Sorting by

×

Háborús napló 29. – Szökésben az ukrán ellenzék vezére – Újabb töréspont a V-4 ek között -cikkünk folyamatosan frissül

Izgalmas hír, hogy megszökött fogságából az ukrán ellenzéki vezér. Az orosz-ukrán háború tovább erodálhatja, az amúgyis a szétesés szélén táncoló V4 alakulatot. Csehország kiterjesztené az energiaszektorra az Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket – mondta a visegrádi négyekhez (V4) tartozó ország külügyminisztere egy keddi német interjúban.

Részleges tűzszünet

Szerda: 07-30 Tűzszünetről állapodtak meg a háborúzó felek az orosz szakadárok ellenőrzése alatt álló luhanszki régióban, írja a Sky. Az Ukrajna keleti határánál fekvő Luhanszk keleti fele orosz ellenőrzés alatt áll, az orosz parlament a bevonulás előtt ismerte el a terület ukrán ellenőrzés alatt álló részeinek is a függetlenségét.

Szökésben az ukrán ellenzék vezére

Szerda: 06-40  Irina Venediktova főügyész szerint államtitokról van szó, ezért nem részletezheti azt a hírt, hogy az SZBU speciális nyomozó különítménye Kárpátalján is házkutatások sorát tartotta Viktor Medvedcsuk  ellenzéki vezérután kutatva. A főügyész annyit árult el, hogy valóban van ilyen nyomozó csoport, amely már seregnyi településen tartott házkutatásokat. Ám eddig nem sikerült Putyin komájának nyomára bukkanni. Elmondta továbbá, hogy nincs arra utaló információ, mely szerint az ellenzéki vezér elhagyta volna Ukrajnát. Bár vannak feltételezések, melyek szerint már Moszkvában tartózkodik. Ha ez igaz volna, akkor Viktor Medvedcsuk törvénytelen úton hagyta el az országot. Erre azonban egyelőre  nincs semmi bizonyíték, közölte Irina Venediktova.

Oroszországot teljesen ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bank ügyletekből, ki, kell terjeszteni a szankciókat az energiaszektorra is

Szerda: 05-10 Jan Lipavsky az ARD országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a prágai vezetés álláspontja szerint Oroszországot teljesen ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból, és az energiaágazatban kell elrendelni további kereskedelmi korlátozásokat.
Az Európai Unió tagországainak mindezt együtt kell megtenniük – húzta alá a Kalózpárt politikusa, hozzátéve: nehéz döntés az orosz energiaszektor szankcionálása, mert “sok állam sok energiát kap Oroszországból”, ezért beszélni kell a következményekről. Ugyanakkor “mindannyiunknak fel kell ismernünk, hogy véget kell vetnünk a Putyin-rendszernek, amelybe milliárdokat fektetünk”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök szerinte a háború finanszírozására használja a pénzt.

A CSEH KÜLÜGYMINISZTER KIFEJTETTE, HOGY AZ OROSZ KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEINEK 80 SZÁZALÉKÁT A KŐOLAJ-, ÉS FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁSOKÉRT KAPOTT PÉNZ TESZI KI, ÉS AZOKAT AZ ÖSSZEGEKET, AMELYEKET AZ EU-TAGÁLLAMOK, PÉLDÁUL NÉMETORSZÁG AZ ENERGIAHORDOZÓKÉRT ÁTUTAL OROSZORSZÁGNAK, “A BOMBÁK FINANSZÍROZÁSÁRA HASZNÁLJÁK, AMELYEKET AZTÁN UKRAJNÁRA DOBNAK, EZ PEDIG MENEKÜLTÁRADATOT HOZ LÉTRE, AMELY HOZZÁNK ÉRKEZIK, AMELYRŐL MI GONDOSKODUNK, ÉS EGY BIZONYOS PONTON UKRAJNA ÚJJÁÉPÍTÉSÉÉRT IS FIZETNÜNK KELL MAJD”.

“Meg kell állítanunk a pénz áramlását”

A V4-es ország diplomáciájának vezetője hozzátette: biztosítani kell, hogy a háború a lehető leghamarabb véget érjen, és ehhez “meg kell állítanunk a pénz áramlását”.
Arra a felvetésre, hogy a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az energiaszektort érintő szankciók sokkal jobban sújtanák az EU-t, mint Oroszországot, Lipavsky azt mondta, hogy

“Oroszország szeret fenyegetődzni, ijesztgetni, Oroszország hazudik, sajtókampányokat és dezinformációs kampányokat folytat”, és a szóvivő kijelentése is “csak egy ilyen trükk”.
Hozzátette: úgy véli, hogy egy “európai megoldás” révén, “közös erőfeszítéssel” és a terhek megosztásával lehetne kezelni az orosz energiaszektorra kivetendő korlátozások gazdasági következményeit.

“NEM MONDOM, HOGY KÖNNYŰ LESZ, DE HA MOST NEM ÁLLÍTJUK MEG OROSZORSZÁGOT UKRAJNÁBAN, AKKOR A MOLDOVAI KÖZTÁRSASÁG, A BALTI ÁLLAMOK, GRÚZIA LESZ A KÖVETKEZŐ”

– vélekedett a cseh külügyminiszter.
Szólt a többi között a cseh, a lengyel és a szlovén kormányfő minapi kijevi látogatásáról is, amellyel kapcsolatban kiemelte: “történelmünk megtanított minket arra, hogy az ember a bajban ismeri meg az igazi barátait”.

(Minden a háborúról!)

háború

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.