Sorting by

×

Háborús napló 65. – “Putyin a rákos daganat”

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra törekedhet, hogy megszilárdítsa, amit Ukrajnában háború által szerzett, és „rákos daganatként” beássa magát az országba – mondta csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Péntek: 11-05 A brit politikus véleménye alighanem nem magán vélemény, hanem a teljes kormány álláspontját tükrözi.

PUTYIN, MIUTÁN SZINTE MINDEN CÉLJÁT ELBUKTA, ARRA TÖREKEDHET, HOGY MEGSZILÁRDÍTSA, AMIT KAPOTT, MINTEGY MEGERŐSÍTSE ÉS BEÁSSA MAGÁT, AHOGY 2014-BEN TETTE. CSAK EGYFAJTA RÁKOS DAGANATOT NÖVESZT UKRAJNA ORSZÁGÁN BELÜL, ÉS NAGYON MEGNEHEZÍTI AZ EMBEREK SZÁMÁRA, HOGY KIMENEKÍTSÉK ŐKET EZEKBŐL A MEGERŐSÍTETT POZÍCIÓKBÓL

– mondta Ben Wallace, hozzátéve, hogy Putyin mostani nyilatkozataiban látható, hogy szinte kétségbeesetten megpróbálja ezt kiszélesíteni akár fenyegetésekkel, akár potenciális hamis zászlókkal vagy támadásokkal.

Oroszország február 24-én indított támadása azért jelentett kudarcot Putyin számára, mert az ukrán hadsereg visszatartotta a Kijev felé előrenyomuló megszálló erőket – írja a CNN.

Óriási járvány fenyeget Ukrajnában

Péntek: 10-20 A Mariupolban rekedt közel 100 ezer lakos folyamatos veszélyben él. Nem csupán az életük van veszélyben, hanem az egyre melegebb időjárás miatt számos egészségügyi kockázat is leselkedik rájuk, közli a Mariupoli Városi Tanács. Már most is eléri a 20 fokot a levegő hőmérséklete. Ezért halálos járványok üthetik fel a fejüket a városban – a központi vízellátás és csatornázás hiánya, a több ezer romok alatt lebomló holttest, az ivóvíz és élelem katasztrofális hiánya miatt kolera, vérhas, coli baktérium okozhat súlyos betegségeket” – áll a jelentésben. Vadim Bojcsenko Mariupol polgármestere hozzátette, hogy a betolakodók nem tudják ellátni a városban maradt lakosságot élelemmel, vízzel és gyógyszerekkel.

“Megakadályoznak minden evakuálási kísérletet. Enélkül viszont az emberek meg fognak halni. Hiszen a romos Mariupolban jelenleg középkori állapotok uralkodnak. Azonnali evakuálásra van szükség”,

közölte.

Nem egyszerű ma magyarnak lenni Kárpátalján, sőt

Péntek: 08-05A Kárpátalján élőknek súlyos gazdasági válsággal kell szembe nézniük, miután a háború padlóra vitte az ukrán gazdaságot. Az üzemanyagok ára a jövedéki adó felfüggesztése ellenére az egekbe emelkedett. Kárpátalján már azt tervezik, hogy kártyás rendszert vezetnek be a tankolásra, hogy korlátozni tudják a fogyasztást – írja a Világgazdaság. A kisebb kutak már bezártak, a nagyobb láncoknál még kapható üzemanyag, de egyre nagyobb a hiány. Az üzemanyaghiánynak több oka is van. Sorra érik rakétatalálatok az ukrajnai kőolaj-feldolgozó üzemeket és a tárolókat. Oroszország és Fehéroroszország felől nem érkezik kőolaj, az ország tengeri kikötői is blokád alatt vannak, így csak Nyugat-Európából, szárazföldön érkeznek szállítmányok, amelyek viszont nem fedezik a szükségletet.

KÖZBEN ZAJLANAK A TAVASZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁLATOK IS, ÉS A MUNKAGÉPEKET IS FEL KELL TANKOLNI.

A bajokat csak tetézi, hogy hatalmas árrobbanás is várható. A kormány ideiglenesen felfüggesztette az üzemanyagot terhelő jövedéki adót és az áfát, de még így is 30-40 százalékkal drágább a benzin és a dízel, mint a háború kirobbanása előtt. Ezeknek a járulékoknak a visszaépítésével akár a többszörösükre is emelkedhetnek az árak, ami az élet minden területén árfelhajtó hatású lesz.

TOVÁBBI ROSSZ HÍR AZ UKRAJNÁBAN ÉLŐKNEK, HOGY A KORMÁNY A JELENLEGI 1,5 SZÁZALÉKRÓL 3 SZÁZALÉKRA KÍVÁNJA EMELNI A HADIADÓT.

A munkavállalók esetében a béreket terhelő különadót 2014-ben, a kelet-ukrajnai harcok kitörésekor vezették be. A jelenleg zajló háborúban önkéntesek folyamatosan gyűjtenek a seregnek. A befolyt összegekből tartós élelmiszert, terepjárókat, éjjellátó készülékeket, golyóálló mellényeket, mindenféle egyéb felszerelést vásárolnak.

Nem enyhül a belső menekülthelyzet sem. Ugyan sokan már visszatértek Kijevbe, de továbbra is több millióan a biztonságosabb nyugat-ukrajnai régiókban tartózkodnak.

CSAK KÁRPÁTALJÁN 400 EZREN VANNAK.

Minden a háborúról!

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.