Háborús napló 46.- Zár alatt Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki vezető feleségének vagyona

Ukrajnában olyan lakásokat, drága berendezési tárgyakat, járműveket foglaltak le, melyek Viktor Medvedcsuk ellenzéki vezető feleségének tulajdonát képezték.

Rajtaütés a vagyonon

Péntek: 12-10 Okszana Marcsenko, az ukrán Ellenzéki Platform – Az életért párt vezetőjének neje még a háború kitörése előtt elhagyta Ukrajnát. A belügyminisztérium közlése szerint ingóságain kívül valamennyi részvényét is zárolták, melyeknek végső kedvezményezettje maga a pártvezér. Az ingatlanok és az ingóságok az Eszközök felkutatásával és kezelésével foglalkozó ügynökség felügyelete alá kerülnek.

Forrás:

Kevesebb és rövidebb légitámadás Ukrajna ellen

Péntek: 10-10Az orosz hadsereg csökkentette az Ukrajna elleni rakétatámadások intenzitását. Amint azt Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője kifejtette, az utóbbi napokban a légitámadások időtartama néhány óráról 15 percre csökkent. Ez arra utal, hogy az ellenség jelenleg inkább a célzott csapásokat részesíti előnyben, de persze a fenyegetés nem szűnt meg, főleg az ország keleti felében. Ha több rakétát indítanak, a légriasztás tovább tart. Az agresszor jelentősen csökkentette a rakétacsapások intenzitását, kevesebbszer sérti meg repülőgépekkel és helikopterekkel Ukrajna légterét. Elsősorban az olajraktárakat és az ipari létesítményeket vesz célba, mondta el Ignat.

Kiszolgáltatva a heckereknek

Péntek: 08-20  Nemcsak az orosz katonák adatait célozzák a hackerek egy korábbi hír szerint, hanem az ukránokét is. A Facebook anyavállalata, a Meta csütörtökön ismertette az Oroszországhoz kötődő csoportok ukrán katonák és civilek elleni támadásra használt kibertaktikák sorát.

A csoportok a Meta szerint újságíróknak és független hírügynökségeknek adják ki magukat az interneten.

ÁLCÁZVA TERJESZTENEK OROSZBARÁT HÍREKET, TÖBB TUCAT UKRÁN KATONA FACEBOOK-FIÓKJÁT PRÓBÁLJÁK FELTÖRNI, ÉS ÖSSZEHANGOLT KAMPÁNYOKAT FOLYTATNAK, HOGY MEGPRÓBÁLJÁK ELTÁVOLÍTANI AZ OROSZORSZÁGOT BÍRÁLÓK BEJEGYZÉSEIT A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBÓL.

A Meta szerint a Ghostwriter nevű hackercsoport, amely a kiberszakértők szerint Fehéroroszországhoz köthető, több tucat ukrán katona Facebook-fiókját próbálta feltörni. A hackerek néhány esetben sikerrel jártak és „megadásra felszólító videókat tettek közzé”.

BLOKKOLTUK EZEKNEK A VIDEÓKNAK A MEGOSZTÁSÁT

– írja a Meta. Azt is megjegyezte, hogy az orosz és fehérorosz kormányhoz kapcsolódó csoportok akciói röviddel az invázió előtt felerősödni látszottak. A vállalat megfigyelte, hogy a fehérorosz KGB-hez kapcsolódó fiókok „hirtelen lengyel és angol nyelven kezdtek el posztolni arról, hogy az ukrán csapatok harc nélkül megadják magukat, és a nemzet vezetői február 24-én, azon a napon, amikor Oroszország megkezdte a háborút, elmenekültek az országból”.

A Meta eltávolított egy körülbelül kétszáz fiókból álló, Oroszországból működtetett hálózatot, amely hamis feljelentéseket tett ukrán és orosz személyek ellen, hogy eltávolítsa őket és posztjaikat a platformról. A fiókok rendszeresen hamisan jelentették a Metának, hogy a személyek megszegték a vállalat gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályait és más irányelveit. A tömeges jelentések célja, hogy az ellenfél közösségimédia-fiókjait bezárják.

Oroszok és a fake-news

Péntek: 06-10 Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint nagyon sok hamis információ terjed világszerte az Ukrajnában folyó orosz hadműveletekről. Dmitrij Peszkov a Sky News brit hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban mindenekelőtt a Kijevhez közeli Bucsa település civil lakossága elleni atrocitásokról szóló beszámolókat nevezte álhíreknek, elismerte ugyanakkor, hogy az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett a háború kezdete óta.

Peszkov – aki az interjúban végig a hivatalos orosz szóhasználatban szereplő “különleges hadműveletnek” nevezte a háborút – kijelentette: lehetséges a fegyveres konfliktus belátható időn belüli befejezése.

“REMÉLJÜK, HOGY A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN EZ A HADMŰVELET ELÉRI A KITŰZÖTT CÉLOKAT, VAGY AZ OROSZ ÉS AZ UKRÁN KÜLDÖTTSÉGEK KÖZÖTTI TÁRGYALÁSOKON SIKERÜL VÉGET VETNI (A HARCI CSELEKMÉNYEKNEK)”

– fogalmazott.
Peszkov határozott igennel válaszolt arra kérdésre, hogy a háborút tárgyalásos úton le lehet-e zárni, hozzátéve: ez erőteljesen függ attól is, hogy az ukrán fél milyen mértékben hajlandó teljesíteni az orosz feltételeket.

Forrás

Minden a háborúról!

Viktor Medvedcsuk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük