Sorting by

×

Háborús napló 45. – Orbán újabb számonkérése a tragikus események miatt

Andrij Desica, Ukrajna lengyelországi nagykövete Orbán Viktort is felelősnek tartja a háború alatt az ukrajnai városban történt tömeggyilkosságért – írta a karpathir.com.

Újabb gyomros Orbánnak

Kedd: 18-00  Az ukrán diplomata a lengyel TVN24 csatorna műsorában jelentette ki, hogy

Orbán Viktort erővel kell rákényszeríteni arra, hogy elutazzon Bucsába és a saját szemével győződjön meg arról, hogy milyen bűncselekménynek volt ő maga is a részese. (…) A magyar miniszterelnök felelősséggel tartozik az orosz katonák rémtetteiért, mivel elvben ugyan, de Putyint támogatja.”

Az oroszok távozása után a helyi hatóságok beszámolói szerint több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak.

Városi Kurír

Bomba-támadás miatt állnak a menekülteket szállító vonatok

Kedd: 15-10Az Ukrzaliznica tájékoztatója szerint ideiglenesen leállt a vasúti közlekedés Ukrajna keleti régióiban, mert bombatámadás érte a vasútvonalakat, írja az ua.news. Az Ukrán Vasúttársaság azt követően állította le a menekültjáratait, hogy bombatámadás érte a Kramatorszkból nyugati irányba vezető vasútvonalakat. Kramatorszkból sem indulhatott el a menekülteket szállító járat. Az információ szerint folyamatban van a vasútvonalak átvizsgálása és a megrongálódott szakaszok helyreállítása.

Egyebek között Lozova állomáson vesztegel az Ungvárra közlekedő 45/46 számú menekültjárat, és egyelőre bizonytalan, mikor indulhat el úti célja felé. Az információ szerint ez a térségben lévő helyzet alakulásán múlik.

A portál megjegyzi, hogy a térségből az előző nap folyamán vasúton több mint háromezer személyt sikerült kimenekíteni.

Orosz mutyi a gazdasági szankciók kijátszására

Kedd: 13-05 A segodnya.ua beszámolója szerint Oroszország megtalálta azokat a szövetségeseit, akik segítenek kijátszani az ellene hozott kereskedelmi tiltásokat. Az ukrán elhárítás közölte, miként játssza ki Oroszország a Nyugat által hozott szankciókat. Ezek a tiltások hatottak valamicskét az orosz gazdaságra, ám az oroszok hamar találtak olyan szövetségeseket, akik hajlandóak megkerülni a tiltásokat és illegális úton szállítani Oroszországba hadászati eszközöket, közszükségleti cikkeket. Az információ szerint az orosz ügynökök Grúziából építettek ki csempész útvonalakat, amelyeket ismer és támogat a grúz politikai elit. Folyamatban van az Oroszország és Grúzia közötti légi teherforgalom újraindításának rendezése is.

Az ukrán felderítés állítása szerint Kelet-Ázsia országaiból is szállítanak Oroszországba szankcionált árucikkeket, mint például katonai rendeltetésű elektronikai berendezéseket, haditechnikai alkatrészeket.

Több mint 500 cég hagyta el Oroszországot

Kedd: 11-20 Az orosz hadsereg Ukrajna elleni teljes körű inváziója óta több mint 500 vállalat jelentette be, hogy kivonul vagy felfüggeszti tevékenységét az orosz piacon – írja az Ekonomicsna Pravda-ra hivatkozva az index.hu. Egy részük teljes kilépést és bezárást jelentett be, másik részük pedig csak felfüggesztette tevékenységét, vagy éppen lemondott tervezett beruházásáról. Vannak azonban olyanok is, amelyek a megszokott módon folytatják a munkát. Jeffrey Sonnenfeld, a Yale Egyetem Vezetői Intézetének professzora és alapítója a teljes körű háború első napjaitól kezdve szakértőkből és hallgatókból álló csapattal figyeli az Oroszországban működő vállalatokat.

A csapat öt nagy csoportra osztja a cégeket:

  1. Korlátozások nélkül folytatják tevékenységüket Oroszországban.
  2. Továbbra is működnek, de nem fektetnek be újabb fejlesztésekbe.
  3. Csökkentik az aktivitást.
  4. Felfüggesztik a tevékenységüket.
  5. Megszüntetik az oroszországi tevékenységüket.

A listákat erre a linkre kattintva érhetik el.

Ursula von der Leyen ukrajnába készül

Kedd: 09-20Kijevbe utazik a héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a Twitteren kedden. Mamer tájékoztatása szerint a brüsszeli testület vezetője és a főképviselő  Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytat megbeszélést. További részletek ismertetése nélkül továbbá közölte: a találkozót az április 9-re, Varsóba összehívott donorkonferenciát megelőzően tartják meg. A varsói adományozói konferencia az Európai Bizottság és a kanadai kormány által március 25-én elindított közösségi médiakampányt zárja le. A Kiállás Ukrajna mellett címmel indított kampány célja, hogy mozgósítsa a kormányokat, intézményeket, művészeket, vállalatokat és magánszemélyeket arra, hogy közvetlen finanszírozást nyújtsanak az Ukrajnában és a szomszédos országokban végzett humanitárius erőfeszítések támogatására.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.