Sorting by

×

Háborús napló 35. -Stabilizálódott a sugárszint Csernobilban -Cikkünk folyamatosan frissül

Mint arról az ukrán hadvezetés információja nyomán beszámol a 24tv.ua a háború 33. napján a keleti, észak és dél-keleti irányban előre nyomuló orosz haderő útját próbálja elvágni az ukrán hadsereg.

Stabilizálódott Csernobilban a sugárszint

Hétfő: 18-10 Különböző hírcsatornák olyan információt tettek közzé, hogy Csernobil környékén állítólag 10 hektáron tűz van. Két hete valóban erdőtüzek voltak az atomerőmű közelében, de azokat eloltották, közölte Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Jelenleg stabilizálódotta a helyzet, nincs nagy kiterjedésű tűz a környéken. A sugárzási háttér Kijevben és Kijev megyében a megengedett határértékeken belül van, mondta Deniszenko.

Irpiny városa Kijev régióban felszabadult az orosz megszállás alól

Hétfő: 16-10 A hírt  Olekszandr Markusin, Irpiny polgármestere, jelentette be. Korábban Vagyim Denyiszenko, a belügyminisztérium vezetőjének tanácsadója elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak a kijevi régió egyes részein. Denyiszenko három napja megjegyezte, hogy komoly harcok zajlottak Barisivka, Hosztomel és Irpiny térségében.

(Fő képünk: Irpiny) 

Putyin szlovák diplomatákat utasított ki

Hétfő: 15.25 Oroszország kiutasított három, Szlovákia moszkvai nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn. A három szlovák diplomata kiutasításáról Moszkva válaszlépésként döntött azután, hogy a szlovák külügy két héttel korábban kiutasított három orosz, a pozsonyi nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát. A szlovák külügy ezt a korábbi döntést azzal indokolta, hogy szerinte a három orosz diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. Az orosz diplomaták korábbi kiutasítását az orosz külügyminisztérium indokolatlannak minősítette és jelezte, hogy a lépés nem marad válasz nélkül, s a két ország kétoldalú kapcsolatainak romlásához vezet. A szlovák diplomaták kiutasításáról hozott moszkvai döntést Pozsony ugyancsak indokolatlannak minősítette, s állásfoglalásában leszögezte: a szlovák diplomaták mindenütt a világon szigorúan betartják a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt.

Sikeresen állnak ellen az ukrán  katonák

Hétfő: 13-10 A vezérkari információ szerint az ukrán katonák derekasan állják az ellenséges támadásokat Avgyijivka és Volinszk irányába. A tájékoztató szerint az ukrán haderő uralja és ellenőrzése alatt tartja a frontvonalat. Kijevet most északi és keleti irányból próbálják bevenni az oroszok. Elsődleges céljuk a fővárosba vezető főútvonalak és az azok mentén lévő települések ellenőrzésük alá vonása. Ezt az ukrán véderőnek egyelőre sikerült megakadályozni. Az ország déli részén zajló csatározásokban az ukrán hadsereg és a territoriális védelmi erők Krivij Rih, Mikolajev és Zaporizsja védelmének megszervezésével foglalatoskodik. Illetve a tengerparti hídfőállásaikat és a stratégiailag fontos objektumokat próbálják megtartani és stabilizálni a helyzetüket.

Elesett az ukrán világbajnok

Hétfő: 11-07 Makszim Kagal az Azov hadtestben teljesített szolgálatot, a Mariupolért folytatott harcok során esett el szombaton, írja a pravda. A sportoló halálhírét edzője jelentette be. Oleg Szkirt ezt írta közösségi oldalán: “Aludj békésen testvér, legyen neki könnyű a föld, bosszút állunk érted”.

Makszim Kagal a Nemzetközi Sport Kickboxing Szövetség (ISKA) első ukrán világbajnoka volt.

Erőszak az ukrán nők ellen

Hétfő: 06-10 Maria Mezentseva elmondta, hogy „nincs többé egyetlen biztonságos hely sem Ukrajnában”, illetve egyre több kegyetlenséggel kell szembenézniük. Az ukrán parlamenti képviselőnő arról nyilatkozott egyik interjúja során, hogy a háború kirobbanása óta „a biztonság csak egy ideiglenes állapotot jelent”, miközben jelentős nehézségek merültek fel a humanitárius folyosók biztonságára vonatkozóan. Hozzátette, hogy Ukrajnában naponta több mint hétezer embert menekítenek ki, valamint az elfogadott folyosók körülbelül 90 százaléka működik, azonban az ukrán nőket érő atrocitások száma és súlyossága egyre fokozódik – derül ki a Sky News cikkéből.

Megtörten osztott meg egy olyan történetet, amelynek híre széleskörben elterjedt, az erről szóló információkat pedig a főügyészségen rögzítették, azonban igyekezett csak a legszükségesebbekről szót ejteni, tekintettel arra, milyen megrázó esetről van szó.

„EGY KIJEV MELLETTI KISVÁROSBAN LELŐTTEK EGY CIVIL FÉRFIT A HÁZÁBAN, A FELESÉGÉT PEDIG TÖBBSZÖR IS MEGERŐSZAKOLTÁK A KISKORÚ GYERMEKE SZEME LÁTTÁRA. A LEGSZÖRNYŰBB AZ EGÉSZBEN AZ, HOGY MÉG ENNÉL IS TÖBB ÁLDOZATRÓL VAN TUDOMÁSUNK”

Egy borúlátó vélemény

Hétfő: 05-20 Julianne Smith a CNN-nek azt mondta, nem gondolja, hogy ezt ezen a ponton bármi is alátámasztaná, de az Egyesült Államok és szövetségesei szorosan nyomon fogják követni a dolgot. Smith szerint, arra viszont egyértelműen van bizonyíték, hogy az oroszok nem érték el az eredetileg kitűzött céljaikat, vagyis máshogy mondva nem foglalták el pár nap alatt Kijevet.

SZERINTE EMIATT LOGIKUSNAK TŰNIK, HOGY AZ OROSZOK ÁTÉRTÉKELIK A TERVEIKET, DE ÉRDEMES MÉG VÁRNI EGY KICSIT, HOGY KIDERÜLJÖN, TÉNYLEG ELVONULNAK-E.

Ez szinte pontosan egybevág azzal, amit Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő nemrég elmondott a Telexnek. Ő úgy fogalmazott, hogy nem lehet megmondani, hogy igazat mondanak-e az oroszok, és kiemelte, hogy az erők eloszlása jelenleg nem azt mutatja, amit most bejelentettek. Mint mondta, meg kell várni, hogy az oroszok ténylegesen elvonuljanak, és kérdésünkre hozzátette, hogy nagyjából egy héten belül látszana, ha ezt tényleg megtennék.

Smith a NATO és az Egyesült Államok által bevezetett szankciókat is megvédte, arra a kérdésre pedig, hogy adnak-e vadászgépeket az ukránoknak, azt felelte, hogy ez egy képlékeny téma, de végső soron egyelőre nemmel válaszolt. Mint mondta, sokat beszéltek Zelenszkijjel az elmúlt hetekben, a légvédelmi eszközök terén teljesítették is a kéréseit.

Az SZBU fegyelmez

Hétfő: 03-10 A tiltás tényére Rokszolana Javorszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat lembergi szóvivője hívta fel a figyelmet a várost ért rakétatámadást követően. Elmondta, az ehhez hasonló közlemények csak segítenek az ellenségnek abban, hogy még jobban célozzon, s veszélybe sodorják a helyi lakosokat is.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.