Sorting by

×

Háborús napló 71. – Eddig 26 ezer katonát vesztettek az oroszok

A háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők jelentése szerint az oroszok körülbelül 26 ezer katonát veszítettek. Az ukrán vezérkar jelentése szerint ezenkívül Oroszország veszteségei között szerepel.

Szerda: 07-10 A számok természetesen csak hozzávetőlegesek, de mindenképpen jól jelzik a tendenciákat.

Kicsit részletesen

  • 1170 tank,
  • 2808 páncélozott harci jármű,
  • 185 rakétameghajtású gránátvető,
  • 87 légvédelmi berendezés,
  • 158 helikopter,
  • 199 repülőgép,
  • 12 hajó,
  • 519 tüzérségi rendszer.

Forrás:

Ez egy nagyon rossz hír szinte az egész világnak

Szerda: 05-20  Az agroreview.com közlése szerint a háború miatt alapos elmaradás keletkezett a tavaszi mezei munkákban. A helyzetről beszámoló Mikola Szolszkijagrárpolitikai miniszter szerint a tavaszi mezei munkákban 20-30 százalékos a lemaradás. Az okok elsősorban a háborús helyzetben keresendők. A gépek, járművek jelentős részét a frontra vitték, bajok vannak a logisztika terén, a meglévők üzemanyag ellátása sem problémamentes. Jelentősen hátráltatja a farmerek munkáját a vetőmagok hiánya, a gyakori légi riadók és a kijárási tilalom.

Csökken az olyan fontos növények vetésterülete, mint a kukorica. A gazdák más, kevésbé értékes kultúrákat vetnek. A földek a pénzhiány és más ismert okok miatt gyatrábban lettek megművelve. Mindez siralmas jövőképet vetít az ország elé, állítja a tárcavezető.

A világ egyik legnagyobb építészirodája is segíti Ukrajna újjáépítését

Szerda: 04-40 A nemzetközileg elismert brit építész, Norman Foster lesz az egyik, aki segítséget nyújt Ukrajna újjáépítésének megtervezésében az orosz invázió okozta pusztítás után. A pontos részletek még nem ismertek, ám az már biztos, hogy Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa a kampány élvonalában lesz, közölte Igor Terekhov polgármester és Foster egy genfi videokonferencián.

“Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egy város legjobb, legkedveltebb elemeit ötvözzük a jövő városával, amelyet a polgármester nagyon részletesen felvázolt nekem”

– mondta Foster, akinek munkái közé tartozik a nem mindennapi látványt nyújtó londoni Gherkin Tower és a HSBC hongkongi központja is, írja a Reuters.

Terekhov szerint a hangsúly az egyedi városrészek és a csúcstechnológiai ipari parkok kialakításán lesz annak érdekében, hogy a háború utána új hangulatot adjanak a városnak.

Ukrajna gyászol

Szerda: 04-10 Elhunyt 89 éves korában Leonyid Makarovics Kravcsuk, a független Ukrajna első elnöke

“MA, 2022. MÁJUS 10-ÉN KIJEVI IDŐ SZERINT 17 ÓRAKOR, HOSSZAN TARTÓ BETEGSÉG UTÁN TÁVOZOTT KÖZÜLÜNK LEONYID MAKAROVICS KRAVCSUK, A FÜGGETLEN UKRAJNA ELSŐ ÁLLAMFŐJE”

– áll a politikus családjának közleményében.
Az UNIAN felidézte, hogy az idős politikus egészségi állapota 2021 júniusában fordult rosszabbra, utólag kiderült, hogy meg is műtötték a kijevi kardiológiai központban. Ezt követően Németországban lábadozott.
Leonyid Kravcsuk 1991 decembere és 1994 tavasza között töltötte be a függetlenné vált Ukrajna államfői tisztségét.
Borisz Jelcin néhai orosz elnökkel és a múlt héten elhunyt Sztanyiszlav Suskeviccsel, a független Fehéroroszország első elnökével közösen Kravcsuk 1991. december 8-án írta alá azt a megállapodást, amely megszüntette a Szovjetuniót, és létrehozta a három szláv szovjet utódállam: Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország új szövetségét, a Független Államok Közösségét (FÁK).
2020 júliusától a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott háromoldalú, Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló kontaktcsoport ukrán küldöttségét vezette.

Minden a háborúról!

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.