Sorting by

×

Háborús napló 45. – A pokol közepén- Cikkünk folyamatosan frissül

Az ukrajnai háború a második világháború óta az egyik legnagyobb kihívás a világbéke ellen – jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet főtitkára, míg egyik helyettese bírálta Moszkvát a kazettás lőszerek bevetése miatt.

Vérengzés

Szerda: 07-20 Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta az ENSZ-nek 1480 polgári személy dokumentált haláláról és 2195 civil sebesültről van tudomása. António Guterres közölte:

„Az orosz offenzíva miatt egy hónap alatt több mint tízmillióan hagyták el otthonukat, ez volt a második világháború óta a leggyorsabb kényszerű lakosságmozgás.”

MARIUPOL A POKOL KÖZEPE!!!

– mondta az orosz erők által hetek óta ostromlott városról Mark Griffith humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes, aki Genfből beszélt videó-összeköttetés segítségével. A BT ülésén felszólalt Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője is, aki kijelentette: egyetlen polgári személy sem szenvedett semmilyen erőszaktól, amíg az orosz erők ellenőrizték Bucsát, a városból kivezető utakat nem zárták le.

AZ OROSZ FEGYVERES ERŐK VALAMENNYI EGYSÉGE A JÓ SZÁNDÉK JELÉÜL ELHAGYTA BUCSÁT MÁRCIUS 30-ÁN, EGY NAPPAL A TÖRÖKORSZÁGI OROSZ–UKRÁN TÁRGYALÁSOK UTÁN

– közölte a nagykövet.

A szemtanú

Szerda: 06-10 Egy borogyankai lakos, Petro Titenko a Guardian-nek beszélt arról, hogy három napon keresztül tartották fogva az orosz katonák, és ez idő alatt több civilt is kivégeztek. A 45 éves férfi azt mondta, hogy a csecsen és orosz katonák amiatt fogták el, hogy megszegte a kijárási tilalmat, amikor elment megkeresni a bátyját. A katonák úgy vélték, hogy a férfi az ukrán hadseregnek kémkedik, és el akarja árulni a hollétüket azért, hogy csapást hajthassanak végre ellenük. Azt állítja, hogy a katonák ekkor megkötözték és zsákot húztak a fejére, majd a város közelében lévő erdőbe vitték. Rákötötték az egyik harckocsira, annak kipufogója melletti részére, majd fél órán keresztül járatták a motort, hogy belélegeztessék a füstöt vele. Ezután éjszakára ott hagyták a hidegben.

Reggel az oroszok visszatértek, és egy másik foglyot is hoztak magukkal, aki azzal próbálta megmenteni a saját életét, hogy „értékes”  (de valójában hamis) információkat közölt az oroszokkal arról, hogy hol vannak az ukrán katonák. Utána a harckocsival egy erdőbeli kunyhóhoz vitték őket.

Eközben az orosz katonák arról beszéltek egymást közt, hogy több ciivilt is kivégeztek, eltemettek már abban az erdőben.

A kunyhóban rövid időre magukra hagyták őket. Társa ekkor elmenekült, őt viszont visszatértükkor a katonák ismét megkötözték, és egész éjjel vallatták. Ezután másnap hajnalban átvitték egy másik helyre, ahol még többen raboskodtak.

NÉHÁNYAN KIABÁLTAK, MÁSOKAT SÍRNI HALLOTTAM

– mondta a férfi, aki szerint ezen a helyen 15-20 percig verték, utána pedig egy gépfegyverrel lábon lőtték.

Eközben az is kiderült, hogy a társát – aki korábban megpróbált elmenekülni – ismét elfogták az orosz katonák, és ezúttal találtak „valami gyanúsat” a zsebében.

AZ OROSZOK EZUTÁN ELVITTÉK, AKKOR LÁTTAM UTOLJÁRA ŐT

– mondta a férfi.

A többi foglyot másnap az orosz katonák elszállították egy kamionnal egy faluba, és ott elengedték őket. A településére gyalog visszatérő férfit több helyen is megállították az orosz katonák, de sikerült visszatérnie, és családjával ekkor döntöttek úgy, hogy elmenekülnek onnan.

Boris Johnson az orosz emberekhez fordult

Szerda: 05-30  Független információforrások keresésére és megosztására biztatta keddi üzenetében az orosz lakosságot Boris Johnson brit miniszterelnök, annak érdekében, hogy az oroszok megtudják az igazságot az ukrajnai háborúról. Johnson kijelentette azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek háborús bűncselekmények vádjával kell szembesülnie. Az orosz néphez intézett, a Downing Street által kedd este közzétett, részben oroszul elmondott üzenetében Boris Johnson kijelentette: az orosz katonák által az ukrajnai Irpiny és Bucsa településeken elkövetett atrocitások az egész világot elborzasztották.
A brit kormányfő szerint az orosz nép megérdemli, hogy megismerhesse minderről az igazságot és a tényeket.
Johnson elmondta: a két ukrajnai településen összekötözött kezű civileket mészároltak le, nőket erőszakoltak meg gyermekeik szeme láttára, a holttesteket félig-meddig elégették, tömegsírba hajították vagy csak úgy otthagyták az utcán.

A brit miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök tudja, hogy ha az orosz lakosság láthatná mindezt, nem támogatná a háborút

Johnson szerint Putyin azt is tudja, hogy a történtek szégyenfoltot ejtettek Oroszország becsületén, és ez folt a háború minden egyes napjával még nagyobbá, még nehezebben eltávolíthatóvá válik.

“DE NE HAGYATKOZZANAK CSAK AZ ÉN SZAVAIMRA. AHHOZ, HOGY A VILÁG BÁRMELY TÁJÉKÁRÓL FÜGGETLEN INFORMÁCIÓHOZ JUTHASSANAK, MINDÖSSZE EGY (VIRTUÁLIS MAGÁNHÁLÓZATON KERESZTÜL ELÉRHETŐ) VPN-KAPCSOLATRA VAN SZÜKSÉGÜK”

– hangsúlyozta a brit miniszterelnök.
Boris Johnson arra kérte az oroszokat, hogy ha rátaláltak az igazságra, azt osszák meg másokkal is.
Kijelentette: a felelősöknek számot kell majd adniuk a történtekről, és “a történelem emlékezni fog azokra, akik elfordították tekintetüket”.

“AZ ÖNÖK ELNÖKÉNEK HÁBORÚS BŰNCSELEKMÉNYEK VÁDJÁVAL KELL SZEMBESÜLNIE, AZT AZONBAN NEM TUDOM ELHINNI, HOGY (PUTYIN) AZ ÖNÖK NEVÉBEN CSELEKSZIK”

– zárja az orosz néphez intézett keddi videóüzenetét a brit miniszterelnök.

Forrás

Minden a háborúról!

háború

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.