a csernyivci megyei Porubnei ukrán-román határátkelőn történt. A két kínai gyalogosan próbálta átlépni a határt a két csecsemővel. Kiderült, hogy nem sokkal korábban a gyerekek nélkül érkeztek Ukrajnába. Hogy hogy kerültek hozzájuk a csecsemők, nem akarták megmondani. Az ügyben a rendőrség vizsgálódik, jelenti az állami határőrség sajtószolgálata.

Újabb légiriadók

Szerda: 06-10 Több városban is megszólaltak a légi szirénák, amikor Ukrajna az invázió újabb napjára ébredt. A béketárgyalások negyedik fordulója némi előrehaladás mutatott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a tárgyalások kezdenek reálisabbnak hangzani. Három európai vezető – Csehország, Lengyelország és Szlovénia miniszterelnöke – megkockáztatta, hogy vonattal utazzon Kijevbe azért, hogy találkozzon Zelenszkijvel és támogatását fejezze ki:

„Nincsenek egyedül. Az Önök harca a mi harcunk”

 – mondta Szlovénia miniszterelnöke az ukrán népnek.

Az ukrán elnök adócsökkentésre kéri a kormányt

Szerda: 05-20 Volodimir Zelenszkij arra kéri a kormányt, hogy a gazdaság működése érdekében a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az adókat. Ukrajna elnöke arra utasította a kormányt, hogy mindent tegyen meg a gazdaság, a kis- és közepes vállalkozások újraindítása érdekében. Amennyire lehetséges, a harcok ideje alatt is működnie kell a gazdaságnak, a városokban, ha biztonságos, be kell indulnia az életnek, ki kell nyitnia a patikáknak, a kereskedőknek, bármilyen vállalkozásnak, hogy az ország újjáépítését már most elkezdjük, közölte az elnök. Az ellenség célja Ukrajna gazdasági ellehetetlenítése, ezért a kormány konkrét feladatot kapott: hogy számoljon fel minden akadályt, maximálisan csökkentse az adókat, hogy az embereket ne húzza hátra semmi és nyugodtan dolgozhassanak. A Miniszteri Kabinet már dolgozik egy intézkedéscsomagon, melyet a kormány napokon belül a nyilvánosság elé tár.

A legfrissebb szám a háború következményéről

Szerda: 03-10 Összesen 2,95 millió ukrajnai lakos hagyta el az otthonát, és csak Lengyelországba 1,8 millióan léptek be. Mások Magyarországra, Romániába és Szlovákiába utaztak. Eközben az Unicef megerősítette, hogy a konfliktus kezdete óta 73 000 ukrán gyerek menekült, ami percenként 55 gyereknek felel meg. Mintegy 300 000 ukrán menekült érkezett Nyugat-Európába.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.