Háborús napló 51. – Börtön várhat az Ukrajnából külföldre távozó katonaszökevényekre

Törvényjavaslatot terjesztett be Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa a háború idején külföldre utazó ukrajnai férfiak büntetéséről. A 7265. számú törvényjavaslaton 24 képviselő dolgozott – tudatta a karpatalja.ma.

Börtön várhat az országot elhagyó ukrán katonaszökevényekre

Kedd: 13-10 A katonai szolgálatra fogható férfiakat kötelezni akarják, hogy térjenek vissza Ukrajnába. A törvényt megszegők 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztést kapnának. Az okmány szerint a hadköteles férfiaknak 15 napon belül haza kell térniük, miután az országban hadiállapotot hirdetnek.

Abban az esetben kaphatnak felmentést a hadkötelesek ez alól, ha

 • abban az országban, ahol jelenleg tartózkodnak, az ország elhagyásának tilalma van érvényben,
 • fekvőbeteget gondoznak,
 • természeti és egyéb katasztrófák sújtotta vidéken tartózkodnak,
 • küldetésben vannak.

A törvényjavaslat alól a kormánytisztviselők, a hatósági vezetők és azok helyetteseik, képviselők, polgármesterek és elöljárók, rendfenntartók, bírók és ügyészek semmi esetben nem bújhatnának ki.

Egy másik, 7268. számú törvényjavaslat büntetőjogi felelősségrevonást írna elő a katonakorú férfiak háború alatti illegális határátlépéséért.

Forrás:

 Putyin megint elnácizta magát

Kedd: 12-10 “Ukrajnát elkezdték oroszellenes hídfőállássá átalakítani, elkezdték felnevelni a nacionalizmus és a neonácizmus ott már régóta meglévő csíráit” – hangoztatta az államfő.

“SZÁNDÉKOSAN NÖVESZTETTÉK A NEONÁCIZMUS CSÍRÁIT, ÉS OROSZORSZÁG ÖSSZEÜTKÖZÉSE EZEKKEL AZ ERŐKKEL ELKERÜLHETETLEN VOLT, CSAK AZ ALKALMAS IDŐT VÁRTÁK A TÁMADÁSRA”

– fogalmazott Putyin.
Hangot adott álláspontjának miszerint a neonáci eszmék mélyen meggyökereztek Ukrajnában. Putyin szerint az általa “különleges hadműveletnek” nevezett háború céljainak elérésével Moszkva egyfelől megsegíti a Donyec-medence népét, másfelől “intézkedéseket tesz Oroszország biztonságának garantálása érdekében”.
Emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan beszél arról, hogy Kijevnek nem tetszik az ukrajnai rendezésről megkötött Minszk-2 megállapodás egyetlen záradéka sem, más ukrán tisztségviselők pedig azt mondták, hogy a minszki megállapodások végrehajtása “lehetetlen”.

“NYILVÁNOSAN ELUTASÍTOTTÁK (A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSOK VÉGREHAJTÁSÁT). EGYSZERŰEN LEHETETLEN TOVÁBB TŰRNI EZT A NYOLC ÉVE TARTÓ NÉPIRTÁST”

– hangoztatta az orosz elnök.
A genocídium fogalma egyébként több nyugati szakértő és a hágai Nemzetközi Bíróság szerint sem vonatkoztatható a délkelet-ukrajnai konfliktus áldozataira a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező 1948-as egyezmény alapján.
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy az orosz hadsereg légi és tüzérségi csapásokkal hiúsította meg ukrán “nacionalisták” százfős csoportjának Mariupolból hétfő éjjel megkísérelt kitörését. A tábornok szerint az Iljics gyárból elindított akcióban a kísérlet mintegy ötven részvevője életét vesztette, három ukrán harckocsi, öt gyalogsági harcjármű és hét jármű megsemmisült, további 42 ukrán katona önként letette a fegyvert és megadta magát.

A donyecki “népi milícia” hétfőn arról tett bejelentést, hogy Mariupolban ellenőrzése alá vette a kikötőt és már csak a gyárnegyedben vannak ukrán fegyveresek. Az orosz média, katonai szakértőkre hivatkozva, hetek óta lebegteti azt a narratívát, hogy a városban található Azovsztal fémmű hétszintes kazamatáiban NATO-országokból érkezett kiképzőtisztek rejtőzhetnek, ennek tulajdonítható az orosz hadvezetés által értelmetlennek minősített ellenállás és a több, helikopterrel és hajóval sikertelenül megkísérelt mentési akció.

KONASENKOV KORÁBBAN, LEHALLGATOTT RÁDIÓKOMMUNIKÁCIÓRA HIVATKOZVA ARRÓL BESZÉLT, HOGY AZ AZOVSZTAL TERÜLETÉN KÜLFÖLDI ZSOLDOSOK VANNAK, AKIK AZ OROSZON ÉS AZ UKRÁNON KÍVÜL, HAT EURÓPAI NYELVEN ÉRINTKEZNEK.

A tábornok kedden azt mondta, hogy az orosz erők légi és tengeri indítású precíziós rakétákkal egy repülőgép-felszerelést tároló védett hangárt és egy lőszerraktárt semmisítettek meg a Hmelnickij megyében lévő Sztarokonsztantiniv katonai repülőtéren, valamint egy lőszerraktárt a Kijev megyei Havrilovka közelében. Beszámolója szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 32 ukrán katonai létesítményt rombolt le, a légvédelem pedig két drónt lőtt le.
Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 130 repülőgépet, 99 helikoptert, 244 légvédelmi rakétarendszert, 443 pilóta nélküli légijárművet, 2139 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 241 rakéta-sorozatvetőt, 917 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2046 különleges katonai járművet veszítettek.

A RIA Novosztyi hírügynökség kedden orosz és ukrán katonai informátorokra hivatkozva azt írta hogy Odesszában egy “titkos NATO-megfigyelőcsoport” kezdte meg munkáját. Ennek tagjai az értesülés szerint a Nordstarsupport Group román biztonsági magáncég romániai munkatársai. A csoport feladata a Fekete-tengeren közlekedő orosz hajók megfigyelése.

A hadügyminiszter „jelentése” az ukrán déli frontról

Kedd: 11-05 Az Ukrajna déli régióiban zajló orosz hadműveletről tájékoztatta a közvéleményt Hanna Maljar helyettes hadügyminiszter, írja a tsn.ua. A helyettes tárcavezető a keddi televíziós hírfolyamban beszélt arról, mennyire fontos az ellenség számára az ország déli területeinek megszerzése. Elmondása szerint a déli országrész legalább olyan stratégiai fontossággal bír az oroszok számára, mint a keleti régió. Ezért az orosz hadvezetés minden lehetséges módon arra törekszik, hogy hatalma alá hajtsa a déli megyéket. Majd uralva Ukrajna keleti és déli területeit elindulhat az ország többi részének bekebelezésére. Hanna Maljar szerint nincs mit szépítgetni a helyzetet, amely rendkívül aggasztóan alakul Ukrajna déli felében.

Újrahasznosítják a kilőtt orosz haditechnikát

Kedd: 10-15 A Forbes ukrán nyelvű kiadásának becslése szerint Oroszország haditechnikai veszteségeinek a súlya megközelíti a 85 ezer tonnát, írta a Korrespondent. A lap kiemelte, hogy a fémhulladék ártalmatlanítást követően felhasználható Ukrajna infrastruktúrájának helyreállítására.
A háború kezdete óta az ukrán hadsereg ötezer orosz haditechnikai eszközt semmisített meg. A kiadvány megjegyzi, hogy ez:

 • körülbelül 75 000 tonna – szén- és rozsdamentes acélt;
 • 2500 tonna – alumíniumot;
 • 1000 tonna – rezet;
 • több mint 360 tonna titánt és magnéziumot;
 • 10 kg platinát;
 • 18 kg aranyat;
 • 1,2 tonna ezüstöt jelent.

“EZ 45 MILLIÓ DOLLÁR ÉRTÉKŰ FÉMHULLADÉK… AMIVEL AZ ORSZÁG INFRASTRUKTÚRÁJÁT HELYRE LEHET ÁLLÍTANI, DE FELDOLGOZÁS ELŐTT EZEKET MEGFELELŐEN ÁRTALMATLANÍTANI KELL”

– áll a jelentésben.

Minden a háborúról

háború

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük