Háborús napló 57. – Amerikai híresség az ukrán idegenlégióban

Beállt az ukrán idegenlégióba Malcolm Nance, híres amerikai író, veterán tengerész, biztonságpolitikai- és háborús szakértő, aki rendszeresen szerepelt az Egyesült Államok hírcsatornáinak, elsősorban az MSNBC-nek műsoraiban.

A most 60 éves Malcolm Nance számottevő katonai tapasztalattal rendelkezik

Szerda: 17-05 Malcolm Nance magyar idő szerint ma reggel jelentette be, hogy beállt az ukrán idegenlégióba, erre bizonyítékul posztolt is egy képet, melyen ukrán és amerikai jelképekkel díszített katonai felszerelésben, egy Kalasnyikov-gépkarabéllyal a kezében pózol. Nance állítása szerint már március óta harcol Ukrajnában, de eddig nem közölte ezt a nyilvánossággal.

A most 60 éves Malcolm Nance számottevő katonai tapasztalattal rendelkezik, többek közt részt vett katonai műveletekben Líbiában, Libanonban, a Perzsa-öbölben, az Öbölháborúban és a Boszniában zajló NATO-műveletekben is.

Az Egyesült Államok haditengerészetében 20 évet töltött. Miután leszerelt, szerzőként, hírszerzési tanácsadóként és biztonságpolitikai szakértőként tevékenykedett; rendszeresen szerepelt különféle hírműsorokban, elsősorban az MSNBC hírcsatornán. Nance a médiavállalat hivatalos alkalmazásában is állt, mint biztonságpolitikai elemző. Nance döntése pár órán át tarolt az amerikai közösségi médiában, vagyis bejelentése igencsak széles körű visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban. Alapvetően a legtöbben pozitívan fogadták Nance lépését, aki explicit az amerikai kormány javaslata ellenére döntött úgy, hogy Ukrajnába megy harcolni.

UKRAJNA AZT ÁLLÍTJA: 20 EZER KÜLFÖLDI ÖNKÉNTES HARCOL AZ UKRÁN KORMÁNY OLDALÁN, ELSŐSORBAN ANGOLSZÁSZ TERÜLETEKRŐL. AZ OROSZ HADERŐ CÉLZOTTAN TÁMADJA AZ ÁLTALUK „ZSOLDOSNAK” HÍVOTT ÖNKÉNTESEK TÁMASZPONTJAIT ÉS NEM HAJLANDÓK RÁJUK APPLIKÁLNI A HADIFOGLYOKRA VONATKOZÓ TÖRVÉNYEKET.

Forrás: portfolio.hu/KH

Elesett mártír katonákról neveznek el utcákat

Szerda: 14-05 A Nagyszőlősi kistérségben három utcát keresztelnek át a háborúban elesett helyi lakosok emlékére. Az április 19-i illetékes bizottsági ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy a közösség háborúban elesett hőseinek emléket állítanak. Ezért a végrehajtó bizottság legközelebbi ülésén gyorsított eljárásban átkeresztelik azon utcákat, ahol éltek az elesett fiatalok. Ennek értelmében

a nagyszőlősi egykori Micsurin utca a Jaroszlav Romanov, a magyarkomjáti Partizán utca az Olekszandr Csornij, a felsőveresmarti Borkanyuk utca az Ivan Antolik nevet kapná.

Provokációra számítanak Ukrajnában az ortodox húsvéton

Szerda: 12-10 Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk regionális katonai közigazgatás vezetője a közelgő ortodox húsvéti istentiszteletek alatt esetleges orosz provokációkra figyelmeztetett szerdán.

MENTSD MEG AZ ÉLETED, MARADJ OTTHON!

– mondta a vezető, hozzátéve, hogy a Luhanszki régióban szinte egyetlen templom sem maradt épségben. Sok ukrán a Julianus-naptár szerint ünnepli a húsvétot, és húsvétvasárnap idén április 24-re esik. Hajdaj azt ajánlotta, hogy a lakosság inkább online vegyen részt az ünnepi szertartásokon – írja a CNN.

A birodalom visszavág

Szerda: 10-05 Megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a legtöbb európai állam, köztük az uniós tagországok állampolgárai számára biztosított vízumkedvezmények eltörléséről szóló törvényjavaslatot.

A dokumentum vízumkötelezettséget vezet be az EU-tagállamok, Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgárai számára.

Emellett

megszűnnek a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az említett országok újságírói számára biztosított vízumkedvezmények is.

Az orosz kormány által kezdeményezett törvényjavaslat első hat cikke hatályon kívül helyezi a felsorolt országokkal kötött nemzetközi szerződéseknek a diplomata-útlevelekre és vízumokra vonatkozó rendeleteit, “barátságtalan cselekményekre válaszul meghozandó sürgős intézkedések szükségességére” hivatkozva. A hetedik cikk értelmében a kedvezmények visszaállításáról az orosz elnök dönt. A törvény a hivatalos kihirdetésének napján lép hatályba.

Jevgenyij Ivanov külügyminiszter-helyettes az alsóházban bejelentette, hogy Oroszország szigorítani fogja a “barátságtalan” országokból érkező újságírókra vonatkozó beutazási szabályokat is, válaszul arra, hogy az EU és a hozzá csatlakozott országok megnehezítették az Oroszországi Föderációból érkező üzletemberek számára a vízum beszerzését. A diplomata szerint Moszkva aszimmetrikus választ ad.

Ivanov közölte, hogy a “barátságtalan” országokból érkező újságírók egyszeri belépésre jogosító vízumot kapnak majd, és a vízumdíj is emelkedik.

Minden a háborúról!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük