Sorting by

×

Háborús napló 38. – Büntetik az Oroszország melletti kiállást jelentő Z betű propaganda szerű felhasználását – Cikkünk folyamatosan frissül

Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója elmondta, hogy Ukrajna „beperel mindenkit, aki finanszírozta a nép mészárlását” – számolt be a Sky News erről és a háború jelenlegi állásáról. 

Ukrán elemzők szerint az oroszok változatlanul támadásra készülnek Kijev ellen

Szerda: 14-30Az ukrán vezérkar szerint megtévesztő a bejelentés az orosz csapatkivonásokról Kijev és Csernyihiv környékéről, valójában Moszkva nem mondott le az ukrán főváros körbezárásának tervéről – idézte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a katonai vezetés közleményét. A vezérkar közölte: bizonyos jelek arra utalnak, hogy az oroszok egységeket csoportosítanak át annak érdekében, hogy a fő erőket keleti irányba összpontosíthassák.

“Az úgynevezett csapatkivonás valószínűleg az egyes egységek rotációja, és célja az ukrán fegyveres erők katonai vezetésének félrevezetése, valamint olyan illúzió keltése, miszerint a megszállók nem akarják körbezárni Kijevet”

– állította a vezérkar.
Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében.

A VEZÉRKAR SZERDÁN, DÉLTÁJBAN KÖZZÉTETT HELYZETJELENTÉSÉBEN ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY A CSERNOBILI ATOMERŐMŰNÉL FOLYTATÓDIK AZ OROSZ CSAPATOK LÉTSZÁMÁNAK NÖVELÉSE. VEGYES HADITECHNIKAI ESZKÖZÖKBŐL ÁLLÓ HADOSZLOP MOZGÁSÁT RÖGZÍTETTÉK A KIJEVTŐL ÉSZAKNYUGATRA FEKVŐ IVANKIV TELEPÜLÉS FELŐL A CSERNOBILI ATOMERŐMŰ IRÁNYÁBA.

Ugyancsak az ukrán vezérkar jelentette, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz mintegy kétezer katona érkezett erősítésként Georgia orosz ellenőrzés alatt lévő területeiről, azaz Abháziából és Dél-Oszétiából. Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. A vezérkar állítása szerint az ukrán erők megsemmisítettek 131 orosz repülőgépet, ugyanennyi helikoptert, hét hadihajót, 605 harckocsit, 1723 páncélozott harcjárművet, 305 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 96 rakéta-sorozatvetőt.

A gödörnek nincs alja?

Szerda: 12-10 Az orosz csapatok több mint 70 embert, nőket és az egészségügyi személyzet tagjait hurcolták el egy mariupoli szülészetről – jelentette be szerdán az azovi-tengeri kikötőváros vezetősége Telegram-üzenetben. A közlés szerint mind ez idáig összesen több mint 20 ezer mariupolit hurcoltak el akaratuk ellenére távoli orosz városokba, az embereket az irataiktól is megfosztották.

A tájékoztatást független forrásokból nem lehet megerősíteni, mert a város február vége óta blokád alatt áll.

Kanada megadta a vízummenteséget Ukrajnának

Szerda: 10-15  A kanadai parlament támogatta az Ukrajnával szembeni vízumrendszer eltörlését – áll a parlament állandó bizottságának jelentésében. A tagok elítélik az Ukrajna elleni indokolatlan háborút. Arra kérték a kormányt, hogy támogassák a háború sújtotta ukránokat és álljanak készen a bevándorlási kérelmek sürgős feldolgozására.

Újabb Macron-Putyin telefonhívás

Szerda: 08-20Kedden ismét telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Élysée-palota tájékoztatása szerint a csaknem egyórás megbeszélés témája a Franciaország, Törökország és Görögország által Mariupolban tervezett evakuációs művelet volt, amelyről az orosz elnök azt mondta, hogy gondolkozni fog rajta, mielőtt választ ad. A megbeszélést követően a francia elnöki hivatal részéről azt közölték, Mariupolban jelenleg nem adottak a feltételek humanitárius akció megkezdéséhez. Mariupol egy szülészetét március 9-én érte bombatámadás, amelyben legalább hárman vesztették életüket, köztük egy gyerek is. Mariupolban jelenleg is mintegy 160 ezer civil tartózkodik.

Zelenszkij megint beszólt Orbánnak

Szerda: 05-10 Az ukrán elnök ezúttal a dán parlamenti képviselőkhöz beszélt, úgy véli, Európa nem hallgatja tovább Budapest kifogásait. Volodimir Zelenszkij kedden a dán parlamenti képviselőknek mondott beszédet, amelyben kifejtette, hogy az átlagember számára elképzelhetetlen az a gonoszság, amit Ukrajna elszenved, ezért szeretné, ha képviselnék a szolidaritás ügyét az Európai Unióban a szabadság és az emberiesség védelme érdekében.

AZ UKRÁN ELNÖK SZERINT NEM ELFOGADHATÓ, HA VANNAK OLYAN ORSZÁGOK, AMELYEK BELÜLRŐL FESZÍTIK AZ EURÓPAI UNIÓT, ÉS MÉG MOST IS SEGÍTENI PRÓBÁLJÁK OROSZORSZÁGOT

– írja a 444.hu.

MINDENKI PONTOSAN TUDJA, KI ÁLL SZEMBEN AZ EMBERIESSÉGGEL ÉS A JÓZAN ÉSSZEL AZ EURÓPAI UNIÓBAN, KI AZ, AKI SEMMIT SEM TESZ UKRAJNA BÉKÉJÉÉRT. ENNEK VÉGET KELL VETNI, EURÓPA PEDIG NEM HALLGATHATJA TOVÁBB BUDAPEST KIFOGÁSAIT

– mondta Zelenszkij (a videón 7:51-től), aki szerint változatlanul ki kell terjeszteni a szankciókat, le kell mondani az orosz olajról, nem szabad kereskedni Oroszországgal, valamint el kell zárni a kikötőket az orosz hajók elől.

Az ukrán elnök csütörtökön az Európai Tanács előtt mondott beszédet, és már akkor bírálta Magyarországot, majd Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, és közölte vele, hogy el kell döntenie, kivel van.

Egyúttal azt is kérte Orbán Viktortól: szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól, valamint Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat, és küldjön fegyvereket Ukrajnába.
A magyar miniszterelnök mindkét kérést elutasította, mondván, azok ellentétesek Magyarország érdekeivel, és az ország ki akar maradni ebből a háborúból.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.