Háborús napló 59. – Eddig 208 gyermek életet követel Moszkva háborúja

Legalább 208 gyerek halálát és 376 sebesülését okozta eddig Oroszország Ukrajna elleni háborúja, közli az ukrán főügyészi hivatal.

Borzalmas számok

Csütörtök: 14-40 A számadatok folyamatosan frissülnek, de azt tudni lehet, hogy a legtöbb kiskorú áldozat eddig Donyeck – 119, Kijev – 113, Harkiv – 91, Csernyihiv – 57, Herszon – 44, Mikolajiv – 41, Luhanszk – 36, Zaporizsje – 25, Szumi – 16, Zsitomir – 15 megyében és Kijevben -16 volt.

A főügyészség adatai szerint tüzérségi támadások és bombázás következtében 1141 oktatási intézményben keletkezett kár, 99 teljesen megsemmisült.

A kercsi szoros hidját támadják az oroszok

Csütörtök: 13-25 Az ukrán haderő kész csapást mérni a Krímet Oroszországgal összekötő hídra, amennyiben erre lehetőség nyílik, áll a hromadske.ua hírében. Azért volna fontos a híd megsemmisítése, mert az oroszok azon át juttatják el az utánpótlást az Ukrajnát megszálló alakulatokhoz, közölte egy rádiós műsorban Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Hozzáfűzte, hogy már rég lebombázták volna a hidat, ha lett volna rá módja az ukrán haderőnek. Ez abban a pillanatban meg fog történni, amint lehetőség nyílik rá, közölte az RNBO titkára. A portál emlékeztet rá, hogy a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hidat a Kercsi szoros felett 2018 májusában adták át rendeltetésének. Egy évvel később az oroszok a közútit követően vasúti összeköttetést is teremtettek a hídon át az Ukrajnától elcsatolt félszigettel.

Moszkva minden ígérgetése ellenére…

Csütörtök: 12-05 Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes egy Telegram-posztban megerősítette, hogy négy evakuációs busznak sikerült elhagynia szerdán Mariupolt a humanitárius folyosón keresztül, írja a Guardian. Verescsuk közlése szerint a buszok utasai az éjszakát Bergyanszkban töltötték, és most Vaszilivka felé tartanak. Ma délután ismét kísérletet tesznek arra, hogy a városban bujkáló civileket buszra tegyék és kimenekítsék a városból, a politikus azonban figyelmeztet mindenkit, hogy a helyzet rendkívül bonyolult és veszélyes, ezért bármikor változtathatnak a terveken.

Dezertőröket akartak kicsempészni előzetesbe kerültek

Csütörtök: 11-00 Kárpátalján előzetes letartóztatásba helyezték azt két férfit, akik a hadseregből dezertált ukrán állampolgárokat próbáltak törvénytelen úton külföldre juttatni, írja a megyei ügyészség tájékoztatója nyomán az ua-reporter.com. A gyanúsítottak fejenként 16500 euróért vállalták, hogy Romániába csempésznek át három ukrán állampolgárt, akik nem voltak hajlandóak a hazájukat védeni. A nyomozó hatóság a Técsői Körzeti Ügyészség tájékoztatója szerint Körtvélyesen fülelte le az egyik családi házban elbújtatott „hazafiakat”, és az embercsempészeket. Utóbbiakat előzetes letartóztatásba helyezték, ahonnan fejenként 148 000 hrivnya óvadék ellenében kerülhetnek szabadlábra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük