Sorting by

×

Háborús napló 34. – Hol van az megírva, hogy Putyin megáll a Donyeck-medencénél? -cikkünk folyamatosan frissül

Ukrajnában a háború alatt, az ellenséges támadások helyszínén készült felvételek közzétételéért büntetőjogi felelősségre vonás jár, a tettesek ellen kémkedés vagy hazaárulás vádjával indítanak eljárást.

Erőszak az ukrán nők ellen

Hétfő: 06-10 Maria Mezentseva elmondta, hogy „nincs többé egyetlen biztonságos hely sem Ukrajnában”, illetve egyre több kegyetlenséggel kell szembenézniük. Az ukrán parlamenti képviselőnő arról nyilatkozott egyik interjúja során, hogy a háború kirobbanása óta „a biztonság csak egy ideiglenes állapotot jelent”, miközben jelentős nehézségek merültek fel a humanitárius folyosók biztonságára vonatkozóan. Hozzátette, hogy Ukrajnában naponta több mint hétezer embert menekítenek ki, valamint az elfogadott folyosók körülbelül 90 százaléka működik, azonban az ukrán nőket érő atrocitások száma és súlyossága egyre fokozódik – derül ki a Sky News cikkéből.

Megtörten osztott meg egy olyan történetet, amelynek híre széleskörben elterjedt, az erről szóló információkat pedig a főügyészségen rögzítették, azonban igyekezett csak a legszükségesebbekről szót ejteni, tekintettel arra, milyen megrázó esetről van szó.

„EGY KIJEV MELLETTI KISVÁROSBAN LELŐTTEK EGY CIVIL FÉRFIT A HÁZÁBAN, A FELESÉGÉT PEDIG TÖBBSZÖR IS MEGERŐSZAKOLTÁK A KISKORÚ GYERMEKE SZEME LÁTTÁRA. A LEGSZÖRNYŰBB AZ EGÉSZBEN AZ, HOGY MÉG ENNÉL IS TÖBB ÁLDOZATRÓL VAN TUDOMÁSUNK”

Egy borúlátó vélemény

Hétfő: 05-20 Julianne Smith a CNN-nek azt mondta, nem gondolja, hogy ezt ezen a ponton bármi is alátámasztaná, de az Egyesült Államok és szövetségesei szorosan nyomon fogják követni a dolgot. Smith szerint, arra viszont egyértelműen van bizonyíték, hogy az oroszok nem érték el az eredetileg kitűzött céljaikat, vagyis máshogy mondva nem foglalták el pár nap alatt Kijevet.

SZERINTE EMIATT LOGIKUSNAK TŰNIK, HOGY AZ OROSZOK ÁTÉRTÉKELIK A TERVEIKET, DE ÉRDEMES MÉG VÁRNI EGY KICSIT, HOGY KIDERÜLJÖN, TÉNYLEG ELVONULNAK-E.

Ez szinte pontosan egybevág azzal, amit Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő nemrég elmondott a Telexnek. Ő úgy fogalmazott, hogy nem lehet megmondani, hogy igazat mondanak-e az oroszok, és kiemelte, hogy az erők eloszlása jelenleg nem azt mutatja, amit most bejelentettek. Mint mondta, meg kell várni, hogy az oroszok ténylegesen elvonuljanak, és kérdésünkre hozzátette, hogy nagyjából egy héten belül látszana, ha ezt tényleg megtennék.

Smith a NATO és az Egyesült Államok által bevezetett szankciókat is megvédte, arra a kérdésre pedig, hogy adnak-e vadászgépeket az ukránoknak, azt felelte, hogy ez egy képlékeny téma, de végső soron egyelőre nemmel válaszolt. Mint mondta, sokat beszéltek Zelenszkijjel az elmúlt hetekben, a légvédelmi eszközök terén teljesítették is a kéréseit.

Az SZBU fegyelmez

Hétfő: 03-10 A tiltás tényére Rokszolana Javorszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat lembergi szóvivője hívta fel a figyelmet a várost ért rakétatámadást követően. Elmondta, az ehhez hasonló közlemények csak segítenek az ellenségnek abban, hogy még jobban célozzon, s veszélybe sodorják a helyi lakosokat is.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.