Sorting by

×

Zelenszkij személyes tárgyalásra szólítja fel Putyint-Háborús napló percről percre 11. cikkünk folyamatosan frissül.

A tegnapi napon szinte semmi sem változott, bár az talán kijelenthető, hogy az offenzíva még durvábbra váltott, mivel előre nem kalkulált ukrán ellenállásba ütköztek az orosz csapatok. Az is egyre tisztábban látszik a hogy “Vlagyimir cár” minden kapcsolatát elvesztette a valósággal, és ettől még sokkal veszélyesebbé is vált, ez a háború.

Zelenszkij személyes tárgyalásra szólítja fel Putyint

Csütörtök 16-30 Zelenszkij szerint a Vlagyimir Putyinnal folytatott közvetlen tárgyalások az egyetlen módja annak, hogy megállítsák ezt a háborút – idézi az ukrán elnököt a bbc.com.

“Nem támadjuk meg Oroszországot, és nem is tervezzük, hogy megtámadjuk. Mit akarnak tőlünk? Hagyják el a földünket”

– mondta.

“Üljetek le velem. Csak ne 30 méterre, mint [Emmanuel Macron francia elnökkel]”

– tette hozzá, utalva a múlt hónapban folytatott hosszú asztalnál folytatott tárgyalásokra.

Mint ismert, két ország képviselői ezekben a percekben tárgyalnak.

Putyin féle szájkarate

Csütörtök: 15-02: Oroszország el fogja érni céljait – mondta Putyin Macronnak, mai telefonbeszélgetésük során, számolt be a bbc.com. Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejtette francia kollégájának, Emmanuel Macronnak, hogy Oroszország sikeresen demilitarizálni fogja Ukrajnát és semlegessé fogja tenni, ez az egyetlen célja. A telefonbeszélgetés szerint Putyin ezt mondta:

“UKRAJNA MINDEN OLYAN KÍSÉRLETE, AMELY A TÁRGYALÁSOK KÉSLELTETÉSÉRE IRÁNYUL, CSAK AZT EREDMÉNYEZNÉ, HOGY OROSZORSZÁG TOVÁBB BŐVÍTENÉ KÖVETELÉSEINEK LISTÁJÁT”

Putyin azt is közölte Macronnal, hogy nem ért egyet a francia államfő tegnapi beszédével, amelyben egyedül az orosz elnököt tette felelőssé a háború kirobbantásáért.

Lukasenka “béke üzenete”

háború

Csütörtök: 13-40 Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke csütörtöki videóüzenetében kijelentette, hogy Fehéroroszország nem fog háborúzni Ukrajnával, írja az Ukrajinszka Pravda.

“AZÉRT AKARJÁK HÁBORÚBA TASZÍTANI ORSZÁGUNKAT, HOGY KIHASZNÁLVA EZT MEGTÁMADJANAK MINKET, ÉS ELBÁNJANAK ÖNÖKKEL, UGYANIS NEM TUDNÁNK MEGVÉDENI A HATÁRAINKAT, NEM ÉRNÉNEK VISSZA CSAPATAINK UKRAJNÁBÓL”

– fogalmazott a fehérorosz elnök. Lukasenka hozzátette: a nyugat stratégiája, két legyet ütni egy csapásra, Oroszországgal és Beloruszával is le akarnak számolni.

„ISMERJÜK A TERVÜKET, NEM CSAK MEGFEJTETTÜK, ELEGENDŐ INFORMÁCIÓVAL IS RENDELKEZÜNK… HARCOLNI FOGUNK ÉS MEGHALUNK A FÖLDÜNKÖN”

– hangsúlyozta Aljakszandr Lukasenka.

Ukrán optimizmus

Csütörtök: 10-20: Az ukrajnai lakosság 90 százaléka bizonyos benne, hogy az ország vissza tudja verni az orosz megszállókat. Ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter írta Facebook oldalán. Bejegyzésében azt közli, hogy már 168 órája ellenállnak az orosz hadseregnek. „Ukrajna egy teljes hete ellenáll a betolakodóknak. Senki. Valljuk be senki, sem Oroszországban, sem a Nyugaton nem hitte, hogy kibírjuk egy hétig. Az egyetlenek, akik hitték, mi voltunk”, írja, hozzátéve, hogy ma a lakosság 90 százaléka biztos benne, hogy az ország képes ellenállni. Ez a védelmezők hősiességének és a vezérkar profizmusának köszönhető, írta többek között bejegyzésében, melyben kiemelte a kelet-ukrajnai városok polgármestereinek hazafiasságát.

Újra indította segély pontjait az UNICEF

Csütörtök: 06 20 Újraindította az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) az úgynevezett Kék Pont szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak – közölte a szervezet magyarországi képviselete kedden az MTI-vel. A menekülők útvonalán elhelyezett létesítmények biztonságos pihenőhelyet jelentenek az érintetteknek.

A közleményben azt írták, az Ukrajnában folyó harcok közvetlen veszélyt jelentenek az ország 7,5 millió gyermekének életére és jólétére, a gyermekek helyzete percről-percre romlik.
Emlékeztettek: a UNICEF 1997 óta van jelen Ukrajnában és támogatja a gyerekeket, 2014 óta pedig humanitárius segítségnyújtást folytat az országban.

A 2014 óta dúló kelet-ukrajnai konfliktus súlyosan megviselte a polgári lakosságot, ezt súlyosbította a koronavírus-járvány, valamint a közelmúltban Nyugat-Ukrajnában kitört gyermekbénulás járvány. A gyermekszegénység nőtt, a szociális juttatásokhoz és ellátásokhoz való hozzáférés azonban korlátozott – tették hozzá.

Az UNICEF öt irodát működtet az országban, 140 munkatársuk és a 27 partnerszervezet továbbra is mindent megtesz, “hogy elérje az erőszak következményeinek leginkább kitett, kiszolgáltatott gyermekeket”, biztonságos ivóvizet, higiéniai és egészségügyi szolgáltatásokat, orvosi eszközöket, gyógyszereket és kötszereket biztosítanak, meleg ruházatot és takarókat juttatnak el a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült családoknak – ismertették.

A tájékoztatás szerint eddig 13 mobil-, szakértőkből álló csapat adott gyermekvédelmi és pszichoszociális támogatást az elhúzódó bizonytalanság miatt traumatizált gyerekeknek. Az elmúlt napokban emellett az UNICEF az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban újraindította úgynevezett Kék Pont szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak.

Felhívás az ukránokhoz

Csütörtök: 05-10 Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai osztálya arra kéri a lakosságot, azonnal értesítsék az illetékeseket a +38 (097) 256 54 30-as telefonszámon, ha ismeretlen útfestéseket látnak.

A RENDŐRSÉGET IS RIASZTHATJÁK A 102-ES HÍVÓSZÁMON.

A jelzések ugyanis az orosz hadsereg tájékozódását és koordinálását szolgálhatják, akár éjszaka is, írja a Kiszo.news. A Kijev megyei rendőrség is arra kérte az állampolgárokat, hogy ha a képen látható vagy ahhoz hasonló jelöléseket látnak az ország útjain, akkor tüntessék el azokat mihamarabb. Fessék be, szórják le valamivel és tájékoztassák a szerveket a nyom pontos helyszínéről.

Minden a háborúról

 

háború

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.