Háborús napló 60. – Biden a Fehér Házban fogadta az ukrán kormányfőt.

Denisz Smihal, a háborúban álló Ukrajna miniszterelnöke, a támogatások kiszélesítéséről és az Oroszország elleni szankciók szigorításáról tárgyalt Joe Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével Washingtonban, írta az UNIAN.

Biden a Fehér Házban fogadta az ukrán kormányfőt

Péntek: 06-10 A felek megvitatták Ukrajna helyzetét és azt, hogy lehet megállítani Oroszországot, megállítani a háborút – írta Telegram-csatornáján Denisz Smihal. A miniszterelnök meglátása szerinte Moszkvát kizárólag az Ukrajnának történő fegyverszállítások és a pénzügyi támogatások bővítésével és az Oroszország elleni szankciók szigorításával lehet rákényszeríteni a háború befejezésére.

“ELMONDTAM, HOGY AZ OROSZ MEGSZÁLLÓK MILYEN ATROCITÁSOKAT KÖVETTEK EL AZ IDEIGLENESEN MEGSZÁLLT TERÜLETEKEN. BESZÉLTEM AZ ÁLDOZATOK SZÁMÁRÓL ÉS A CIVIL INFRASTRUKTÚRÁBAN KELETKEZETT KÁROKRÓL. NAGYRA ÉRTÉKELJÜK, AZT, HOGY AZ AMERIKAI ELNÖK NÉPIRTÁSNAK NEVEZTE EZEKET A TETTEKET. ARRA SZÁMÍTUNK, HOGY A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉG KÖZÖS ERŐFESZÍTÉSSEL BÍRÓSÁG ELÉ ÁLLÍTJA EZEN CSELEKMÉNYEK KITERVELŐIT ÉS VÉGREHAJTÓIT. KATONÁINK ÉS AZ UKRÁN EMBEREK MEGMUTATTÁK, HOGY NEM ADJUK FEL, ÉS GYŐZNI FOGUNK EBBEN A HÁBORÚBAN”

Zelenszkíj a vakum bombákról

Péntek: 04-40 Azt egyelőre még vizsgáljuk, hogy tényleg bevetettek-e vegyi fegyvert az oroszok Ukrajnában – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia BFM televíziónak adott interjújában. Az ukrán államfő szerint Oroszország kétséget kizáróan tömegesen alkalmazott vákuumbombákat az ukrajnai háborúban, a vegyi fegyverek alkalmazását még vizsgálják. Zelenszkij elmondta, hogy szakemberek már begyűjtötték a vizsgálatokhoz szükséges mintákat,

„HA LESZ BIZONYÍTÉKUNK A VILÁG ELÉ TÁRJUK, HOGY AZ OROSZOK HOL ÉS MILYEN VEGYI FEGYVERT VETETTEK BE UKRAJNÁBAN”

– hangsúlyozta az államfő.
Zelenszkij kiemelte, hogy az oroszok tiltott termobárikus fegyvert használtak Harkiv és több más város bombázásánál. Erre kétséget kizáró bizonyítéka is van Kijevnek.

Újabb helikoptereket lőttek le az ukránok

Péntek: 02-10 Az ukrán hadsereg katonái lelőttek két orosz katonai helikoptert – közölte csütörtök délután Andrij Bileckij, a Nemzeti Hadtest szélsőséges paramilitáris szervezet vezetője Telegram-csatornáján – adta hírül a Korrespondent.net hírportál. Bileckij azt írta a bejegyzésében, hogy az Ukrán Fegyveres Erők katonái a dnyipropetrovszki területvédelmi zászlóalj fegyvereseivel közösen lelőttek egy KA-52 és egy Mi-8 típusú orosz harci helikoptert. A paramilitáris szervezet vezetője közzétett egy videót arról, ahogy a lezuhant helikopterek a távolban a földön füstölnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük